Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.Millet yetkisini seçtiği temsilciler aracılığıyla kullanır.Meclise seçip gönderdiğimiz temsilcilerin çoğunluğundan oluşan grup hükumeti kurar ve güven oyundan itibaren görevine başlar.Başbakan ve bakanlar kurulundan oluşan kabineye hükumet diyoruz.Birde çoğunluk olamayan ve mecliste muhalefet görevi yapanlar mevcuttur. Onlarda mecliste çıkarılan yasalar ile bakanlar kurulunu millet adına denetler. Kısacası seçtiğimiz vekil bizim adımıza, seçtiğimiz muhtar bizim adımıza, seçtiğimiz belediye başkanı bizim adımıza hizmet eder.Her dönem sonunda milletimiz seçtikleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapar.Ya devam ya da tamam sonucuyla karşılaşırız.15 Temmuzda millet iradesine yapılan saldırı başta milletimizin dik duruşu ile püskürtülmüştür. Bu tür saldırların bundan sonra olmaması için geleceğimizi yetiştiren eğitim kurumlarının bağlı olduğu bakanlıkta çok önemli değişikiliklerin olması gerekmektedir.

1)Milli Eğitim Bakanlığı sözde değil özde milli olmalıdır.Kendi değerlerimizi öğretemediğimiz her nesil kayıptır.Devlet ve hükumetlerde öncelik her kurumdan önce milli eğitime verilmelidir.Öğrencileri iyi yetiştiremeyen toplumlar için yetişenler tehdide dönüşürler.

2)Eğitim yalnızca milli eğitim bakanlığının görevi olmamalıdır. Devletin içinde olan her kesimin geleceğimiz konusunda söyleyeceği ve yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır.

3)Sivil toplum örgütleri, cemaat ve tarikatlar ile toplumsal dinamiklerin her biri,her üyesi ile devletin ahengini bozmadan ehliyet,liyakat ve devlete/millete sadakat ilkelerine bağlı olarak kamuda görev alabilmelidir.Ayrıca STK’lar ve basın denetim görevlerini de yapabilmelidir.

4)Okullarda eksik öğretmen kalmamalı, hatta değişik nedenlerle okula gelemeyenler için yedekte öğretmen olmalıdır.Süre esasına dayalı yer değişikliği mutlaka uygulanmalıdır. Öğretmenler ders saati esasına göre değil,mesai anlayışına göre değil hizmet esasına göre görev yapmalıdır.İyi bir ölçme değerlendirme sistemi ile emsallerine göre başarılı olanların daha fazla kazanacakları yeni bir sistem kurulmalıdır.

5)Temel eğitim kurumlarında eğitimin ücretsiz olması uygulaması devam etmeli yalnız veli ve devlet arasında ezilen okul idarecilerinin durumu gözden geçirilmeli ve öğrenci başı okullara mutlaka ödenek gönderilmelidir.Ayrıca okullardaki hizmetli ve güvenlik görevlisi sorunu mutlaka çözülmelidir.Okul idarecilerinin yetki ve gelirlerinin artırılması okullardaki işlerin verimliliğini artıracaktır.

6)Büyükşehirlerde merkez ilçe müdürlüklerinin varlığı tartışılmalıdır.İl merkezinin yeterli görülmesi durumunda merkez ilçe teşkilatları kapatılabilir.Öğretmenlikten başlayan yükselme Müdür yardımcılığı, Müdür,Şube Müdürü,İlçe Müdürü, İl Müdür yardımcısı,İl Müdürü,Bakanlık daire başkanı,genel müdür şeklinde bir zincir oluşturulmalıdır.Teftiş ve denetim içinde ehliyet ve liyakat esaslı bir sistem kurulmalı, Müfettişlerde belli bir süre okul müdürlüğü yapıldıktan sonra Müfettiş yardımcılığı, Müfettişlik,ve bakanlık müfettişliği biçiminde kademeli olmalıdır.Tepeden inme uygulamalar milli eğitimde tümden kaldırılmalıdır.

7)Devletin temeli adalettir.Adil olmayan her uygulama vicdanlarda rahatsızlık uyandırır.Mülakat bazı yerlerde kullanılabilir.Ancak son yıllarda bakanlıkça yapılan özellikle idareci atamalarındaki bayağı bir sulandırılmış ve artık kabul edilebilir olmaktan çıkmıştır.Bu sebeple milli eğitimden mülakat en kısa zamanda kaldırılmalıdır.

Son olarak siyasete müdahale eden bürokrat nasıl kabul edilemezse, devletin işleyişine bulunduğu konumu kullanarak müdahale eden siyasetçide kabul edilemez.Herkes işini en iyi biçimde yapmalıdır.Çok etkili bir denetim sistemi olmalıdır.Denetlenmeyen kişi ve kurumlar raydan çıkabilir. Ne dersiniz? ([email protected])