2017 yılında 4. Dönem Toplu Sözleşmede atılan imzayla okul müdürlerine haftalık verilen 20 saatlik ek ders ücreti 4 saatlik artışla 24 saate, müdür yardımcılarına verilen 18 saatlik ek ders ücreti 1 saatlik artırımla 19 saate yükseltildi. Bu durum, Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ının  “Ders niteliğinde yönetim görevi” Başlıklı 10. Maddesinin alt başlığındaki 23. Maddede de yer aldı.

Madde 23- (1)  2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının  (c)  bendinin;  4 numaralı alt bendi uyarınca müdür ve müdür başyardımcılarına ödenmekte olan ek ders ücreti haftada 4 saat, 7 numaralı alt bendi uyarınca müdür yardımcılarına ödenmekte olan ek ders ücreti haftada 1 saat artırımlı ödenir. (Bu hüküm,  1/1/2018 1/12/2019 tarihleri arasında uygulanır.) şeklinde yer aldı.

5. Dönem Toplu Sözleşmesini Memur-Sen imzalamayınca Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı yayınlandı. Bu kararda da aynı hüküm yer aldı. Bu defada sadece (Bu hüküm, 1/1/2020 1/12/2021 tarihleri arasında uygulanır.) kısmı değiştirilerek madde içeriği aynen yer aldı.

Öğretmenevi müdür ve müdür yardımcıları da 2018-2019 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ının  “Ders niteliğinde yönetim görevi” Başlıklı 10. Maddesinin alt başlığında yer alan “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının yöneticilerinin ilave ek ders ücreti “ Başlıklı 23. Maddesine; 2020-2021 yılları arasında da 22. Maddesine istinaden ek ders ücreti tahsis ettiler.

Bu kararlar çerçevesinde; sayıları 500’ü aşan öğretmenevi ve akşam sanat okulu idarecilerinin bir kısmı 2018 yılından itibaren ek derslerini bu artırımları uygulayarak aldılar.

Ancak 10. Madde ve alt madde olan 22. ve 23. Maddeler; öğretmenevi ve akşam sanat okulu yöneticilerini bağlamıyordu. Onların durumu; aynı Karar’ın “Yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumları yönetici ve öğretmenleri“ Başlıklı 14. Maddesine dâhildi.

MADDE 14 (1)  Yaygın eğitim enstitüsü,  açık öğretim okulu,  gençlik ve izcilik eğitim tesisleri,  akam sanat okulu müdürlükleri, televizyon ve radyo programları ile göze ve kulağa hitap eden üç boyutlu araçlarla eğitim öğretim yapılan, ders araç ve gereçleri üretilen, Bakanlığa bağlı okullara gündüzlü ve yatılı olarak alınacak öğrenci adaylarına uygulanacak seçme ve yarıma sınavları için soru kitapçığı ve test hazırlanan akam sanat okulları yöneticilerine haftada 20, öğretmenlerine haftada 18 saat ek ders ücreti  ödenir.

Yapılan denetimler sonucunda Toplu Sözleşmedeki ve Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararındaki ilgili maddenin öğretmenevi akşam sanat okulu idarecilerini kapsamadığına karar verilerek; alınan ek ders artırım miktarlarının idareciler tarafından geri ödenmesine karar verilmiştir.

Devam devamsızlık durumlarına bağlı olarak öğretmenevi müdürlerine yaklaşık 12.000 TL’ye kadar varan miktarlarda bir zimmet çıkarken, müdür yardımcılarına da 4.000 TL’ye kadar zimmet çıkmıştır.  Alınan bu ücretlerin devlete geri ödenmesi istenmektedir.

Diğer yandan ilgili 14. Maddede devlet okullarında örneği olmayan bir şekilde öğretmenevi akşam sanat okullarında görev yapan müdür ve müdür yardımcılarının ek ders ücretleri de eşitlenmiştir. Bu durum da kurum müdürlerini rahatsız etmektedir.