Hayat boşluk kabul etmiyor. Havanın boşluğunu su, suyun boşluğunu toprak, toprağın boşluğunu başka şeyler dolduruyor. İnsan uyku zamanının dışında hep bir iş ve eylem ile hareket etmektedir. Uykuda aslında en az enerjinin harcandığı en az hareketin olduğu bir dönemdir. Hayatınızın boşluklarını siz dolduramazsanız, başkaları doldurur ve dışarıdan birileri bu boşluklardan sizi ele geçirir. Kendinizi de yavrunuzu da başkaları avlamadan hayatınızı, vaktinizi iyi planlayın. Dinlenirken çalışmak, çalışırken dinlenmek ilkemiz olmalıdır.


 Son zamanlarda çalışma hayatının hızlı temposu aile fertlerinin birbirlerini sık sık görmelerine engel  oluyor. Birlikte olmak neredeyse imkânsızlaştı. Bu durumumdan rahatsız olanlar olduğu gibi memnun olanlarda oluyor. Hatta bazılarınca okullar, dershaneler, kurslar ve diğer özel kurumlar can simidi olarak görülüyor. Okuldan eve gelen öğrenci evde dersleri dışındaki zamanını bilgisayar, televizyon başında geçiriyor. Hangi sitelere girildiğinin, hangi kanalların izlendiğinin önemi yok. Çocuklar genelde kontrol dışında maksat sıkılmasınlar ve zamanını değerlendirsinler. Eğlence merkezli bir yaşamda  geçen sürenin bir önemi yok. Fakat kontrol dışına çıkan çocukların hangi tehlikelere maruz kalacağını tahmin bile edemezsiniz. Sokakların tehlikesinden koruyalım derken evlerimize internet ile girebilen tehlikelerinde bertaraf edilmesi şarttır.


 Küreselleşen dünyada bilgi ucuzladı, fakat aynı zamanda kirlendi. Sanal dünyada o kadar çok bilgi var ki bilen bilir ancak bilmeyen her yazılanı, her gösterileni doğru zanneder. Dijital âlemde çıkar elde etmek isteyen kuzu postuna bürünmüş kurtlar saf beyinleri yaptığı yönlendirmelerle algı operasyonuna maruz bırakarak kandırmaya çalışmaktadır. Haberlere baktığınızda artık sanal dünya zedelerine daha fazla rastlıyoruz. Dünyada işlenen suçlardan daha fazlası artık internette işleniyor. İyilik için yapılmış bir imkânın kötülük için kullanılması dünyanın acı gerçeğidir. Bu acıyı tatmadan acıdan uzak durabilmek çok kolay değildir. Dünyanın bilge dedesi Google ’le  bir şey yazdığınızda bellekteki her şeyi önünüze serebiliyor. Bu muhteşem bir olaydır. İnsanlığın icat ettiği en önemli şeylerden birisi internettir.


 Evde eğlence makinelerinden biriside televizyondur. Televizyon renkli dünyası ile yüzlerce kanalı, binlerce programı izleyenleri kendine çekebilme derdindedir. Kumandasının sizin elinizde olduğuna aldanmayın aslında sizin kumandanızı televizyonlar ele geçiriyor. Haberler, diziler, filmler, maçlar, magazin programları, yarışmalar derken ekrana kilitlenen, koltuğa çivilenen az değildir. Renkli ve büyülü dünya başımızı döndürüyor. Adeta aklımızı başımızdan, bizi bizden alıp götürüyor. Ömrünü ekran başında geçirenlerin sayısı sanırım az değildir. Televizyon ve internetin cam olması, gözlerimizi doyurması ve çok faydalı yanlarının da olduğunu söylemek hakkın sahibine verilmesidir. Küçük dünyanın büyük dünyaya açılması ekrana bakmakla oluyor.


 Göz bebeklerimiz çocuklarımız hayatlarının en güzel döneminde çağımızın güvensiz ortamında okulda ve sokakta yeterince oynayamadıkları için evde televizyona ve bilgisayara gömülüyorlar. Anne ve babaların işte olduğunu da eklersek günümüzde evde daha başka ne yapabilirler ki? Boşlukların örgün olarak dolmadığı bir hayatta çağımızın yaygınları boşlukları doldurur. Kısacası özel hayatınızın öznesi siz olmazsanız hayat sizi de diğerleri gibi alır ve istediği yere götürür. Eğitim aklın gözünü açması, vicdanın sesine kulak vermesidir. Aslında hayatımız boyunca bilgiden bilince, öğrenmeden uygulamaya önemli bir süreci yaşarız. Hayatımızdaki boşluklar bu uzun sürecin daha da uzamasına neden oluyor. Yolunu kaybedenler tekrar doğruyu kolay bulamıyor. Çocukları hayatların boşluğuna mahkum etmeyelim. Ne dersiniz? ([email protected])