İsim verme önemlidir.

Bir insana, bir mesleğe, bir olaya, bir işe, bir oluşa

Hele söz konusu olan eğitim ise daha da önemli hale gelir isim, direk insan psikolojisini ve eğitim verdiği genç dimağları etkiler.

‘’Ücretli Öğretmenlik’’ diye adlandırırken bir mesleği mesela,  insanoğlu ne düşünür acaba?

Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğin önüne ‘’Ücret’’, hatta ‘’Ücretli’’ gibi bir sözcüğü ekleyerek topluma mal etmek nasıl bir hissiyatın ürünüdür!

Nasıl ve ne düşünülürken bu isim verildi bilmem ama okullarımızda ‘’Ücretli Öğretmenlik’’ gerçeği artık o kadar acı ve hüzünle haykırıyor ki yüzümüze!

Bir şey yapmalı, Bir çözüm bulmalı diye yaralı çığlıklar yankılanır oldu eğitim yuvalarında.

Üniversite mezunu,  çoğu da eğitim fakültelerinden mezun bu öğretmenlerin okullarda asgari ücretin altında bir ücretle fedakar bir şekilde çalışmaları.

Kendi branşları dışında bilmedikleri bir alanı öğrenci hevesi ile öğrenerek öğretmenlik yapmaları takdire şayan bir durum

Ayrıca okullarda çalışırken, ‘’kadrolu öğretmenler’’ ile aralarında mali ve özlük hakları açısından bir uçurum olmasına rağmen uyumlu bir şekilde ekip ruhu ile hareket etmeleri saygı duyulması gereken bir başka özellik.

Bu öğretmenlerimiz için, yaptıkları bunca fedakarlık karşısında yapılması gereken orta vadeye yayılan bir planlama ile kendi branşlarında atanmaları için bir çalışma yürütülmesi iken beklenmedik bir karar ile ‘’ücretli öğretmenlerin’’ kadroya alınacağı haberi duyuldu.

Hızlı alınmış bir karar izlenimi uyandıran bu haberin bazı sakıncaları hemen akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Zor şartlarda çalışma mecburiyeti gerektiren ‘’ücretli öğretmenliği’’ teşvik edecek olması

Yıllarca KPSS sınavına çalışarak emek veren atanmayı bekleyen öğretmen adaylarını hak kaybına uğratacak olması

 Yeni mezun bir öğretmen adayının KPSS’ ye çalışmak ile 5 yıl ücretli öğretmenlik yapma arasında tercih yapmak durumunda kalacak olması

 Mezun olmadığı alanda 5 yıl ücretli öğretmenlik yaptıktan sonra mülakata girmeye hak kazanacak bir öğretmenin mezun olduğu mu yoksa ücretli öğretmenlik yaptığı alandan mı atanacak olması

Bu ve benzeri sorular ilgilerin kafasını kurcalarken ‘’ücretli öğretmenlerin’’ sözleşmeli öğretmen olarak atanabilmeleri için mülakata başvuru şartları belli oldu bile.

Başvuru yapacakların 2017-2018 eğitim öğretim yılında ücretli öğretmenlik yapmaları şartı var yani içine bulunduğumuz yılda aktif olarak ücretli öğretmenlik yapıyor olmaları gerekiyor.

Memurluk genel şartları ile öğretmenliğin özel şartlarını taşımaları gerekiyor.

 En az 540 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekmektedir.

Atanacak olanların ayısının 5 bini geçmeyecek ayrıca adayların KPSS’ den atanmaları için gerekli taban puanını da almaları gerekiyor.

Ne demiştik isim verme önemli

Gelin Öğretmen’e sadece ‘’Öğretmen’’ diyelim.

Öncesi ve sonrasındaki bütün takıları ve sıfatları atalım.

Ücretli, Sözleşmeli ve benzeri zorlama tabirlerden kurtaralım.

 Ve öğretmenlerimiz için en iyi koşulları oluşturup, çocuklarımızı geleceğe en iyi şekilde hazırlamaları için motive edelim.