Bu yılın önemli başlıklarından / sorunlarından biri alan değişikliği. Alan değişikliği isteyen meslektaşlarımız, dur durak bilmeksizin her ortamda, her fırsatta diplomaya dayalı alan değişikliği taleplerini gündeme getiriyorlar. Onların ısrarlı talebi bakanlığı yıldıracak gibi.

Bakanlık, mevcut öğretmen normlarını etkileyeceği gerekçesiyle epey zamandır alan değişikliği taleplerine direndi. Ancak gelinen noktada, her gün alan değişikliği taleplerini dinlemektense çözülsün havası hakim.

Alan değişikliği, sonuçta yönetmelikte olan bir hak. Bugün uygulanmaz, yarın uygulanır. Ancak alan değiştirmek isteyen arkadaşlar iyi düşünüp taşınmalı. Zira önceki yıllarda alan değiştiren bazı arkadaşlar pişman olmuş, tekrar eski alanlarına dönmek için çok uğraşmışlardı. Alan değişikliği, bazı talep sahiplerinin ifade ettiği gibi her derde deva değilse de iyi bir planlama ile Bakanlığı rahatlatabilir.

Alan değişikliğinden artık kimse yan alana geçişi anlamıyor. Zira 4 + 4 +4'lük eğitim sistemine geçilince, sınıf öğretmeni fazlalığını eritmek için denendi, yan alanına geçen birçok arkadaş pişman oldu. O dönemde bazı alanlar da yargı engeline takılmıştı.

Yan alana geçiş yerine ne isteniyor peki? Diplomaya dayalı alan değişikliği. Yani:

- Mezuniyeti birden fazla alana kaynak olanlara,
- İkinci üniversite bitirenlere,
- Mezuniyet alanı dışına atananlara yönetmelik çerçevesinde kapsamlı alan değişikliği talep ediliyor.

Bakanlık, alan değişikliği taleplerine daha fazla direnemeyeceğine göre uzun süre alan değişikliğine ihtiyaç duyulmayacak, öğretmen fazlalıklarını eritecek ve genel memnuniyeti sağlayacak bir alan değişikliği yoluna gitmelidir. Mesele teknik bir meseledir. İyi hesap kitap yapılmazsa faydadan ziyade zarar da getirebilir.

Herkesin iyi bildiği branşta verimli, başarılı ve mutlu olacağı düşünüldüğünde; mevcut dengeleri alt üst etmemek kaydıyla alan değişikliği gereklidir ve yapılmalıdır.

Erol ERMİŞ

 Eğitim Bir Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı