Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında Öğretmenlerin il içi, il dışı yer değişikliği ve alan değişikliği, Temmuz ve Ağustos aylarında Özür durumuna bağlı yer değişikliği ve ilk defaöğretmen atamalarını gerçekleştirmektedir. Geçen yıldauygulanan hangi kurumda hangi branştan ne kadar ihtiyaç olduğu il milli eğitimlerin sitelerinden bu yılda yayımlanacak. 

              Bu defa ilk kez 31 Mayıs tarihi itibariyle bulunduğu kurumda 3 yıl görev yapanların il içinde isteğe bağlı atamalarda yer değişikliği için başvurabileceği belirtiliyor. Bu duruma ilk kez rastlıyoruz. Bunun  anlamı
öğretmenlerin bulunduğu okulda en az 4 yıl görev yapmaları şartıyla il içinde yer değişikliği yapabilecek. Başvurular da 10 tercih hakkı kullanılırken, ilk kez tercihler Mayıs ayı içerisinde alınacak ve Haziran ayının ilk haftasında sonuçlar açıklanacak.

            Öğretmen atama ve yer değiştirmelerinde bu yıl ilk kez becayişuygulaması da yer alacak. Gerek özür atamalarında gerek öğretmenlerinkarşılıklı yer değişikliğinde becayiş yapılabilecek. Bu uygulama devlet memurları kanunun da verilen ancak yıllardır uygulanmayan bir yöntemdi. Bundan böyle uygulanacak olması atamaların yeni bir yolla dahayapılabilmesine kapı açacaktır. Geçmişten günümüze öğretmenlerinatanması ve yer değiştirmeleri puan üstünlüğü esasına göre yapılabildiğigibi yakın bir gelecekte görev süresine bağlı zorunlu atamaların gelecek yıluygulamaya konulacağı yönünde güçlü sinyaller gelemeye devam edeceğe benziyor. Bu sebeple bu yıl yapılacak yer değişikliği çok önemlidir.

            2012 yılında yapılan ve ilkokul, ortaokul ve liseler şeklinde temel eğitimi yeniden yapılandıran bakanlık, illerin çoğunda dönüşüm işlemini gerek aşamalı gerekse kurumları ayırarak belirlemiştir. Dönüşümü olmayanokullarda çalışan öğretmenler için ise yine zor bir atanma ve yer değişikliği süreci başlamak üzeredir. İl ve ilçe müdürlükleri halen dönüşmemiş okullarkonusunda 12 Mayıstan önce kurumların durumlarını acilen belirlemelidir. Bu konuda geçen yıl çok sayıda mağduriyet olduğu için öğretim yılı içindenorm fazlası atamalar yapılmıştır. Bu durumda okulunda norm fazlası olabilecek öğretmenlerin de yer değiştirmelerinin önü açılmalıdır.

 

            2014 yılında Ağustos ayında yapılacak ilk kez öğretmen olacaklar için de yeni bir uygulama yapılacaktır. Ağustos sonu Eylül başı yapılacak öğretmenler adaylıktan sonra mülakata alınacaklar ve başarısız olanların kurumları değiştirilecek ve bir yılın sonunda yapılacak mülakat sınavında başarısız olanların ilişiği milli eğitimden kesilecek. Böylece KPSS sınavını başaranların birde mülakatta başarılı olmaları isteniyor. Bakanlık bu uygulamayla öğretmen kalitesini artırmaya çalışmaktadır. Dershane, özel okullar ve diğer özel öğretim kurumlarından bakanlığımıza geçecek öğretmenler KPSS sınavından mesul olmazken yapılacak mülakatlarda başarılı olanlar devlet kadrosu alabilecek.

            Öğretmenlerin tüm Türkiye’de aynı maaşı almaları başlı başına bir adaletsizlik doğurmaktadır. Ülkemizin dört bir köşesinde her türlü koşullarda görev yapan ve yıllardır maddi konularda eşit, çalışma koşullarında ise eşitsizlik içinde derdini anlatamayan eğitimcilerin yetkililerden imdat beklediğini zaman zaman duyuyoruz. Fedakârca zor koşullarda görevini yapmaya çalışan ve yer değişikliklerinde istediği yerlere atanamayan öğretmenlerinde bu isteklerine çözüm üretilmelidir. Eğer yer değişikliği konusunda mevzuat imkân tanımıyorsa bari bu durumdaki öğretmenler özel teşvik kapsamına alınmalı özel hizmet tazminatları artırılmalı, ders ücretlerine belli oranlarda artış yapılmalıdır. Okullarda öğrencilerin, velilerin ve idarelerin istediği öğretmen gelmeden gitmeyi düşünen öğretmen değildir. Öyle bir sistem yapmalıyız ki tüm tarafların hayrını esas almalı, öğretmenleri düşünürken veli ve öğrencileri de düşünmeli, okulları dikkate alırken çalışanlarında mesleki tatminini göz önünde tutmalıdır. Ne dersiniz? 


([email protected])