Mağduriyetlerinin giderilmesi için Ajans Kamu WhatsApp ihbar hattımıza sık sık mesaj gönderen ve web sitemize mail atan Felsefe grubu öğretmenlerinin yazdıkları mağduriyetleri aynen aktarıyoruz;

Felsefe grubu öğretmenleri yaşadıkları kontenjan adaletsizliğinin, 2021 atamalarında 1000 kontenjan ile ortadan kaldırılmasını bekliyor bu amaçla da seslerini her türlü mecrada duyurmaya çalışıyor.

Felsefe grubu öğretmen atamalarını olumsuz etkileyen temel nedenler:

-Kontenjan adaletsizliği

-Felsefe Grubu derslerinin seçmeli olması (psikoloji-sosyoloji-mantık) 

-Alan değişikliği uygulaması

-Açık Öğretim Fakültelerinden kaynaklı yığılmalar

-Düşünme Eğitimi dersinin başka branşlar tarafından verilmesi

Biz Felsefe Grubu Öğretmenlerine göre;

Felsefe grubu dersleri, öğrencilere; düşünme becerisi kazandırma, bakış açısı oluşturma,  farklılıkları kabullenme, kendini tanıma, demokratik bilinç oluşturma ve olayları objektif olarak yorumlayabilme gibi nitelikler katmaktadır. Felsefe eğitimi ile öğrenciler hoşgörüyü öğrenecek toplumda birbirinden farklı bütün görüşlerin bir arada yaşayabileceğini kavrayacaktır. Bu manada felsefe grubu dersleri, milli birlik ve beraberliğin bir harcı olarak son derece önemlidir. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitimde bilginin sunulduğu ezberci anlayış terk edilmeye başlamış ve yerini öğrencinin bilgiyi yapılandırdığı çağdaş bir eğitim anlayışına bırakmaya başlamıştır. 2005 eğitim programı ile birlikte MEB ilerlemeci eğitim felsefesini benimsemiş öğrenci merkezli eğitim anlayışını esas almıştır. Ancak bu eğitim felsefesinin uygulanabilmesi  metabiliş düşünme becerisi gelişmiş öğrenciler ile mümkündür. Eleştiren, sorgulayan, akıl yürüten, yaratıcı, çok yönlü düşünen, analiz eden öğrenciler yetiştirebilmek ise felsefe eğitimi ile mümkündür. Bu durum birçok ülkede felsefe eğitiminin çocukluktan itibaren verilmesini beraberinde getirmiştir. Yapılan araştırmalar felsefe grubu derslerinin öğrencilerin gelişim dönemi içerisinde kritik role sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Merakları ve sorularıyla küçük birer filozof olan çocuklarımız ülkemizde de en doğru zamanda felsefe ile tanışmalıdır bu nedenle felsefe grubu öğretmenlerinin ortaokul ve ilkokullara atanmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır. KPSS, TYT, AYT, ALES gibi sınavların Türkçe sorularından da anlaşılıyor ki öğrencilerimizden felsefi düşünme becerilerini kazanmış olması bekleniyor. Ancak bu becerilerin kazandırılması noktasında ne yazık ki geç kalıyoruz, felsefe grubu derslerinin ülkemizde de ilköğretimden itibaren verilmesi son derece önemlidir.
 Bunun yanı sıra birçok toplumsal sorunun çözülmesinde kilit role sahip ve YKS'de istisnai durumlar ile beraber 22 soruluk değeri olan felsefe grubu dersleri de (psikoloji, sosyoloji, mantık) liselerde zorunlu olmalıdır. Kendini ve yaşadığı toplumu tanımayan bireyler birçok toplumsal sorunun da kaynağını oluşturmaktadır. Psikoloji dersinde, birey olmanın bilincine varan empati becerisi gelişmiş öğrenciler yetiştirecek. Sosyoloji dersinde toplum olmanın birlikte yaşamanın gerekliliğinin farkına varmış, iş bölümü, iyi bir yurttaş olma, hoşgörü gibi bir çok toplumsal kazanımları bünyesinde barındıran öğrenciler yetiştirmek temel hedeftir. Mantık dersi ise doğru düşünme, doğru çıkarım yapabilmeyi öğreterek günlük yaşamdaki birçok safsatayı engelleyecektir.

Ancak Felsefe grubu dersleri hala ülkemizde hak ettiği değeri görememekte, eğitimdeki ve toplumsal yaşamdaki kritik rolü kavranamamaktadır. Felsefe grubu dersleri okullarda seçmeli olarak verilmekte bu durum da felsefe grubu öğretmen atamalarını da olumsuz etkilemektedir. Her yıl 20 bine yakın mezun ile sınava giren felsefe grubu öğretmenlerine son 10 yılda yapılan 447.915 öğretmen atamasında ayrılan atama kontenjanı 2256’dır. Son 5 yılda felsefe grubu öğretmen atamalarında; atama puan ortalaması 85.58, atama sayısı ortalaması 88’dir Ülkemizde lise sayısı yaklaşık 13 bin iken mevcut kadrolu/sözleşmeli felsefe grubu öğretmeni sayısı bunun yarısından dahi azdır. Lise 10 ve 11. sınıflarda felsefe dersleri zorunlu olduğundan her liseye bir felsefe grubu öğretmeni ihtiyaçtır ancak ücretli öğretmenlik, alan dışı atamalar ve seçmeli derslerimizin öğrencilerin tercihine bakılmaksızın idare tarafından açılmaması felsefe grubu öğretmen atamalarını olumsuz etkilemektedir. Geçtiğimiz günlerde alan geçişi uygulaması ile felsefe grubu öğretmenliği alanına sınavsız geçişler gerçekleşmiştir. Bu uygulama ile felsefe grubu öğretmenlerinin mağduriyeti gittikçe büyümektedir.
Bakan Ziya Selçuk, Dünya Felsefe Günü münasabetiyle paylaştığı mesajda "İnsanın hikâyesinin olduğu her yerde felsefe vardır. Kendi varlığımız ve bizim dışımızdaki her varlığın özüne saygı göstermek, yargılamadan önce düşünmeyi ve sorgulamayı öğrenmek için felsefe hepimize gerekli” ifadelerini kullandı. Biz felsefe grubu öğretmenleri bakanımıza felsefe öğretmenlerinin hikayesinin mutlu bitmesinin onun elinde olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bizim hikayemiz başlamadan bitmemeli.
 

Ajans Kamu olarak atanamayan öğretmenlerin sesi olmaya devam ediyoruz, bu anlamda yaptığımız 60 Bin Öğretmen Ataması En Yakın Zamanda Açıklanmalıdır başlıklı son özel haberimizi okumak için LÜTFEN TIKLAYINIZ

Haberleri paylaşarak, lütfen yorum yazmayı unutmayınız.

Ajans Kamu'yu Twitter, İnstagram ve Facebook'tan takip etmeyi unutmayınız.