Bir Alman atasözünde “Cehenneme giden yol, iyi niyet taşlarıyla döşelidir” der. Olumlu bir şey yapmak isterken kendinizi karşı tarafın yerine koyup yeteri kadar düşünmediğiniz için veya sizin üzerine vazife olmayan bir şeyi yaptığınız için iyi niyetle yola çıkıp tasarladığınız her şeyin tersine dönmesidir. Bu durumda sonuç istemediğiniz şekilde gerçekleşir.Fakat iş işten çoktan geçmiştir.Bundan sonrası pişmanlıklarla dolu günler demektir.

Eğitimci Yazar ve Akademisyen Doğan CÜCELOĞLU anlatıyor. Koltuğa çıkmaya çalışan 11 aylık bir bebeği kollarının altından tutup koltuğa ‘Hoppaa!’ diyerek çıkardığımda babası kızmış, “Niçin yaptın?” diye sormuştu. “Çıkmaya çalışıyordu!” dedim. “Ben de biliyorum, çıkmaya çalışıyordu, sen niye çıkardın?” diye sorusunu yineledi. Anlayamadığım için babanın yüzüne bakakalmış, ne diyeceğimi bilememiştim. Babanın yüzüne bakakaldığım zaman ben dört yıl psikoloji okumuş ve iki yıl da psikoloji bölümünde asistanlık yapmıştım.

Daha sonra baba, “Sen ne yaptığının farkında mısın?” diye sordu ve konuşmaya devam etti: “Oğlum o koltuğa kendisi çıkmak istiyordu. Kararı kendisi vermişti ve kendi başına bunu başarabileceğini hissetmişti. Belki yarım saat, belki bir saat uğraşacaktı ve eminim sonunda o koltuğa çıkacaktı.”

“O koltuğa çıktığı zaman ne yapacaktı? Hemen dönüp bana bakacaktı. Bir gözüm onu izliyordu ve o dönüp başarmış bir çocuğun gözlerindeki ışıltıyla bana baktığında, gülümseyecek ve ‘Çıktın!’ diyecektim. Çok muhtemelen inecek yeniden çıkmaya çalışacak, bu kez daha kısa zamanda çıkabilecekti. Bunu belki saatlerce yapacak ve sonunda artık kolaylıkla çıkabilecek hale gelecekti. Bu onun belki bugünkü zaferi olacaktı. Ama artık o zaferi kazanamayacak; sen onun zaferini çaldın.” Ne diyeceğimi bilemez halde, orada öyle kalakalmıştım.

Anne babalar her gün iyi niyetle ancak sonuçlarını düşünmeden öyle tutumlar sergiliyorlar ki çocuklara yanlış şeyleri öğrettiklerinin farkına bile varmıyorlar. Misal mi istersiniz? Alın size bir misal. Okulda öğrencilere öğretmenler ev ödevi verirler. Her çocuğa aynı ev ödevini vermekte doğru değil, ancak ödev evde ailenin ev ödevine dönüşür. Çocuktan daha çok anne baba ev ödevini sorun eder. Bir an önce ödevini yapalım diye çocuğun peşinden koşmaya başlarlar. Çocukta kendisinden daha fazla dersiyle ilgilenen bir ailesi olduğu için derslerin sorumluluğunu bir türlü kazanamaz. Bu hayatının diğer alanlarında da kendini gösterir. Kapıda ayakkabısını çıkarır ancak onu içeri almaz. Okuldan eve dönünce kıyafetlerini değiştirir fakat okul kıyafetlerini yerine koymaz. Yemek yer bulaşıkları masa da bırakır, su içer su bardağı yerinde kalır. Nasılsa peşinden koşan bir annesi vardır. Derslerini yapar, çantasını hazırlamayı unutur. Yemek seçerek ailede yapılacak yemekleri belirler. Alışverişte istediğini aldırmakta inanılmaz mahirdir. Toplulukta istediği olmadığında ağlar ve istediğini elde eder. Böylece anne babayı teslim almıştır.

Değerli eğitimciler aynı olayların birçoğu okullarda, sınıflarda da gerçekleşir. Siz dersleri anlatırken sınıfınızda bazı öğrenciler bilerek sorun çıkarırlar, hatta dersleri engellerler. Aslında onların derdi gerisini boş ver, benimle ilgilen demektedirler. Öğretmen onların bu taleplerine uyarsa bu alışkanlık haline gelir. Eğitimde bazen sorunları görmezden gelmek gerekir. Her zaman ciddiye aldığımız öğrencilerin bir süre sonra bizi istismar ettiklerine şahit oluruz. Bunu iyi anlamak için öğrencileri yakından tanımak gerekir. Öğrencileri tanımak sanıldığı kadar kolay değildir. Gerçekten özveri, zaman ve emek gerektirir.

Niyeti güzel, bilgisi sağlam, becerisini kanıtlamış ve sorumluluk almış bireyler doğru sonuçlar alırlar. Değilse CÜCELOĞLU’ nun tabiriyle MIŞ gibi yaşamlar yaşanır gider. Çevremizde maalesef onlardan çok sayıda var. Geleceğimizin iyi olabilmesi, yetiştirdiğimiz nesillerin donanımlarına bağlıdır. İlgili, bilgili, becerikli, karakterlerin sayısını artırmaya evden, aileden başlamalıyız. Hatta evlilik öncesi eğitimlerle çiftler aile hayatına hazırlanmalı, çocukların nasıl yetiştirileceği konusunda bilgi, beceri kazandırılmalıdır. http://ilhamifindik.com