Empati, bir başkasının duyguları içinde bulunduğu durum ya da davranışlardaki motivasyonu anlamak be içselleştirmek demektir.

    Örgütsel anlamda çatışma bireyler ve grupların birlikte çalışma ve sorunlarından kaynaklanan ve normal faaliyetlerin durmasına neden olan olaylardır.

   Empati, genellikle örgütte okul yöneticilerinin öğretmenler arasında beklentilerin neler olduğu konusunda fikir sağlayarak; okulu etkili kılabilir. Ancak, karşılıklı empatinin olmayışı örgüt ve yönetim açısından olumsuz sonuçlara sahip olabilir. Yine, öğretmenler arasında empatinin olmayışı olumsuz sonuçlar doğurabilir.

  Kuşkusuz, böyle bir sonucun adı örgütsel çatışmadır. Çünkü, böyle bir iklimde okul müdürleri ve öğretmenler birbirlerinin duygularını anlamayabilir. Yine, empati yoksunluğu okul müdürü-öğretmen ve öğretmen-öğretmen arasında iletişim yetersizliğine neden olabilir.

   Diğer taraftan, empati yoksunluğu okul müdür-öğretmen arasında beklentilerin neler olduğu konusunda bir fikir sahibi vermediği için örgütsel çatışma nedeni olabilir.

   Yine, okul müdür öğretmen; öğretmen –öğretmen arasında görülen empati eksikliği güven bunalımına yol açtığından örgütsel çatışmaya neden olabilir.

   Diğer taraftan empati eksikliği okul çalışanlarının karşılıklı rol ve sorumluklarının neler olduğu konusunda belirsizlikler taşıdığından örgütsel çatışmaya neden olabilir.

   Yine, örgüt çalışanları arasında görülen empati eksikliği meslektaşlık duygusu eksikliğine yol açarak örgütsel çatışmaya neden olabilir.

    Aslında; empati eksikliğinin yol açtığı örgütsel çatışmanın yönetimi kaçınılmaz görülmektedir. Çünkü, bir ölçüde örgütsel çatışmanın okulları etkili kılabilir.