Önce habere birlikte göz atalım:

MEB, işi sadece sınav yapmak olan bir genel müdürlük kuruyor. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü hatayı sıfıra indirecek.”

Haberi Türkiye Gazetesi vermiş, altında Gökhan Kaya’nın imzası var.

Habere göre bakanlık Haziran ayında yaptığı SBS sınavının mahkeme kararıyla iptal edilmesinden kendine göre bir ders çıkarmış ve benzer zafiyetler göstermemek için sınav işleriyle uğraşacak yeni bir genel müdürlük kurma peşine düşmüş.

Daha önce YEGİTEK tarafından hazırlanan sınavlar artık yeni kurulacak sınav genel müdürlüğü tarafında hazırlanacak ve uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı sadece öğrencilere değil devletin birçok kurumuna yönelik sınavlar yapıyor. Bunlardan bazıları şöyle: Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş Sınavları (TEOG), Motorlu Taşıtlar ve Sürücü Sınavı, Türkiye Şeker Fabrikaları  Genel Müdürlüğü Görevde Yükselme Sınavı, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü Unvan Değişikliği Sınavı, HSYK Personeline Yönelik Görevde Yükselme Sınavı, Diyanet İşleri Başkanlığı Yeterlik ve Vaizlik Sınavı, Çalışma  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı.

İşte bu yönüyle kurulacak sınav müdürlüğü, sadece geçen sene 40 sınav yapan ÖSYM’ye benzetiliyor.

Durum bu merkezde ise bu uygulama değişim ve gelişim ruhuna uygun bir girişim değildir.

Sadece var olanı dönüştürerek yapılacak uygulamalar gelişim adına hiçbir anlam ifade etmeyeceklerdir.

Dünyada birçok gelişmiş ülke ilk beş yılda sınav bile yapmazken bazı öğretmenlerdeki sınav iştiyakını anlamakta açıkçası zorlanıyorum.

Şimdi bakanlıkta da aynı hastalık zuhur etmiş.

MEB bünyesinde de Ösym benzeri bir yapılanmaya gidilecekmiş.

Bence bakanlık bürokrasisinin bu kadar sınava odaklanması sağlıklı bir gelişim değil.

Olması gereken eğitimdeki sınav ağırlığının azaltılması.

Sınav odaklı bir eğitim sistemi başta öğrenciler olmak üzere öğretmen ve velileri de lüzumsuz telaşa sevk ediyor.

Hatta bu sınav odaklı eğitim devam ettiği müddetçe kimse dershanelerin eğitim üzerindeki asalak pozisyonlarının bitmesini beklemesin.

Çözüm Sosyal Etkinlik Portföyü oluşturmak.

Nasıl yapılacak bu iş diyenlere izah edeyim:

Öğrenci okula kayıt olduğundan itibaren katıldığı tüm sosyal etkinlikler dosyalanır. Öğretmenin gözlemleri de dosyaya eklenir. Okul biterken müdürün değerlendirmesi de alınarak SEP, tamamlanır.

Sep ileriki yıllarda öğrencinin gideceği okullar konusunda da müessir olacaktır.

Başka türlü eğitim sınav  kahrını kaldıramaz.