Hz. Peygamber Müminin ferasetinden korkunuz buyuruyor. Yeni mektebin çocukları buna vizyon diyorlar.

İbn-i Haldun ve Vico gibi döngüsel tarihçiler, medeniyetleri canlı bir organizmaya benzeterek “doğar, büyür ve ölür” demişler. Aslında tabiattaki her şey öyledir. Misyonunu tamamlayan her kurum ve kuruluş yok olur. Bundan 100-150 yıl önce olasa, İstanbul’a bir semerci dükkanı açıp işletebilirdiniz. Ama bu gün, birkaç meraklı turist dışında müşteri bulmanız imkansızdır. Semercilik mesleği misyonunu tamamlamış ve yok olmuştur. O gün için esamesi bile okunmayan bir meslek olan oto döşemeciliği ise yeni bir meslek olarak doğmuştur.

Dönüşüm ve değişimler her ne kadar sancılı olsa da durdurulması imkânsızdır. Değiştirilemeyecek tek şey değişimdir.

Gelelim sadede,

TBMM Başkanlığına sevk edilen “MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kısa bir süre önce gündeme bomba gibi düştü. Bu tasarıya göre İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde bulunan Maarif Müfettişleri Başkanlıkları kaldırılmakta ve halen 2514 olan maarif müfettişi sayısı 500”e düşürülmektedir.

Peki bunun anla mı ne?

Cumhurbaşkanlığı külliyesi yapılırken, Başbakanlık binası yapıldığını zannedenler vardı. Cumhurbaşkanlığı sarayı olacağını duyunca kızılca kıyamet koptu. Bir cumhurbaşkanı için çok büyük buluyorlardı yapılan binaları. Hâlbuki ki Türkiye, büyük bir dönüşüm içerisindeydi ve bu dönüşüme adım adım emin adımlarla ilerliyordu. Parlamenter sistemin zaaflarının Türkiye’yi kutuplaştırdığı ve yönetilemez hale getirdiği görülmüştü. Her şey yeniden dizayn edilmeliydi.

657 sayılı Kanun’da yapılacak değişiklikle, hizmet sınıfları yeniden düzenleneceği uzun zamandan beri konuşulmaktadır. Buna göre, Türkiye’deki bütün teftiş birimleri tek çatı altında toplanması ve hizmetlerin bir elden yürütülmesi planlanmaktadır. Bu sebeple çeşitli bakanlıklara bağlı teftiş ve denetim birimlerinin “fazlalıklarından kurtulması” gerekiyordu. Maarif müfettişliğinin başına gelenler diğer bakanlıklardaki teftiş ve denetim birimlerinin de başına gelecektir. Bunun için şu andaki tasarı ile Bakanlığa alınacak olan Bakanlık Maarif Müfettiş Yardımcılarının mezuniyet alanları Hukuk, İktisat, İşletme olarak belirlenmiştir. Bunun nedenini Eğitim-Bir Sen’de anlayamamış neden eğitim fakültesi mezunları da alınmıyor diye itiraz etmiştir. Aslında yapılan değişikliğin amacı, oluşacak olan  yeni duruma kurum ve kuruluşların hazırlanmasının alt yapısını oluşturma çabalarıdır.

Yapılan değişim ve dönüşümün sebebini bilenler ve bunun gerekli olduğuna inananlar süreci makul ve mantıklı karşılayacaklardır. Diğerleri ise çeşitli nedenlerle bu duruma itiraz edeceklerdir.