Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Zübeyde Hatun'u oynayan Sezin Akbaşoğulları, Kırmızı Oda dizisinde birkaç bölüm oynamıştı. Sezin Akbaşoğulları 1981 doğumlu babası subay annesi ise öğretmen olan bir tiyatro, sinema oyuncusudur.

Sezin Akbaşoğulları, Atv ekranlarında gösterime giren Ağlama Anne dizisinde Özlem karakterini de oynamıştı.

Tarihte Zübeyde Hatun! Zübeyde Hatun Nasıl Öldü?

Zübeyde Hatun kocası Melikşah üzerinde etkiliydi.1081 yılında Berkyaruk'u doğurdu. Oğlu Berkyaruk Selçuklu Sultanı olunca bir süre sonra kayınbiraderi Tacüddevle Tutuş isyan etti. Berkyaruk'un isyanı bastırıp amcasını öldürmesi üzerine annesini yanına getirmek istedi ancak veziri Müeyyidülmülk buna karşı çıktı. Zübeyde Hatun, Müeyyidülmülk'ün karşı çıktığını öğrenince Fahrülmülk'ün de kışkırtmalarıyla vezire kin beslemeye başladı. Bu durum neticesinde Müeyyidülmülk azledilerek yerine kardeşi Fahrülmülk vezirliğe getirildi. Vezirlikten azledilen Fahrülmülk'ün Zübeyde Hatun'a karşı intikam duyguları kabardı. Müeyyidülmülk'ün teşvikiyle isyan edip sultanlığını ilan Muhammed Tapar Müeyyidülmül'ü vezirliğe getirdi. Muhammed Tapar, Rey şehrine geldiğinde Zübeyde Hatun'da oradaydı. Müeyyidülmül Zübeyde Hatun'u önce hapsetti ardından da öldürttü.

Uyanış Büyük Selçuklu'nun Zübeyde Hatun'u Sezin Akbaşoğulları Kimdir?

Sezin Akbaşoğulları, 22 Nisan 1981 tarihinde İzmir'de doğdu. Babası subay, annesi ise öğretmen idi. Babasının tayinleri yüzünden İzmir, Ankara, Belçika, Diyarbakır, Sivas ve en son olarak tekrar Ankara'da yaşamıştır. 13-14 yaşlarında oyuncu olmayı seçmiştir. İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümünden 2003 yılında mezun oldu. Oyunculuk yaşamına lise tiyatro ekibiyle oynadıkları 'Yine Başladılar Şarkılarına' adlı oyunla adım atmıştır. İlk çıkışını yakaladığı Beyaz Gelincik dizisindeki Ceren Aslanbaş karakteri ile insanlar yüzüne aşina oldular. 2010 yılında "Kavşak" filmindeki rolü ile Altın Koza En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştır. Sezin Akbaşoğulları, 2014 yılında "Ah Neriman" adlı dizide Perran Kutman,Tarık Ünlüoğlu, Avni Yalçın ile başrolde oynadı. 2015 yılında başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Sezin Akbaşoğulları, Seçkin Özdemir, Hande Doğandemir, Sarp Akkaya, Barış Arduç, Ekin Türkmen ve Tomris İncer gibi oyuncuların paylaştığı "Racon: Ailem İçin" dizisinde Sedef karakterini canlandırdı.