Elbette olur.

Ancak “kitapsız” derken kastettiğimiz nedir?

Hemen söyleyelim ders konularını ihtiva eden herhangi bir kitabı  “zorunlu ders kitabı” diye belirlemek  “kitaplı ders” , ders konularını ihtiva eden herhangi bir kitabı da “zorunlu olmayan ders kitabı” diye görmek ise “kitapsız ders” demek olur.

Dikkat edilirse anlatmak istediğimiz mevzuda öne çıkan kelime “zorunlu olma”  ya da “zorunlu olmama”dır.

Herhangi bir ders için o dersin konularını havi bir kitabın (sadece bir kitabın) ders kitabı olarak belirlenip öğrencilerin o kitabı derse getirip yanlarında bulundurmalarının zorunlu olmasının oluşturduğu sıkıntıların birkaç tanesini önceki yazımda dile getirmiştim. Bu yazımda ise herhangi bir ders için sadece bir kitabın zorunlu ders kitabı olarak değil de diğer ders kitaplarını da havi bir kitap listesinin ders kaynak kitapları olarak tavsiye edilmesinin bazı faydalarını dile getirmek istiyorum.

Herhangi bir ders için ders konularını içeren bir kitabın zorunlu olmayıp dersin konularını havi kaynak kitap listesi tavsiye etmenin bana göre şöyle faydaları olabilir.

1-Öğrenci her derse o dersin kitabıyla gelme zahmetine katlanmaz.  Böylelikle kitap taşıyarak yük hamalı olmanın verdiği fiziki rahatsızlıklar izale olmuş olur.

2-Öğrencimiz sadece bir kitaba bağlı kalmadan tavsiye edilen kaynak listesinden tarama yaparak daha doyurucu bir ders hazırlama imkânına kavuşur. Bu usul akademik kariyer yapacak öğrencilerimize ileriki yıllarda çok faydalı olacaktır.

3-Evinde zorunlu ders kitaplarından bir kütüphane oluşturmayan öğrencimiz tavsiye edilen kaynak kitap listesinden ufak ta olsa bir kütüphane oluşturma imkânına kavuşacaktır.

4-Dersine hazırlık yapmadan giren meslektaşlarımız,  farklı kitaplardan zengin bilgi edinme fırsatına sahip öğrencilerinin karşısında mahcup olma ihtimalinin vereceği motivasyonla faydalı kaynak taraması yaparak hazırlıklı bir şekilde derslerine gireceklerdir.

5-Her söz açıldığında artık adet haline getirdiğimiz az kitap okuma alışkanlığımızdan söz etmeyi bu tür bir uygulama ile kısmen değiştirecek ve kitap okuma alışkanlığı ile ilgili olumlu gelişmelerden bahsedebileceğiz.

İhtimal dâhilindeki benzer başka gelişmelerden de söz edilebilir. Önemli olan öğrencilerimizin daha mühim bilgilerle yetişmeleri ve onları okumaktan soğutacak kimi dayatmalardan kurtarılmalarıdır.

Buna rağmen bu önerilerin mükemmel bir teklif cümlesi olduğunu düşünmüyorum. Amacım farklı uygulamalara fırsat vermenin eğitim ve öğretim camiası tarafından tartışılmasını sağlamaktır. Tartışalım ki en doğruya ulaşma imkânına kavuşalım.