1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle ilköğretim kademelerinde yani ilkokul ve ortaokullarda etütler resmen kapatıldı. Peki, etüt ihtiyacı hisseden veliler ne yapacaklar. İşin doğrusu etütler sadece sınava hazırlayan yerler değildi. Aynı zamanda öğrencilerin ödevleri yaptırılır, öğrenemediği konularda destekler verilirdi. Ancak son yıllarda dershanelerin kapatılmasıyla sınava hazırlık görevi etütlere geçti. Şimdi getirilen düzenlemeyle bu görev, sınavlara hazırlama, ev ödevlerini yaptırma görevi sosyal etkinlik merkezi ismiyle belediyelere verildi. Peki, belediyeler bu görevi hakkıyla yapabilecek mi? Vatandaşın talebini karşılayabilecekler mi? Büyük bir güvenle evet demek mümkün değildir. Belediyelerimiz asli görevlerini bile yaparken yeterince vatandaşlarımızı memnun edemezken bu görevi de layıkıyla yapmaları zor görünüyor. Öğrencilerin sınav stresi azaltmak ve ortaöğretime geçişi kolaylaştırmak için Milli eğitim bakanlığı OKS, SBS gibi sınavları kaldırdı, yerine öğrencilerin okulda yapmaları gereken ortak sınavı tüm ülke genelinde TEOG ismiyle yapmaya başladı. Bu sınav öğrencilerin sınav ve sınava bağlı olumsuz etkilenme durumlarını azaltsa da velilerin destek almadan başarılı olunmaz ön kabulünü tamamen ortadan kaldırmamıştır. Dün olduğu gibi bu günde velilerimiz öğrencinin geleceği için dershane, etüt, özel ders gibi takviye ihtiyacını hissetmekte ve bu ihtiyacı karşılayabilecek yerlerin arayışında olmaktadır.

Velilere de haksızlık etmeyelim. Ancak okullardaki hummalı çalışmaları da yok saymayalım. Özellikler destekleme ve yetiştirme kurslarını açarak cansiperane bir şekilde inanılmaz gayret eden okullarda öğrenciler tüm soruları doğru cevaplayıp Türkiye birincisi olabiliyorlar. Nisan 2017 TEOG sınavında 17 bin kişinin tüm soruları doğru yanıtlaması her ne kadar sorular kolay olduğu için birinciler çok fazla çıktı biçiminde yorumlansa da aslında önemli bir çalışmanın sonucudur. Veliler haksızlık yapmayalım dedik, oradan devam edelim. Evet, imkânı olan birçok veli çocuğu ile ilgili kaygılarını gidermek için özel okula, özel derse ve diğer çalışmalara devam etmektedir. İmkânı sınırlı olanlar ise sınavlara hazırlanma konusunda ya okullardaki kurslardan istifade etmekte ya da boş vermektedir. Diğer taraftan okullara da, öğretmenlere de haksızlık yapmayalım. Özellikle birçok okulda öğrencilerin geleceğe hazırlanması konusunda gerek idareler gerekse meslektaşlarımız çok üst düzeyde çalışmalar sergilemektedir. Hafta içinde eksik kalan konular hafta sonu kurslarıyla tamamlanmakta, bakanlığın deneme sınavları konusundaki kafa karıştıran açıklamalarına ve bazı illerdeki yasaklayıcı tutumlara rağmen risk alarak çalışmalar yapmaktadır. Eğitim gerçekten telafisi çok zor olan ve hiçbir şekilde ihmale gelmeyen bir alandır. Maalesef ki göz ardı ettiğimiz çok küçük meseleler, gün geliyor büyük bir soruna dönüşüyor. O yüzden atacağımız adımları daha iyi hesaplamalı ve daha dikkatli atmalıyız.

Geldiğimiz noktada neler yaparsak kamuoyundaki beklentileri karşılamış oluruz. Öncelikli olarak tüm Türkiye’de evirilen bir genel sistem var. Bu eski sitemde okullar yetersiz, dershane şart çocuklar geleceğimiz ve hizmet satın alma yoluyla talep karşılanıyordu. Yeni sistemde devlet vatandaş üzerindeki sınav baskısı ve maddi kaybı gidermek için önce dershaneleri kapattı, sonra etüdü yasakladı. Ancak talep ortada halen duruyor. Bu talebin kabul edilmesi ve okullar tarafından destekleme kursları ile karşılanması gerekiyor. Ancak okulların çoğunun ikili öğretim yapması nedeniyle hafta sonunda kurslar yapılabiliyor.8. sınıfların dışında da öğrencilerden talep olduğu için kurslardaki tüm taleplerin doyurucu olarak karşılanması için hafta içinde de kurs açılması yararlı olacaktır. Mevcut durumda ne yapılabilir? İlçe Milli Eğitimlerin kendi ilçesinde destekleme kurs eylem planı hazırlamasında fayda var. Özellikle normal eğitim yapan okullarda öğleden sonra ders bitiminde oluşacak talepler öncelik 8. Sınıflardan olmak üzere değerlendirilmelidir. Aynı eğitim bölgelerinde öğrencilerin gidebileceği okullar belirlenmeli ve basın yayın araçları ve diğer yollarla halkımıza duyurulmalıdır. Bu merkezlerde görev alacak öğretmenlerin onay işlemleri için sistemde hafta içi ve hafta sonu görev alabileceği okulları tercih edebilme hakkı verilebilir. Bu uygulama özellikle anne babası çalışan öğrenciler için çok iyi olur. Velilerimiz hem etüt merkezlerinin maddi yükünden kurtulur, hem de öğrenciler istedikleri dersleri, istedikleri öğretmenlerden alma imkânına kavuşur. Yetkililerimizi bu çağrıya kulak vermeye çağırıyoruz.([email protected])