Not: Rahmetli Hasan Celal Güzel’e bir Fatiha ile

 

          Bundan bir kaç yıl önce bir yazı yazmış ve demiştim ki '' Ben Mübarek bir İnsanım ’’ . Şu an itibariyle tevbe ediyor ve itiraf ediyorum. Ben asla ve asla mübarek bir insan değilim ve hatta pek muteber de olmadığımın farkındayım. Kıymetli okuyucularımdan bir kısmının ‘’ Aman Estağfirullah ‘’ bir kısmının ise ‘’hah şöyle hizaya gel ‘’ dediklerini duyar gibiyim. E şimdi ben mübarek bir insan olmadığıma göre çok ta umurumda değil kimin ne dediği desem hiç te ayıp olmaz değil mi?

          Evet bu yazıyı ilham eden birinci şey adamlığından ve insanlığından emin olduğum bir arkadaşı aradım bu gün ve '' Alo buyur mübarek ’’ deyişi oldu. Ben de hemen bu başlığı ifade ettim kendisine. Neden mi? Eğer ben mübarek bir insan olsaydım en azından burnumun ucunuda adama benzeyenlerin adam olmadığını anlayabilirdim. Yani en basit bir iş olan bir kişinin kişiliğinin olup olmadığını anlama konusunda bile basiretsiz kalmış olan birisinin en basit şekliyle böyle bir iddiası ancak ve ancak kendini aldatma olacaktır. Kör ölür badem gözlü olur kel ölür sırma saçlı olur cinsinden ve birilerinin arzu ettiği gibi erkenden ölmezsem kimse de benim için mübarek falan diyeceğe benzemiyor. Sağlık olsun.

          Mesela yine ben eğer mübarek bir adam olaydım basit bir siyaset meraklısı ve belediye personeli olan bir şahsın saldırılarının bu kadar etkili olabileceğini hesap edebilirdim. Hem de günü geldiğinde cihat edebiyatçısı zamanı uyduğunda hocfendi müptelası etli pilav meraklısı bir zavallı diye değerlendirilen basit bir adamın milyonluk teşkilatı bile sallayacak güçte olacağını tahmin edebilirdim. Yahut en azından sosyal hayatta beş para etmeyenlerin oturdukları koltuk dolayısıyla ya da küfür, tehdit, iftira vb etkinliklerle bir çok insanı sindirebileceğini öngörebilmeliydim. O zaman ben Mübarek olmamakla kaldığıma şükretsem iyi olacak.

          Koca koca adam(!)harın basit hesaplar yüzünden yalan söyleyeceklerini, sadece kendi keyifleri bozulmasın diye iş, aile ve hatta sosyal hayatı tarumar olabilecek şekilde saldırı altına alınan ve bir hiç uğruna itibarı yerle yeksan edilmek istenen insanları sadece öküzün altında buzağı aratan cümlelerle savuşturma basitliğini anlamalı değil midir kocaman mübarek bir şahsın? Öyle bir zaman gelir ki tüm bu yaşanalar yaşatılanlar açısından dünyevi ve uhrevi bir yüz karası olarak bir kenarda kalır ama edenin ettiği yanına kalmaz ya… Hasbünallah ve ni'mel vekil...

          Çok akıllı ve mahir kelam ve kalem sahibi olsanız, çok çalışkan ve başarılı olsanız neye yarar ki dedirten bir biçimde yapılan hizmetin hamaliyesi dışında hiç bir emeğinizin yanınızda olamayacağını ve cezalar birine ödüller diğerine düzeninin hiç değişmeyeceğine dair bir fikir sahibi olunamaz mıydı sanki? Yirmi yıl önce üye olduğum için bahane bulunarak soruşturma geçirdiğim teşkilatın üyesi olmakla yetinmeyip yönetimine talip olduğum için daha büyük bir sıkıntıya uğrayabileceğimi tahmin edemediğim için benden mübarek adam filan olmaz arkadaş. Eğer ben mübarek olsaydım çevremde ki bu kadar insan benim bu kadar kötü bir adam olduğuma asla inanamazdı. Ben bile ne kadar kötü bir insan olduğuma şaşırır hale geldim biliyor musunuz?

