MEB Kod Haftası (Codeweek) programlama ve diğer teknolojik aktiviteler yoluyla yaratıcılığı, problem çözmeyi ve iş birliğini teşvik eden bir taban hareketidir. Kod haftasının amacı, programlamayı daha görünür kılmak, başta öğretmen ve öğrenciler olmak üzere toplumdaki herkese kodlamayla fikirlerini nasıl hayata geçirileceğini göstermek, bu becerileri ortaya çıkarmak ve kodlama konusunda herkesi öğrenme amacıyla bir araya getirmektir. Kod haftası kapsamında katılımcılar temel programlama, robotik teknolojileri, web tasarımı, mobil uygulama geliştirme, görsel/blok programlama, bilgisayarsız etkinlikler, arttırılmış gerçeklik, giyebilir teknolojiler, 3B tasarım, yapay zekâ gibi konularda çevrimiçi ve yüz yüze etkinlikler düzenleyebilmektedir. Pandemi döneminde de kodlama kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalar çevrimiçi olarak yapılabilmektedir.

    Kod haftası hareketinin, 2020 yılında okulların karşı karşıya kaldığı zorluklara rağmen 84 farklı ülkeden 72.700'den fazla etkinlik ile 3.4 milyonun üzerindeki öğrenci ve öğretmen katılmıştır. Türkiye, kayıtlı 23.590 etkinlik ve 1,7 milyondan fazla katılımcıyla 2020 yılında kod haftasına katılımda 84 ülke arasında birinci olmuştur. Türkiye'de yapılan etkinliklerin %97,34'ü okullarda gerçekleştirilmiştir.

     2021 Yılı ve sonrasında yapılacak çalışmalara yönelik planlamalar devam etmekte olup başta öğretmenler ve öğrencilere olmak üzere okullara ve tüm paydaşlara kod haftasının sağladığı kazanımların yaygınlaştırılabilmesi için illerini temsilen Lider Öğretmenlerin belirlenmesine yönelik açık bir çağrıya çıkılması planlanmıştır. Bu bağlamda Kod haftası kapsamında yapılacak çalışmalara illerini temsilen dahil olmak isteyen adaylar belirtilen kriterler doğrultusunda seçilecek olup, adayların http://meb.ai/93E7E adresinden 12 Nisan 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.


      Başvuru sürecine aşağıdaki gibi ilerleyecektir:

•AB Kod Haftası Lider Öğretmenlerinin seçimi Kod Haftası Türkiye Ülke Temsilcileri Ekibi tarafından gerçekleştirilecek ve sürecin sonunda başarılı adaylarla e-posta yoluyla iletişime geçilecektir. Başvuruların hacmi nedeniyle, yalnızca başarılı başvuru sahiplerine bilgi verilecektir.

•Seçim, başvuruların niteliğineve sayına göre yapılacaktır. Belirlenen AB Kod Haftası Lider Öğretmenleri, rol tanımlarında belirtilen görevlerde gönüllü olarak merkezi ekiple beraber çalışacaklardır.

•Lider Öğretmenler topluluğu, Türkiye'nin her ilinden gönüllü, kodlama çalışmalarında hevesli eğitimcilerden oluşacaktır. AB Kod Haftası Türkiye Ekibi bölgesel ve orantılı bir temsil için gerekli çalışmaları yapacaktır. Belirlenen başvuru sahiplerine seçim sonuçları en kısa sürede bildirilecektir.

Kod Haftası Lider öğretmenleri rol tanımları:

•Gönüllü lider öğretmenlerin Kod Haftası çalışmaları kapsamında okulunda, şehrinde, ulusal konferanslarda vb. kodlama çalışmalarına aktif katılım sağlamak,

•Diğer öğretmenleri ve okul liderlerine derslerine kodlamayı dahil etmek, yapılan etkinlikleri web sitesine eklemek konusunda destek olmak,

•Profesyonel mesleki gelişim çalışmalarına liderlik etmek,

•Eğitim kaynaklarının ve öğretim materyallerinin tasarımında, yazımında ve yaygınlaştırılmasında destek olmak.

2021 yılı ve sonrasında yapılacak çalışmalara yönelik planlamaların devam etmekte olduğu, başta öğretmenler ve öğrencilere olmak üzere okullara ve tüm paydaşlara kod haftasının sağladığı kazanımların yaygınlaştırılabilmesi için ilimizi temsilen lider öğretmenlerin belirlenmesine yönelik açık bir çağrıya çıkılmasının planlandığı, bu bağlamda kod haftası kapsamında yapılacak çalışmalara ilimizi temsilen dahil olmak isteyen adayların Ek' te belirtilen kriterler doğrultusunda seçilecek olup, adayların http://meb.ai/93E7E adresinden 12 Nisan 2021 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekmektedir.