2014 Yılında ilk kez uygulanan temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi geçen yıl velilerin ve öğrencilerin taleplerini karşılamakta çok önemli sıkıntılara yol açmıştı. Ancak bu yıl bakanlığımızın aldığı tedbirlerle aynı sıkıntıların olmayacağı izlenimini veriyor. 8 Haziranda sonuçların açıklanmasıyla başlayacak 14 Eylül 2015 tarihine kadar süreç devam edecek. Öncelik Özel okullara gitmek isteyenlere verilecek. Daha sonra 6-16 Temmuz tarihleri arasında 25 tercih yapılacak. Bakanlık ilk kez tercihler için okullarda rehberlik öğretmenlerinden komisyonlar oluşturacak.

            1990’lı yıllarda Kurumlar sınavı olarak başlayan Ortaöğretime geçiş sınavları 2000’li yıllarda OGS, OKS, SBS ve en son TEOG ismini almıştır. Bir ara 6. 7. ve 8. Sınıflarda yapılan sınavlara göre liselere yerleştirmeler hep tartışılır olmuştur. TEOG sınavına kadar tek sınav sonucuna göre yapılan değerlendirmenin adil olmadığını defalarca gündemde tuttuk. Hatta sınavların öğrencilerin kişilik gelişimlerini olumsuz etkilediği, aileleri gerdiği ve toplumsal travmaya dönüştüğünü gördük. Milli Eğitim Bakanlığı ortaokullarda Türkçe, Matematik, Fen Bilimler, Yabancı dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap tarihi derslerinden yapılan ikinci yazılıların ortak yapılmasını kararlaştırdı. Sınavlar artık öğrencinin kendi okulunda ve ders başı 40 dakikalık sürelerde dersine girmeyen başka öğretmenler tarafından yapılıyordu.

            TEOG sisteminin oturmaya başlamasıyla liselerde de aynı sistemin hayata geçirilebileceği konuşuluyor. Bu yeni sistem dershaneye olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor. Yine de bazı derslerden kendini yetersiz hisseden öğrencilere hafta içinde veya hafta sonunda takviye kurslar verilecek. Bu yeni sitemde öğrencilerin okulda yaptığı çalışmalarında gideceği liselere yerleşmelerinde etkili olacak. Öğrencinin TEOG sınavlarında aldığı puanların %70’inin  yanında okuldaki yıl sonu başarısının %30’u katılarak hesaplanan yerleştirme puanına göre tercihler yapılacak.6.7. ve 8. Sınıfların yıl sonu puanlarının  sırasıyla %25,%35 ve %40 etkili olması öğrencilerin okuldaki dersleri de dikkate almalarını sağlıyor. Böylece uzunca bir zaman diliminde sürece yayılmış bir başarı dikkate alınıyor.

            Güzel sanatlar ve spor liselerine gitmek isteyen öğrencilerinde bu günlerde gitmek istediği okulların internet sitelerini takip etmeleri gerekiyor.10 Temmuz itibariyle Güzel sanatlar ve spor liselerine kayıtlar tamamlanacak.24 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında ise özel okullara kayıtlar yapılacak. E-okul sisteminde “Tercih yapmak istiyorum”  veya “Özel Okula Kayıt yaptıracağım, tercih yapmıyorum.” Seçeneklerinden kendilerine uygun olanı işaretleyecekler. Yerleştirmelerden sonra özel okula yerleşmeyen öğrenciler nakil yoluyla başka devlet okullarına başvurabilecekler. Öğrenci velisi Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formunu doldurup okul müdürlüğüne başvuracaktır. Tercih işlemleri bakanlığımız http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr internet sitelerinden yapılabilecek. Yerleştirme yapılacak okul kontenjan listeleri yukarıdaki sitelerde yer alacaktır.

            Öğrencilerimizin güzel bir geleceğe ulaşmalarında onlara rehberlik yapabilmek için tercih edilecek okulların iyi araştırılması yalnız geçen yılki puanlarına bakılmaması gerekir. Hayat iyi tercihlerle daha da zenginleşir, güzelleşir. Bu yıl yapılacak rotasyon öğretmen sirkülasyonunu artıracağından okullardaki eğitim kadrosu önemli oranda değişebilecektir. Çok önemli değişimler yaşanırken dikkatli olmak yeni fırsatların kapısını aralamada anahtar sayılır. Hayatta her şeyin istediğimiz gibi olmayacağı gerçeğinden hareketle liselere gidecek öğrencilere tavsiyemiz TEOG puanınız istediğiniz gibi değilse lisede bu durumu değiştirme imkânınız olacaktır. Ben bütün 8. Sınıf öğrencilerine ve velilerine gönüllerindeki liselere hak ettikleri kadarıyla yerleşmelerini diliyorum. Tercih diğerlerinden vaz geçmektir, unutmayalım.([email protected])