Okullar Açılırken

8 yıllık zorunlu temel eğitimi 2012 Nisanın da 12 yıllık kademeli 4+4+4 sistemine dönüştüren siyasi idarenin yaptığı sistem değişikliği ve yeni uygulamaların hayata geçişinin ikinci eğitim öğretim yılına başlamaya az kaldı. Dönüşen, kısmi dönüşen ve henüz hiç dönüşüme uğrayamayan okulların varlığı içinde kendini yeni duruma uydurmaya çalışan eğitimciler ile velilerin varlığı realitedir. Yeni sistemin ne getirip ne götürdüğü tartışılmaya devam ediyor. Geçişin kademeli olması öğrencisine denk gelen velilerin endişesini artırırken çoğunluk ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor. Sistemin ilkokul, ortaokul ve lise öğretim kurumları ayağının yanında birde ders çizelgesi ve müfredat boyutu var.

Ankara’da mevzuat ve temel düzenlemeler yapıldı taşraya sistemi uygulayın talimatı verildi. Aksayan yönler ortaya çıktıkça gerekli müdahale yapılıyor. İlkokulda görev yapan sınıf öğretmenlerinin %20’si geçen yıl fazla pozisyona düşünce ekim ayında alan değişikliği müdahalesi ile çözüm üretilmeye çalışıldı. Bu uygulama ile yaklaşık 23 bin öğretmen alan değiştirdi. Bunların bir kısmı geçtiği yeni alanda mutsuz olurken bir sendikanın açtığı dava ile Teknoloji Tasarım ve Zihinsel Engelliler sınıf öğretmenliğine geçen eğitimcilerin alan değişikliği iptal işlemi ile bir şok yaşadı. Bunların durumları bir yana branş öğretmenlerinin alan değişikliğine dayalı istihdam daralması yaşaması sistemi kurgularken daha dikkatli olunmasının zaruretini ve yeni sorunlar oluşturma kapasitesini de içinde barındırmaktadır. Bu yeni durumun çözümünü haftalık ders saatini 35’e çıkartmakla çözmeye çalışmak ikili eğitim yapan okulların derse başlama ve dersi bitirme aralığına sabah ve akşam birer saat eklemek demektir. Bu durumda dersler sabah saat  6:30’da başlayıp akşam saat 18:30’da sona erecektir.

Ders çizelgesine önce 8 saate kadar seçmeli ders konulması sonra bunun 6 saate düşürülmesi ve 10 öğrenci seçtiğinde bu dersin okutulması sınıf mevcudu 30 olan bir okulda aynı sınıfta okuyan öğrenciler içinde iki farklı seçmeli ders seçildiğinde derslik sorunu varsa nerede nasıl çözüleceği okulun idarecilerinin marifetlerine bağlı kalacaktır. İmkânı sınırlı kurumlarda bu yeniliğin uygulanması mümkün görünmemektedir. Yine ilkokul ve ortaokul aynı binada devam eden kurumlarda ilkokulda 1. ve 2. Sınıflarda, ortaokulda 5. Ve 6. sınıflarda rehberlik ve kulüp çalışmaları olmayacak. Diğer sınıflarda çalışmalar kaldığı yerden devam edecek. Ortaokullarda 5. Ve 6. Sınıflar yeni çizelgeye göre haftalık 35 saat ders görecek, günde 7 saat ders yapılacak.7. ve 8. Sınıflarda haftalık 30 saat ders yapılacak, yani günde 6 saatlik ders uygulaması sürecek.

Okula başlama yaşı 72 aylığını dolduran çocuklardan başlarken sistem değişikliği sebebiyle 60 aylıktan 69 aylığa kadar isteğe bağlı, 70 aylıktan yukarı olanlar zorunlu olarak okula başlayacak. İlk okuma yazma öğretimi anasınıfı müfredatı ile birleştirilerek sadeleştirildi. Oyun ve etkinlikler çoğaltıldı. Okumaya yazmaya aralık ayından itibaren başlandı. Bazı eğitimciler eski sistemi kullanmaya devam ettiler. El yazısı konusunda tartışmalar devam ediyor. Benim şahsi görüşüm yazı işi yetenek isteyen bir çalışmadır. Tüm öğrencileri el yazısına zorlamanın mantığı yoktur. İlkokullarda 2. Sınıflara İngilizce dersi getirildi. Din kültürü dersi konulsa olmadık tartışma kalmazdı.

Yeni sistemin özünde zorlamanın kaldırılması yerine daha esnek bir modelin getirilmesi hedeflenmişti. Bu hedefin tamamen gerçekleşmediğini üzülerek görüyoruz. Sözde bir kaç seçmeli dersle dayatmacı sistemin yerine demokratik sistem geldi diyemeyiz. Yalnız ortaokullarda İmam-hatiplere yer verilmesi mesleki eğitimin liselerden itibaren seçilecek olması çok büyük bir yanlıştır. Asıl yapılması gereken meslek okullarının ortaokullardan itibaren başlamasıdır. Makyaj yaparak geçmişin kirinden pasından kurtulmak mümkün değildir. Geleceğin güzelliği adına iddialı iş yapmaya çalışanların daha isabetli kararlar vermeleri için bilimsel veriler ışığında toplumun tüm hücrelerini dikkate alacak değerlendirmeler yapmaları şarttır.([email protected])