Başarısızlıkta da Çocuğunuzun Arkasında Durun ve Ona Güven Verin

 

Malum karne haftası geliyor. Anne-baba ve eğitimciler başarılı çocukların başarısını benimseyip sahiplenirken, başarısız çocukların başarısızlığını ise çocuğa mal ederler. Oysa başarı da başarısızlık da ortak elde edilmiştir. Yani birlikte alınmış notlardır.

Ve…

Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Öyle ki on­ların huzuru, mutluluğu, başarısı bizim huzur, mutluluk ve ba­şarımız; onların huzursuzluğu, mutsuzluğu, başarısızlığı yine bizim huzursuzluk, mutsuzluk ve başarısızlığımızdır. Çünkü onları biz yetiştirdik. Onlar bir nevi bizim ürünümüzdür.

Bir çocuğu beşikten alın, ister en iyi hırsız, ister en iyi öğretmen, doktor, mühendis veya evlat yaparsınız. Bu da anne- babanın çocuk eğitimine etkisini göstermektedir.

Çocuğunuz herhangi bir işte, bir sınavda başarısız olursa hemen onu eleştirmeyin.

Başarısızlık sebebini araştırın ve sorunu çözmeye çalışın. Unutmayın ki özellikle üniversite sınavlarından ilkinden ba­şarısız çıkıp ikinci, üçüncü girişinde çok iyi meslekler kaza­nan öğrencilerin sayısı hiç de az değildir. Başarıda arkasında durduğumuz gibi başarısızlıkta da çocuğunuza destek olun. Çocuklarınıza yerine getirebileceği kadar sorumluluk verin. Her insanın bir kapasitesi vardır. Bu kapasitenin üzerinde bir performans göstermesi beklenemez. İnsan ancak olan yete­neğini kullanabilir.

Çocuklarınıza sorumluluk verirken onların gücünü, kuv­vetini, potansiyelini, yeteneğini göz önünde bulundurun. Eğer bu unsurları göz önünde bulundurmazsanız onu siz başarısızlığa uğratmış olursunuz. Yani başarısızlık çocuğun değil, ona yapamayacağı sorumluluğu yükleyen kişiye (an­ne-baba, öğretmen…) aittir.

Allah (c.c), “Biz insana ancak taşıyacağı kadar yük yükle­riz.’’(Bakara 286) diyor. Bu ayet-i kerime iyi bir ölçüttür.

    Adnan Kalkan

    Eğitimci Yazar

Aile ve Eğitim Danışmanı