Kimlik kartlarında yeni dönem!

Yeni kimlik kartı tüm hızıyla vatandaşlara dağıtılmaya devam ediyor. Peki siz bu kartların özelliklerini biliyor musunuz?

Milyonlarca vatandaşın cebine giren yeni nesil kimlik kartlarının perde arkasında kalan özelliklerini biliyor musunuz?


Reklam

ads by AdMatic
45 MİLYON KİŞİ ALDI

Bugüne kadar yaklaşık 45 milyon kişi klasik kartını, yeni çipli kartlarla değiştirdi. 2023’te herkesin yeni kimlik kartlarına geçiş yapması hedefleniyor.

2023'TE KİMLİK DOĞRULAMA ÇİP İLE YAPILACAK

Yeni kimlik kartları üzerindeki çip, vatandaşa pek çok kullanım kolaylığı sunacak. 2023 yılından itibaren kimlik doğrulama işlemi, kimlik üzerindeki çip ile yapılacak. Bu sayede kimlikte sahtecilik yapılamayacak.

Anlaşmalı kurumlarla dijital entegrasyon yapılarak çeşitli işlemler gerçekleştirebilecek. Bu işlemlerde ek bir güvenlik katmanı olarak PIN şifresi ya da parmak izi ile ek doğrulama yapılacak.

Kimlik kartlarının dijital entegrasyonunun tamamlanması ile birlikte kartlar, alışverişlerde kullanılabilecek. biOnay şirketinin kurucusu Ümit Yaşar Usta; kimlik doğrulama ve karttan veri okuma işleminin temaslı bir şekilde POS benzeri onaylı cihazlarla yapılması gerektiğini kaydetti.

YENİ KİMLİKLERİN GİZLİ ÖZELLİKLERİ

Ayrıca T.C. kimlik numaranızın ilgili birçok vatandaşın hiç bilmediği gizli bir özelliği var.

TC Kimlik Numarasını, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayı...
Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunuyor. İlk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı veriyor.


Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı veriyor.
T.C. Kimlik Kartı, taklit edilemez olmakla beraber, tahrip ya da tahrif edildiğinde tespit edilmesine imkan veren görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerine sahip.

T.C Kimlik Kartı, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretilmiş olan bir kart gövdesi var.

T.C. Kimlik Kartı, vatandaşın rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına olanak verecek şekilde, kimlik kartları için belirlenen uluslarası standartlara uygun olacak şekilde, standart bir akıllı kart boyutlarında.
T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesine imkan veriyor ve bu bilgilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini ve değiştirilmesini olanaksız hale getiriyor.


T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin önyüzünde ve arkayüzünde bulundurması ile kolay, hızlı ve güvenli görsel kullanım sağlıyor.

T.C. Kimlik Kartı, kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerin kullanımı sırasında, vatandaşlar için kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak.

T.C. Kimlik Kartı, standart bir akıllı kartın sunduğu bütün güvenlik özelliklerini destekliyor. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacak.

T.C. Kimlik Kartı, sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştiriyor.
T.C. Kimlik Kartı önyüzünde ve arkayüzünde yer alan bölgeler ve bölgeler içerisindeki bilgiler, Avrupa Birliği tarafından belirlenen DS/CEN/TS 15480-1 standardına uygun olarak geliştirilmiş.

Yeni çipli kimlik kartı başvurusu devam ediyor. Yeni nesil nüfus cüzdanı yerine geçecek olan çipli kimlik kartı, online randevu sistemi aracılığıyla sıra beklemeden alınabiliyor.

Kaynak : Vatan

 

Kaynak: Yeni kimlikte son tarihi kaçırmayın!