Nedir TEOG? OKS ve SBS ’ye ne oldu? Neden sistem değişti ve yeni sistem nasıl gidiyor? TEOG Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemidir. Bu sistem yeni eğitim paradigmasına uygun olarak tasarlanmıştır. Eğitimin doğasında var olan değişim ve gelişime paralel olarak, ortaöğretime geçişe dair yeni uygulamanın işlevsel, sürdürülebilir ve esnek bir nitelik göstermesi büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, öğrenci, öğretmen ve okul arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi hedefleyen eğitim politikamızın gereği olarak, ortaöğretime geçiş uygulaması güncellenmiştir. Yeni uygulamanın temel niteliği, öğrenci başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. Yeni sistemin belli başlı hedefleri şunlardır. Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmek. Eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmak. Ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını sağlamak. Sınav kaygısını sürece yayarak azaltmak, Öğretmenin meslekî performansını artırmak. Okul dışı eğitim kurumlarına yönelik ihtiyacı azaltmak. Öğretim programlarının uygulanmasını ve öğrenci kazanımlarını objektif bir şekilde izlemek ve değerlendirmek. Başarı değerlendirmesini sürece yaymak. Telafi imkânı sağlayarak tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukları azaltmak. Öğrencilerin okula devamsızlığını en aza indirmek. Orta ve uzun vadede öğrencinin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerini değerlendirmek.

2013-2014 eğitim - öğretim yılından başlayarak altı temel ders için 8 inci sınıfta öğretmenler tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilmektedir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılmaktadır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılmakta, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmemektedir. Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) dir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılmaktadır. Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır. Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılmaktadır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanmaktadır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacaktır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilecektir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Yeni sistemin eleştirilen taraflarına geldiğimizde özellikle Ortak sınav sonuçları ile diğer yazılı sonuçları kıyaslanmakta eğer sonuç ortak sınav sonucunun altındaysa ders öğretmenleri eleştirilmektedir. Yine özel okullarda öğrencilere bol not verildiği bu yüzden devlet okullarının dezavantajlı olduğu iddia ediliyor. Benzer durumlar devlet okulları içinde olabilir. Sistemin bu açığı daha sıkı bir denetimle önlenebilir. Dershane ihtiyacının ortadan kaldırılması hedefi maalesef gerçekleşmemiştir. Okullarda açılan ücretsiz Destekleme kursları da çözüm olamamıştır. Ayrıca TEOG sınavına yakın günler kala 8. Sınıf öğrenciler okula devam yerine etüt kampına gitmekte bu ise okullara olan güvenin istenen düzeyde olmadığını göstermektedir. Okula devamı sağlamak için Okul puan etkisi %30’dan %40 çıkarılabilir. Devamsızlık arttıkça öğrencinin okul puanı düşürülebilir.7-12-17-20 ve daha fazla devamsızlıkta kademeli puan düşürülebilir. Ayrıca Destekleme kurslarına azda olsa veli katkısı yaptırılabilir (dönemlik 100Tl gibi) ve okulda döner sermaye kurulabilir. Böylece hizmetliler ve güvenlik sorununa çözüm bulunabilir. Ne dersiniz? ([email protected])