TRT 1'de yayınlanan ve reytinglerde üst sıralarda yer alan tarihi dizi Uyanış: Büyük Selçuklu'da yer alan karakterler izleyiciler tarafından merak konusu oluyor. Bunlardan birisi de Atılgan Gümüş'ün oynadığı Sultan Melikşah’ın kardeşi Melik Tekiş oldu. Atılgan Gümüş, TRT1 ekranlarında Pazartesi akşamları yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisine yeni bir karakter olarak giriş yaptı.

Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Melikşah’In isyankar kardeşi Melik Tekiş’i oynayan Atılgan Gümüş 3 Temmuz 1976 yılında Hatay’da dünyaya geldi. 45 yaşındaki oyuncu film ve dizilerinin yanı sıra Casablanka müzikalinin solistlerinden birisidir. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunudur. Verda Gümüş ile 15 yıldır evlidir.

Tarihte Melik Tekiş'in Yeri

Miladi takvime göre 6 Ağustos 1055'de doğdu. Daha küçük yaşta iken babası Alparslan ona özel ilgi ve ihtimam gösterdi ve Gürcistan seferine çıkarken oğlunu da yanında götürdü. Melikşah, Vezir Nizâmülmülk ile birlikte karargâhta kalıp babasına vekâlet etti (456/1064). Daha sonra bizzat Melikşah’ın da katıldığı bir muhasara neticesinde Bizans kuvvetlerince korunan bir kale ele geçirildi.

Melikşah tahta geçince kardeşi Melik Tekiş’e Belh ve Toharistan bölgesinin idaresini vermiş. Bir müddet sonra Tekiş Melikşah’ın ordudan uzaklaştırdığı yaklaşık 7000 askerle birlikte isyan etti. Nişabur’a doğru harekete geçen Tekiş’i orada karşılayan Melikşah onu bozguna uğrattı. Tekiş’in af talep etmesi üzerine Sultan onu affetti.

Tekiş rahat durmadı. Melikşah’In Musul seferi sırasında yeniden isyan hareketine başladı. Serahs şehrini kuşattığı bir sırada casusların cebinden çıkan bir mektupta Selçuklu Vezîri Nizâmü’l–Mülk’ün ordusuyla şehre geldiğini öğrendi ve geri çekildi. Sultan Melikşah Horosan’a geri geldiğinde kardeşi Tekiş’i sığındığı Tirmiz kalesinden aldı ve gözlerine mil çektirerek esir etti.