Geçen yıl 6287 sayılı kanunla okullar ilkokul, ortaokul ve liselere dönüştürüldü.Bu kanuna bağlı olarak 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren yeni uygulamalar başladı.Başta birinci sınıfların 60-66 aylık arasındaokula başlayacak öğrenciler epeyce tartışıldı.Asıl uygulamasında sıkıntılar yaşanan ders çizelgelerinin değişimi ve okullarda oluşturduğu sorunlar bu tartışmaların gölgesinde kaldı.Özellikle ikili öğretim yapan okullar ile taşıma merkezi okullarda veli ve okulidarelerinin inisiyatifi ile sorunların üstü örtüldü.Değişimin bütün alanlarda eş güdümlü olması gerekirken maalesef kervan yolda düzülür sözü hayat buldu.                                                                                                                                                                                             İlköğretim okullarının çoğunluğu ilkokul ve ortaokul diye ayrılmamışken ikili öğretime geçilerek sabahçıların erken başlaması öğlecilerin geç bitirmesi ile alacakaranlık veya zifiri karanlık günler başladı.Yeni ders çizelgesi birinci ve beşinci sınıflarda uygulanmaya başladı.Kademeli olarak diğer sınıflara da önümüzdeki yıllarda uygulanacak.Yeni ders çizelgesinde 2. 3. ve 4. Sınıflara İngilizce iki ders saati 3. Sınıflarda 3 saate düşürülen hayat bilgisinin yerine fen bilgisi dersi konulmuştur.4. sınıflarda serbest etkinlikler dersinin bir saatinde Trafik ve ilk yardım dersi okutulacaktır.Değişiklikle ilkokullarda zorunlu dersler birinci sınıflarda 26 saate 2. ve 3. Sınıflarda 28 saate seçmeli dersler içinde serbest etkinlikler birinci sınıfta 4 saate,2. ve 3. Sınıflarda 2 saate çıkarılmıştır.4. sınıfların tamamı zorunlu derslerden oluşmaktadır.5. ve 6. Sınıfta 28 saat zorunlu 7. ve 8. Sınıflarda 29 saat zorunlu ve tüm ortaokullarda 8 saat seçmeli ders mevcuttur.Çizelgenin uygulanması ile ilgili açıklamalar bölümünün 1. Maddesinde “serbest etkinlikleri uygulama velinin isteği doğrultusunda okul yönetiminin kararına bağlı olup zorunlu değildir.” deniyor.Bu böyle yazsa da bal gibi zorunlu olarak uygulanıyor. 
Yine haftada bir saat dönüşümlü olarak uygulanan sosyal etkinlikler ve rehberlik saatleri 1. ve 5. Sınıflarda uygulanamıyor. Birinci sınıflarda sınıf öğretmeni serbest etkinliklerde bu açığı telafi edebilir fakat 5. sınıfta bu mümkün değildir.Kısacası hasılı kelam değişim, dönüşüm derken sepette elmalarla armutlar birbirine karıştı.İlkokullar ve ortaokullar haftalık ders çizelgesinin açıklamalar bölümünde 7. Maddede “isteyen okullarda 8 ders saatine kadar okul ve çevrenin şartları ile öğrencilerin bireysel özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak;sanat etkinlikleri,spor çalışmaları,sosyal ve kültürel etkinlikler ile her türlü eğitici faaliyetlerin gerçekleştirilmesi okul yönetiminin kararına bağlı olarak uygulanabilir.” Denilmektedir. Ülkemizde kaç okul bu uygulamayı yapacak imkânlara sahiptir bilmiyorum?

Öğrenci ve velilere istediği dersi seçme hakkının verilmesi ve isteklerin okul yönetimlerince dikkate alınması demokratik rejimin ruhuna uygun bir uygulamadır.Ancak kanunun verdiği hakkı diğer alt mevzuatlarla geri almak isabetli olmamıştır.Kısacası 1. ve 5. Sınıflarda uygulanan yeni ders çizelgesi müfredat hazır değil bahanesiyle diğer sınıflarda uygulanmamıştır.Yani seçmeli derslere geçiş kademeli yapılmış,kanunun verdiği hak gasp edilmiştir. Bu konu sivil toplum örgütlerinin de ne yazık ki gündemine gelememiştir. Bu açıdan ara ve son sınıfların vebali etkili ve yetkili herkesin boynunadır. 
1997 yılından önce ilkokullarda günlük ders saati 5,haftalık 25 iken; günlük 6 saate,haftalık 30 saate çıkarılmış öğrenciler okulda daha fazla tutulmuştur.Bu aslında okulların etkinliğini artıracağına, sıkıştırılmış bir eğitim yapıldığından öğrenciye kazanımları azaltmıştır.10 dakikalık teneffüslerde özellikle büyük okullarda ders arası dinlenme olmamakta bu da öğretmende ve öğrenci de bıkkınlığa sebep olmaktadır.Çok ders çok verim değildir.İkili öğretim yapan okullarda bu husus hiçbir tarafı memnun etmemektedir.Artık ders çizelgesinin çizikleri derinleşmeden bir neşter vurulmalı kademeli geçiş yerine seri geçişe kapı aralanmalıdır.

 

İlhami Fındık [email protected]