29 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan 676 sayılı KHK ile kamuda kimi düzenlemeler yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı personeli ve öğretmen adayları için önem içeren bu düzenlemeler memuriyetten çıkarılmaya yeni kıstas ve öğretmen adaylarına güvenlik soruşturması getirilmesidir.

Bu düzenlemeler 676 sayılı KHK’nin “Kamu Personeline İlişkin Bazı Düzenlemeler” başlıklı 74.maddesinde yer almıştır. Maddeye göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

"8. Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak."

Bu düzenlemeye göre, devlet memuru olmak için gereken genel şartlar;

“1. Türk Vatandaşı olmak,

657 sayılı Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
657 sayılı Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
Kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak,
Askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmemiş bulunmak veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
657 sayılı Kanunun engellilere ilişkin 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak.” Şekilnde yeniden düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeyle, bundan böyle öğretmenlik de dahil olmak üzere devlet memurluğuna atanacak olan bütün memurlar için güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması uygulaması getirilmiştir. Bu uygulama daha önce Milli Eğitim Bakanlığı personeli açısından okul müdürü ve daha üst görevdeki personellere uygulanıyordu

Aynı kararnamenin 75.maddesine göre; 657 sayılı Kanunun 125.maddesinin birinci fıkrasının (E) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

"l) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak."

657 sayılı DMK’nin 125.maddesinin (E) bendi, devlet memurluğundan çıkarma, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmak, fiillerini düzenlemektedir.

Bu düzenlemeyle de, terör örgütleriyle eylem birliği yapan, yardım eden, kamu kaynaklarını kullandıran ve propagandasını yapan memurların devlet memurluğundan çıkarılması düzenlenmiştir.