          Ben ben ben… senin ne olduğunu anlamak için bu kadar ben demene bakmak yeterli olacaktır a benim kuzum. Sen çok ama çok Bencil’sin !!! Sadece kendini düşünürsün ve hep önde olmak istersin. Mesela bir iş yaptın kendi teşkilatında ya da kurumunda mutlaka görünmek için uğraşırsın. Hatta yapılan işte zerre kadar emeği geçmemiş olanların senden önde olmalarına müsade etmeyerek bencillik yaparsın. Bir başkası minik bir fare doğurur dev doğurmuş gibi feryat eder reklam eder sen ona pek itibar etmeyip kendi yaptığın koca işleri anlatırsan bencillik etmiş olursun. Böyle mübareklik olur mu Allah aşkına.

          Koca bir ilçe Üniversite sınavını bile kazanamamış bir sonradan görmenin elinde tarumar olurken sana mı kaldı haklı haksız işler var diye çırpınmak. Sana ne git köşede herkes gibi el pençe divan dur hatta öpemediğin eli bük ondan sonra öyle oldu böyle oldu. Kim dinler seni bir atasözünü ya da deyimi bile doğru düzgün yazamamışsın bir de kes yapıştır yazarlık iddiasındasın. Senden mübarek falan olmaz da belki olsa olsa… dur bakayım bulacağım bir şeyler… Soytarıların krallığı süredursun sen hala adam arayan bir yorgun savaşçı gibi çabala dur. Aramak elbet iyidir. Her arayan bulamasa da derler bulanlar mutlaka arayanlardır. inşaallah Bel’am olup belamızı bulmayız da mevlanın katında normal kullardan yazılırsak ne mutlu bize be…

          En azından birilerini sırtından bıçaklamadan adam olamayacakların veya bundan başka yol bilmeyenelerin var olabileceğini mutlak surette düşünebilmeliydim. İnsan insanın rahmanı, insan insanın şeytanı derlerdi büyüklerimiz. Bizim rahman sandıklarımızın şeytan çıkması bizim kusurumuz olmayabilir ama bu türden Mahluk’ların olabileceğini hatta onların kullarının da olabileceğini göz önünde tutmayan bir kişi nasıl mübarek olabilsin ki. Her ne olursa olsun sadece kendi menfaatlerini temin için her tür vebali yüklenmek konusunda cesur olabilecekleri ve günah ve düşmanlıkta yarışma cahiliye adetini tekrar geri getirebileceklerini nasıl tahmin etmez akil bir kişi. Gerçi son zamanda bir bilir kişi demiş ki Baliğ’iz ama Akil değiliz. Acaba bundan dolayı dinin emir ve yasaklarından sorumlu olmadıklarını mı sanıyorlar bu türler. Hem Allah’a, ahiret ve hesap gününe iman edip hem bu günahları toplama gayreti. Belki de aynı Allah’ı kastetmiyorlardır. Çünkü benim inandığım Allah bu türden şeyleri yasaklamıştır. Ama neyse yine de Allah bilir değil mi?

          Hasılı kelam eğer azıcık bir mübareklik olsaydı koca ülkeyi, vatanı satan binlerce, yüz binlerce insanın olduğu bir yerde onların ekmeğini yemişlerin, suyunu içmişlerin bir garip adem’e neler yapabileceğini akledemediğim için mübarek olmadığımı kabulden öte bir yol var ama inşaallah söyleyen de yanılmamıştır. Bir gün bu vatansızların (bunlar şahsıma yönelik saldırı yapan hainler) yaptığı bir işi bana anlatan bir kişi benim hayretimi ve inanmadığımı görünce demişti ki;

          -Yahu gerçekten bu kadar SAF olabilir misin? Bu cümlenin gizli anlamı ‘’Yoksa numara mı yapıyorsun? idi.’’ Ama ben gerçekten de o kişinin dediği kadar saf olmaktan dolayı şükreder ve bu şekilde bir numara yapabilme becerisinden her şeyin Rabbine sığınırım. Evet ben anladımki;

          Meğer Ben Mübarek Bir İnsan Değilmişim.

          Vesselam

          Selehattin DUMAN

          10.05.2018 01:15