Ajans Kamu WhatsApp ihbar hatttımıza yoğun olarak mesaj gönderen ''Arapça Öğretmen Adayları''nın taleplerini aynen aktarıyoruz.

Bizler atama bekleyen Arapça öğretmen adaylarıyız. Bilindiği hal üzere son yıllarda ülkemizde imam hatip liseleri ve ortaokullarının açılmasında giderek bir artış olmaktadır. Bu artış sebebiyle meslek derslerinin yanı sıra Arapça dersleri için de öğretmen ihtiyacı doğmaktadır.

3399 Arapça öğretmeni açığına karşılık 2018 şubat ayında yapılan 20.000 kişilik atamada bölümümüze 140 ve 2018 kasım ayında yapılan 20 bin kişilik atamada 150 kişilik kontenjan verilmiş bu da birçok mezunun atanamamasına sebep olmuştur. 2002 yılında 440 olan imam hatip ortaokulu ve lise sayısının 2014 yılında 1017'ye, 2018'de 4 bine çıkarılmasına ve ülke genelinde şu an 5138 imam hatip ortaokulu olmasına rağmen bölümümüze 2020 atamalarında toplam 744 kontenjan ayrılması neticesinde hem biz hem öğrencilerimiz mağduriyet yaşamaktayız.

Bize ayrılan kontenjanın bu kadar az olmasının ana nedeni, bir dil dersi olan Arapçaya ilahiyat ve din kültürü derslerinin öğretmenlerinin giriyor olmasıdır. Bu hatayı Bakanlığımıza defalarca bildirmemize rağmen hâlâ aynı uygulama devam etmektedir. Arapça; ingilizce, Almanca, Rusça gibi bir dil dersidir. Bizler bu bölüm mezunları olarak yıllarca sadece bu dil üzerinde uzmanlaştık.

Sadece hazırlık sınıfında bu dersi gören ilahiyat ve din kültürü bölümü mezunu arkadaşlar, takdir edersiniz ki bizim kadar asla yararlı olamazlar. Kaldı ki bu arkadaşlar ders dağılımı yapılırken Arapçayı istemeden üstlenmektedir. Biz öncelikle dilin dinle karıştırıldığı bu hatanın düzeltilmesini istiyoruz.

Bu durum düzeltildiği ve yurt çapında açılan binlerce imam hatip ortaokulu/lisesi göz önünde bulundurulduğu takdirde yapılacak olan 2021 Şubat ana atamada bölümümüze verilecek kontenjanın en az 1200 olması elzem gözükmektedir. Zira mevcut uygulamada dahi 3000'den fazla Arapça öğretmeni olarak artık uzmanlık gerektiren branşımızın meslek dersi statüsünden çıkarılıp "DİL" dersi statüsüne alınmasını ve atama dönemlerinde yaşadığımız "Arapça Kontenjanı" sorununa ilişkin sizlerin desteğini bekliyor ve 1200 kontenjanın hak edilen şekilde hak sahibi olan biz Arapça öğretmenlerine verilmesini istirham ediyoruz.