Malum tatil başladı. Çocuklarımız da uzun süre ders çalıştıktan sonra, şimdi tatil moduna çoktan girmişlerdir. Peki, tatili değerlendirme adına, bu tatilde çocuklarımızın ne yapması gerekiyor, anne babaların davranışları ve yaklaşımı nasıl olması gerekiyor,

Kitap Okunmalı

Çocuklar tatilde kitap okumaları gerekiyor. Beyni en iyi besleyen kitaptır. Beyin hücreleri arasındaki sinaptik bağların güçlenmesi Kitap okumakla olur. Dikkat dağınıklığına ve unutkanlık problemine en iyi çarelerden biri kitaptır. Çocuklara kitap okuturken de evvela sevdiği kitaplardan başlamak gerekiyor. Çocuk sevdiği kitapları okumaya başlarsa devamı da gelecektir. Anne babalar ille de kendi istediği kitaplar konusunda ısrar etmemelidir. Zararlı bilgiler içeren kitaplar da elbette ikna ile okutulmamalıdır.

Ders Tekrarı Yapılmalı

Geçen dönemin dersleri tekrar edilmelidir. Eğitimde tekrarın büyük bir önemi vardır.  Yapılan bilimsel araştırmalar 24 saat içerisinde tekrar edilmeyen konuların %90-95'inin unutulduğunu göstermektedir. İlk iki saat içinde yapılan tekrarların ise %90- 95'inin öğrenildiğini göstermektedir. Dolayısıyla bu tatilde geçen dönemin dersleri tekrar edilmelidir. Böylece derslerin beyinde kalıcı olması daha rahatlıkla sağlanacaktır.

Sosyal Faaliyet Yapılmalı

Sosyal faaliyetlere zaman ayrılmalıdır. İnsan vücudu nasıl yemek içmek ihtiyacı hissediyorsa, aynı şekilde gerek bedensel gerekse sosyal faaliyetlerin bir ihtiyaç olduğu bilinmelidir. Sosyal faaliyetler de beyin egzersizleri açısından önem arz eder. Dolayısıyla sosyal faaliyetler gelişim açısından önemlidir. Çocuk sürekli ders çalışarak zamanını geçiremez. Anne babalar bu konuda empati kurmalı ve çocukların sosyal faaliyet ihtiyaçlarını da göz ardı etmemelidir.

Sosyal Medya Bilinçli ve Seviyeli Kullanılmalıdır

Sosyal medya bilinçli kullanılmalıdır. Birçok çocuk okul dönemi sona erdiğinden dolayı, Medya bağımlılığına maruz kalmaktadır.  Gerek bilgisayar oyunları gerekse televizyonlarda izlenen çizgi filmler hem subliminal mesajlar yönüyle hem de zihin kas koordinasyonuna verdiği zarar itibariyle bilinçli kullanılmalıdır. Unutmayın medya araçları ödül değil, ceza hükmüne geçebiliyor.

Bu tür faktörler göz önünde bulundurularak, olabildiğince çocuklarla zaman geçirilmeli, birlikte faaliyet yapılmalı ve medyaya olan ilgilerini başka yöne yönlendirmelidir.

Birlikte Zaman Geçirilmelidir

Gerek medya gerekse çevresel uyarıcılar aile bağlarını ciddi manada zayıflatıyor. Çocuklar ve ebeveyn neredeyse birbirine yabancılaşmış durumda. Tatili fırsat bilip, çocuklarınızla olan iletişiminizi kuvvetlendirin. Aile içi tartışmaların çoğu yabancılaşmadan kaynaklanmaktadır. Anne-baba çocuklar birbirinizle zaman geçirin, muhabbetinizi artırın.

ADNAN KALKAN

PSİKOTERAPİST

AİLE EĞİTİM DANIŞMANI