Milli Eğitim Bakanlığı önce il ve ilçelerin şube müdürlüğü norm kadrolarını güncelledi. İller ve ilçelerde şube müdürlüğü normları arttı.Ardından şube müdürlüğü görevlendirmesi için MEB Müsteşarı Emin ZARARSIZ illerin şube müdürlüğü görevlendirmeleri için neler yapılması gerektiği konusunda bir genelge yayınlayarak konuya açıklık getirdi. Şube müdürlüğü görevlendirme yazısında öncelik eğitimöğretim sınıfı dışında kalan personele verilsin diyen bakanlığın bu genelgesi üzerine 3-4 il sitesindenduyuru yaparak şube müdürlüğü başvurusu için duyuruya çıktı.

Bu arada MEB birden frene bastı ve yine Emin ZARARSIZ imzalı bir yazı ile Şube müdürlüğü görevlendirme genelgesini iptal etti. Kamuoyu ve sendikalar bu iptal yazısını şube müdürlüğü görevlendirmeleri yapılmayacak olarak mı anladı bilinmez ama ortalık sessizliğe büründüğü andan itibaren illerde şube müdürlüğü görevlendirmeleri yapılmaya başlandı.Hatta illerimizin büyük çoğunlu jet hızıyla bu görevlendirmeleri yaptı bile.Bakanlığın şube müdürlüğü görevlendirme yazısını çekmesi il müdürlerini, sendikayı ve siyasi parti temsilcileri ile vekilleri rahatlattı.Mevcut genelgeye göre görevlendirmelerde öncelik eğitim - öğretim sınıfı dışında tutulan şeflereydi.. Bu genelgenin çekilmesiyle başvuru süreci işletilmeden sadece dilekçe ile görevlendirmeler yapıldı. Bu görevlendirmeler nasıl yapıldı ? Kimler etkili oldu ?Çok istisna illerimizde il müdürünün dediği kişiler şube müdürü olarak görevlendirildi.Birçok ilimizde ise Valilik makamı liste gönderdi, MEB üst yazı ile Valilikten görevlendirme için onay istedi. Sonuç olarak illerde yapılan görevlendirmelerde, siyasi partibaşkanı, milletvekilleri ve sendika üçgeninde listeler hazırlandı ve görevlendirmeler yapıldı.
Şube müdürlüğü görevlendirmeleri neden bu şekilde yapıldı? Sınavla atama yapılmayan dönemlerde ve mahkeme kararlarında usulen okulda çalışanlara öncelikli yönetici olma hakkı verilirken şube müdürlüğü görevlendirmelerinde öncelik il için ilçe şube müdürleri, ilçe için önce okul müdürü ve müdür yardımcıları olması gerekirken öğretmenlere öncelik verilmesi doğru değildir. Bir okulda idarecilik deneyimini yaşamadan direk ile veya ilçeye şube müdürü olmak işe ham başlamak olur.Bu ise emeğe saygısızlıkta demektir.Tepe yöneticiler alt kadrolardan yetişerek, deneyimkazanarak işin en alt basamağından yükselerek seçilmelidir.
4 Mart 2006 tarih ve 26098 sayılı resmi gazetede yayınlanan MEB Personeli görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği yaklaşık yedi yılda kayda değer önemli değişiklikler olmamasına rağmen hiçbir bakan tarafından uygulanmamış, bir sınav dahi yapılmamıştır. Buna rağmen 2006 yılında Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde şube müdürleri sınavsız atanmış, bu atamalar Danıştay 2. Dairesinin 2009/62 esas nolu kararıyla iptal edilmiştir.Bakanlığın artık bir karar vermeli ve bu husustaki beklentileri karşılayacak bir çalışma yapmalıdır.2013 yılındaki MEB çalışma planına göre hem okul müdürü ve müdür yardımcılığında hem de şube müdürlüğünde bir sınavın yapılmayacağı anlaşılmaktadır.Yine yönetici atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde şube müdürlüğü hususunun da yer alacağı iddia edilmektedir.Her ne olursa olsun bu konunun artık halledilmesi icap etmektedir.
Son olarak insan kaynakları yönetimi konusu eğitim camiasının hep gündeminde olmuştur. Bu konuda yapılacak hatalar su götürmez. Maalesef ülkemizde bakanlar değişince öncelikler değişiyor.Kuralların herkesi bağlayacağı bir sistem kurulmalı, gerekirse görevlendirme konusu da bir mevzuata bağlanmalıdır.Değilse bu konuların gündemden düşmesi mümkün olmayacaktır.