Nöbet tutmak aslına bakılırsa, bizim açımızdan, genel anlamda, vatani görev addedilir. Askerde , okulda, hastanede yada görevin gerektirdiği heryerde nöbet tutmak bir görevdir. 

         Konumuz ise son zamanlarda tüm sendikaların başta Eğitmciler Birliği Sendikası'nın karşılığında 

ücret talep ettiği, Eğitim-Bir Sen dışında diğer birkaç sendikanın tutmamak yöntemi ile hakim siyasi iradeden 

tutmadığı nöbet için ücret telep ettiği, bir görev.
         İlköğretim kurumları yönetmeliğinin 44. maddesinde, yine Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 91. maddesinde izahı yapılan nöbet görevi, okulun değişik bölgelerinde okulun türüne göre büyüklüğüne göre  değişen sayıda ve alanda haftada en az bir defa her öğretmenin yönetmelikle tutmakla yükümlü olduğu görev.

           Buraya kadarı işin ne olduğu konusunda bilgi vermekti. Konumuz şimdi ise işin kanaatimizce olması gerektiği, tüm öğretmen camiası tarafından daha yakın zamana kadar yapılageldiği, ancak ne hikmetse artık tutulmama eylemlerinin yanlışlığı olacak. Şöyle ki baharın gelmesi ile muhtemel kaos haberleri ile anılacak olması,dolayısı ile ortaya çıkacak olası sonuçlar nedeni ile tüm eğitim camiasının sorunlu ve sorumlu tutalacağı göz önünde tutulmalı. 
         Sayıları binlerle ifade edilen , birkaç bina ile birçok katta eğitim öğretimin sürdüğü okul ve kurumların öğretmen nöbeti ile kontrol altında tutulabiliyor olması, eylemler nedeni ile doğacak boşlukla birlikte meydana gelecek olumsuzluklar ise başta okul yöneticilerini sırasıyla ilçe il yöneticilerini sıkıntıya sokacaktır. Bunun yanında doğacak olumsuzluklardan dolayı zarar görecek olanların da bizim 

evlatlarımız olduğu göz ardı edilmemelidir.

         Kurumlarda nöbet tutan , tutmayan ayrımının yapıldığı, tutanların tutmayanlara tutmayanların tutanlara bakışının yavaş yavaş değiştiği görülmeli ve sendikalar tarafından bunun dikkate alınması gerekli.
         Eğitim Bir Sen çiçeği burnunda Genel Başkanı Ali Yalçın  ( ki burada başarılar dileyelim kendisine) Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitim kurumlarında yerine getirilen ve karşılığı ödenmeyen nöbet görevine ücret ödenmesi  ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı sınavlarda görev alanların sınav görev ücretlerinin

 ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda ödenen ücret üzerinden belirlenmesi konusunda tavsiye kararı verilmesi talebiyle Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuruda bulundular. Nöbet görevine ilişkin başvuru dilekçesinde, nöbet görevinin karşılığında öğretmenlere,  Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar  kapsamında ek ders ücreti ödenmesi ya da münhasıran nöbet görev ücreti ödenmesi konusunda düzenleme yapılması yönünde Millî Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na tavsiye kararı verilmesini istedi.

         Bu nöbet konusunda bir sendikanın yapacaklarından bir tanesi. Görev mahalli boş bırakılarak,dersler terk edilerek , sınıflar boşaltılarak, öğrencilerin eğitim alma özgürlüğü hiçe sayılarak hak talebinde bulunmak özellikle vatansever olma iddiasında bulunanlar için bir turnusol kağıdı gibi karşımızda durmakta. 

         Burada Anayasanın 18. maddesindeki angarya yasağını zikretmek yerinde olacaktır. Elbette öğretmenler yaptıkları işin karşılığını almalılardır. Elbette  nöbet  görevinin yapılması ile ilgili hakim siyasi iradeden nöbete ücret talebi haklıdır. Bu konuda mensubu olduğum Eğitimbirsen den ayrı düşünmüyorum.

         Bununla birlikte birçok arakadaşımız öneri olarak öne sürdüğü gibi etrafta boş gezen birçok eğitim fakültesi mezunu meslektaşlarımız okullara nöbet görevi ile görevlendirilerek atanabilir, okulda boş geçen derslerde görevlendirilebilir. Böylece istihdama da destek verilebilir ve okullaraNÖBET kaosunun önüne geçilebilir. Bu ve bunun gibi çözüm önerileri ile ortaya çıkmak yerine  okullarda Nöbet görevini tutmamak yönünde eylem yapmak 1739 sayılı Milli Eğitim 

Temel Kanununun baş kısmındaki Milli Eğitimin Temel Amaçları ile çelişmektedir.
         Son söz olarak Alemlerin Efendisinin (SAV) " Ribatlarda (Sınır oylarında)  nöbet tutan 
askerin gözlerine cehennem ateşi değmez" Hadisi okullarında günümüzde Ribat  ( sınır ) 
sayılabileceğinden hareketle bizleri ilgilendirdiği kanaatini taşıyorum

         Nöbete ücret hakkımız olmakla bereaber günümüz mevzuatı ile de görevimizi eksisksiz yapmamızın gerektiği düşüncesi ile 

tüm okurlarımıza saygılar sunarım

         Kalın sağlıcakla.