Bilindiği gibi kısa bir süre proje okulları için idareci ve öğretmen atama yönetmeliği yayımlandı. Buna göre bir öğretmen aynı proje okulunda en fazla sekiz yıl çalışabilecek. Yönetmelik ilk defa uygulandığı için bazı proje okullarında öğretmenlerin nerdeyse tamamı sekiz yılını doldurmuş durumda. Bugünlerde proje okulu müdürleri hummalı ve titiz bir çalışma içinde. Okullarına en tecrübeli öğretmeni bulmak için kılı kırk yarıyorlar. Aynı okul türünde çok sayıda proje okulu varsa genelde öğretmen bulmakta zorluk yaşanmıyor. Ancak bu arada proje okulu olmayan ve yüksek puanla öğrenci alan bazı okullar, tecrübeli öğretmenlerini proje okullarına kaptırıyor ve üzüntü yaşıyorlar.

Bize ulaşan bilgilere göre esas problem proje okulu olan Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde yaşanıyor. Çünkü bu okullardan Türkiye'de sadece dört tane var ve öğretmen alışverişi de nerdeyse imkansız. Bu okulların müdürleri büyük sıkıntı yaşıyor. Örnek olması bakımından bir okulumuzda yedi tane piyano öğretmeni, dört tane keman öğretmeni,  bunun dışında gitar, fülüt, konturbas bağlama, viyola, kanun gibi enstrümanlar için toplamda 30 civarında öğretmene ihtiyaç var. Tamamen ihtisas gerektiren bu enstrümanları hakkıyla bilecek ve öğretecek öğretmenleri çok kısa süre içinde bulmak mümkün değil. Bilindiği üzere daha önceleri  bu okulların öğretmen ihtiyacı yetenek sınavı açılarak karşılanıyordu.

Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde çalışan idareci ve öğretmen arkadaşlarımızın yalın ve somut bir önerisi var:

Proje Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine yapılacak öğretmen atamaları ertelensin. Kısa süre içinde bu okullar için eskisi gibi yetenek sınavı yapılsın. Yetenek sınavını kazanan öğretmenler bu okullara atandıktan sonra da sekiz yılını dolduran öğretmenlerin diğer okullara ataması yapılsın. Aksi takdirde kısa süre içinde, sadece görüşme yoluyla yapılacak, ihtisas gerektiren öğretmen atamaları muhtelif problemlere yol açabilir.

Bize de makul görünen bu teklifi, Bakanlık dikkate alırsa; proje okulu olan Anadolu Liseleri eğitim paydaşları bundan memnuniyet duyar.

Erol Ermiş
Eğitim-Bir-Sen
İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı