Nedir Karma Eğitim? “Erkek ve kız öğrencilerin aynı okulda okumalarına ve türlü okul çalışmalarını birlikte yürütmelerine olanak sağlayan eğitim” olarak tanımlanıyor. Batı Avrupa'da karma eğitim ilk kez Reform hareketinden sonra bazı Protestan gruplarının, erkeklerin yanı sıra kız çocuklarına da Kitabı Mukaddesi okumayı öğretmek istemeleriyle ortaya çıktı. Uygulama İskoçya, İngiltere'nin kuzeyi ve Amerika'daki İngiliz kolonisi New England' da yaygınlaştı. 18. yüzyılın ikinci yarısında kızlar da kent okullarına alınmaya başladı. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan sonra kilise kurumlarının yerini alan parasız ilkokullarının hemen tümünde karma eğitim yapılıyordu.19. yüzyılın sonunda, ABD yüksekokullarının yüzde 70'inde karma eğitim uygulanıyordu. Batı Avrupa'da,  ilk ve orta öğretimde karma eğitime İskandinav ülkeleri öncülük etti. Karma eğitim, kadın erkek eşitliği iddiasıyla ortaya atılmış bir sistem.Batılı araştırmacılarında son dönemde kabul ettiği yüz yılın pedagojik yanlışlarından biri.

Ülke tarihimizde karma eğitim Tanzimat döneminde gündeme gelmiş ve ilk uygulamalar da o dönemlerde gerçekleştirilmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren örgün eğitime geçişle yaygınlaşan kız okulları, kadınların eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmaları amacıyla oldukça büyük bir teveccühe mazhar olmuştur.Kız okullarına nitelikli öğretmenler yetiştirmek üzere 1870’de ilk kız öğretmen okulu açılır.Fakat Cumhuriyet öncesinde sadece bazı azınlık okullarında ve yabancı okullarda karma eğitim uygulamaları görülür . Cumhuriyet’in ilk yılları ile birlikte ve 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulüyle tüm eğitim kademelerinde karma eğitim esas olur.

Karma eğitim 1973’te kabul edilen 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesinde Milli Eğitimin Temel İlkeleri’nden biri olarak belirlenmiştir. Kanun’a göre “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.”Dolayısıyla Cumhuriyet tarihi boyunca ilkokullarda yani 11 yaşına kadar karma eğitim uygulanmış, ortaokul ve lisede ise kız ve erkekler için ayrı okullar açılabilmiştir.

Post modern darbe olarak nitelendirilen meşhur 28 Şubat (1997) kararları doğrultusunda temel eğitimin kesintisiz 8 yıla çıkarılmasıyla, imam hatip liselerinin orta kısımları yanında, ortaokullar ve Anadolu liselerinin orta kısımları da kapatıldı. Bu uygulamayla Türkiye’de karma eğitim 14 yaşına kadar zorunlu hale gelmiş oldu. Ortaöğretim düzeyinde kız ve erkekler için ayrı eğitim veren okullar da bu dönemde karma eğitime yönelmek zorunda bırakıldı.6287 sayılı kanun ve eğitimde  4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkarılması doğrultusunda alınan kararla son günlerde karma eğitim yeniden gündeme gelmiş oldu.

Karma eğitimin birçok soruna yol açtığını tespit eden ABD, kız ve erkek öğrencilere ayrı sınıflar açılmasını teşvik ediyor. Uygulamanın eğitimde kaliteyi yükselttiğini gören pek çok devlet okulu da ayrı sınıf açmaya başladı.1995 yılında 3 devlet okulunda yürütülen ayrı eğitim uygulaması, günümüzde 253 okula çıktı. 51 okula ise tamamen kız ya da erkek öğrenciler alınıyor. ABD'de yapılan araştırmalar, kız ve erkeklerin ayrı sınıflarda bulunmasının getirdiği faydaları gözler önüne serdi.Öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların ayrı eğitim veren okullarda en aza indiği gözlendi. ABD'de okul yönetimleri, öğrencinin başarısını olumlu etkileyeceğini düşündüğünde, istediği derslerde kız-erkek ayrı eğitim verilmesine karar verebiliyor.Kız ve erkek sınıflarına kayıt çocuğun isteğine göre yapılıyor.Bu sınıfa kayıt yaptırmayıp karışık sınıflarda okuyan öğrencilere de aynı şekilde eğitim verilmesi zorunlu kılınıyor. Almanya,İngiltere ve Kanada’da durum farklı değil.

Gelişmiş dünyada karma eğitim 1990'lara gelmeden tartışılmaya başlandı.Çünkü hem eğitimin kalitesi, hem başarı oranı, hem de yaşanan olaylar kanunun yeniden sorgulanmasını gerekli kılmıştı.Bununla beraber 1990'lardan sonra ayrı ayrı eğitim veren okulların oranı hızla artmaya başladı.Bu iki eğitim sistemi üzerinde yapılan araştırmalar da ayrı okullarda başarı oranının daha yüksek olduğunu gösterdi.Bu konuda ülkemizde de dayatmacılıktan vazgeçilmeli tercihlere imkânlar sağlanmalıdır.Karma eğitim yapan okulların dışında natif kız ve erkek okulları da oluşturulmalıdır.([email protected])