EĞİTİM ÜZERİNE – 9

 

Aslında bu kadar uzun bir yazı dizisi planlamamıştım. Özelden gelen mesajlar veya bire bir aldığım dönütler çok olunca ders kaynayıp gidiyor, tabiri caizse…

Buradan da anlıyorum ki aile sadece eğitim için değil, hayatın kendisi için de bir o kadar önemli.

Aile, mahalle, köy, komşuluk, yardımlaşma, dertleşme, diğergamlık, paylaşım… Bütün bunlar bizi insan yapan, bu kültürün bir parçası yapan temel değerlerdir.

Ne yazık ki bitiyorlar.

Gönüllü olarak, hem de bir ömür çalışarak ödeme mukabilinde sahip olduğumuz apartman dairelerimiz, sitelerimiz modern birer mezar gibi.

Yaşayanlara has mezarlıklar…

Sabah erkenden başlıyoruz işe, akşama kadar koşuşturmaca, telaş, endişe derken akşama yorgun argın eve dönüş. İyilerimiz biraz da olsa vakit ayırabiliyor eşine, çocuğuna, ailesine.

Mezarlık dediysek; imkânları iyi, lüks… Temiz, bakımlı, güvenlikli, korunaklı, her tarafı sıcak…

Ama insani ilişkileri soğuk!

Tıpkı ölüler gibi…

İşte bizim çocuklarımız bu evlerde yetişiyorlar. Televizyon, tablet, bilgisayar sarmalında bir hayat sürdürüyorlar. İlişkiler sanal, gülmeler sanal, hayat teoriden ibaret…

Komşu çocuğu yok, arkadaş yok, mahalle çekişmesi yok… Dolayısıyla insani erdemler gelişmiyor. Yönetim, ikna, birlikte yaşamak, fedakârlık gibi beceriler kazanılamıyor.

Eee okulda arkadaşları var ya, demeyin sakın. Okulda kırk dakika ders, on dakika teneffüs var.

O sürede su mu içsin, tuvalete mi gitsin, arkadaşları ile bir şeyler mi paylaşsın…

Peki, ne yapmalı?

Sayın Milli Eğitim Bakanımız geçenlerde açıkladı. Ders süreleri uzun, kısaltılacak, dedi. Gayet de güzel olur ama yeterli değil.

Sadece ders süreleri değil; teneffüsler de uzatılmalı ve en önemlisi de ders saatleri azaltılmalı. Öğrencilerin birbiriyle ve çevresiyle etkileşimi sağlanmalı. Okullar dört duvar, test ve tost olmaktan kurtarılıp, hayatın öğretildiği mekânlar haline getirilmeli. İleride bu konulara ayrıntılı değineceğimden kısa kesiyorum.

Sonuç olarak madem mahalle kültürü bitti, artık yan yana değil de üst üste yaşıyoruz; bari okullarımızda üst üste yaşamaktan vazgeçip yan yana yaşama imkânı oluşturmalıyız çocuklarımıza. İyi eğitimli anne babaların yoğurduğu temelden dürüst, ahlaklı, vatansever, yerli zihniyetli, ideali olan, şahsiyetli ve erdemli bireyler yetiştirebilmeliyiz. (devam edecek…)