Evlilik İn, İlkeler Out

Sürekli gelen değişiklikler bazılarının kafasını döndürse de son dönemde ciddi yeniliklere imza atıyor Milli Eğitim Bakanlığı.

Artık lise öğrencileri de isterlerse evlilik yapabilecekler.

Her şeyden önce bu doğal gelişime izin verdikleri için Milli Eğitim bürokrasisini kutlarım.

Evlenmek doğal bir haktır ve sosyal yükümlülükleri de vardır.

Nihayet liselilerde bu tabii haklarından yararlanabilecekler.

Önceki uygulama hem insan fıtratına uygun değildi hem de fiziken yeterli düzeyde olan gençler evlilik dışı ilişkilere giriyorlardı.

Mevcut uygulamada evli olanların kayıtları yapılmıyordu, öğrenciyken  evlenen öğrencilerin ise okulla ilişiği kesilerek kayıtları siliniyordu. Bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeye göre ise evli olanların kayıtları yine yapılmayacak ancak öğrenciyken evlenen öğrencilerin okulla ilişiği kesilecek, kayıtları e-Okul üzerinden açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine gönderilecek.

Bu hükümlerin hepsine katılmam mümkün değil ancak önceki yönetmeliğe göre kısmi rahatlama getireceğinden karar beni memnun etti ve destekliyorum.

Şimdi bazıları kırmızı görmüş boğalar gibi sağa sola saldıracaklardır.

Dikkat edilirse bu yönetmelikle bir “gasp” olayının (eğitim hakkının elinden alınması) önüne geçiliyor, herhangi bir özendirme ya da erken evliliğe yönelik bir teşvik söz konusu değil.

Dolayısıyla bu “tashih” yönetmeliğinin acaba arka planında neler var diyerek, bakanlığı yıpratacak dolayısıyla hükümete tan edeceklerin dikkatini çekmek isterim.

***

Diğer taraftan memnuniyet verici başka gelişmeler de var değişiklikte:

“Yönetmelik ile ortaöğretim ilkelerinde değişiklik yapıldı. Buna göre ortaöğretim kurumları işlevlerini Türk millî eğitiminin genel ve özel amaç ile temel ilkeleri doğrultusunda, evrensel hukuka, demokrasi ve insan haklarına uygun; öğrenci merkezli, aktif öğrenme ve demokratik kurum kültürü anlayışıyla yerine getirecek. Yapılan değişiklikle, daha önce ortaöğretim ilkeleri arasında yer alan “Öğrenciler, Atatürk ilke ve inkılâplarını benimsemiş, temel demokratik değerler ile donanmış, araştırma, sorgulama, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verme becerileri gelişmiş; hayat boyu öğrenen, insan haklarına saygılı, mutlu bireyler olarak yetiştirilir” hükmü de diğer 16 fıkra gibi yürürlükten kaldırıldı.”

Değişim devam etmeli