Velilerin  kullandığı bir söylem vardır. “Çocuğumun psikolojisi bozuldu”  Bu kez bu söylemi, “Öğretmenimim psikolojisi bozuldu.” olarak  kullansak sanırım pek yanlış olmaz.
   Covit-19 salgını nedeniyle  Uzaktan Eğitim ile başlayan 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı yaşanan zorluklar ve belirsizlikler nedeniyle öğretmenleri de zora soktu. Ve ne yazık ki öğretmenler, bu süreçten ruh hallerinin olumsuz etkilendiğini ifade ettiler.


      Uzaktan Eğitim Sistemde ihtiyaç duyulan  gerekli teknolojik araçların ve internetin   karşılanamaması hem öğretmenleri hem de velileri  üzdü. 
     Çünkü Canlı Derslerin olmazsa olmazı bilgisayar ve tableti temin etmek ve internet erişimi sağlamak hem öğretmenler  hem de veliler için ciddi anlamda maddi yük oluşturdu. Canlı Desler için; hem kendisine hem okula giden  çocuğuna veya çocuklarına  bilgisayar ve internet temin etmek zorunda kalan öğretmen şu an sıkıntıda. Çocuğuna veya çocuklarına bilgisayar ve internet sağlamak durumunda olan veliler de şu an sıkıntıda. Öğretmen, farzet ki tüm ihtiyaçları sağladı, hafta boyunca  üzerinde  bulunan ders yükünün tamamını  bilgisayar başında Canlı Ders olarak yerine getirirken adeta çileden çıktı. Maddi yetersizliklerden kaynaklı bilgisayar ve interneti olmayan öğrencileri yoktu derste mesela. Öte yandan uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler hem kendileri uzaktan eğitim web 2.0 araçlarını öğrenme ve etkili kullanma çabası içine girdiler  hem de öğrenci ve velilerine bu süreçte rehberlik etmek durumunda kaldılar. Her öğretmene bir bilişim uzmanlığı görevi yüklendi. Ve  bir yandan iş yükü artarken bir yandan da maddi imkansızlıklar yüzünden ortaya çıkan fırsat eşitsizliği yaşayan öğrencilerinin kederleriyle kederlendiler. 


     Ayrıca Uzaktan Eğitim Planlamasında yaşanan belirsizlikler öğretmeni  ne yapacağını, nasıl yapacağını bilmez hale soktu.  Belirsizliklerin en başında, hangi öğretmenin kaç ders Canlı Ders yapacağının, nasıl yapacağının, ek ders ücretlerinin ödenip ödenmemesinin netlik kazanmaması. Ve salgın döneminde daha da ağırlaşan yaşam şartları karşısında ücret kaybı kaygısı ile karşı karşıya kalması.  Nerdeyse gün boyu  bilgisayar başında nöbette öğretmen. Mesai kavramı kalmadı gece yarılarına kadar cep telefonunda öğrenci ve velileri ile iletişim halinde, soruları cevaplıyor ve bilgilendirme yapıyor.  İşte tüm bunlar daha fazlası gerçekten öğretmenlerin ruh halini  olumsuz etkiledi. 


   Covit-19 Salgını nedeniyle uygulamaya geçilen Uzaktan Eğitim Sistemi ruh halinizi nasıl etkiledi? Sorusuna yaklaşık 2 bin 350 öğretmen cevap verdi. Ankete katılım sağlayan 2 bin 140 öğretmen,   “Ruh halimi olumsuz etkiledi”, 135 öğretmen  “Ruh  halim hiç etkilemedi” derken 75 öğretmen de “ Ruh halimi olumlu etkiledi” dedi. Kısacası ankete katılım sağlayan öğretmenlerin %91’inin ruh halinin olumsuz etkilendiği  ortada. Sosyal medyadan da eğitimin gündemini yakından takip edersek  bu durumu daha iyi tahlil etmiş oluruz.  Salgın nedeniyle yaşanan sağlık kaygısı yaşarken; alışık ve hazır olunmayan bir  sistemin içinde kendini bulmak, artan iş yükü, uygulamadaki belirsizliklerin getirdiği karmaşa ve ekonomik kayıp kaygısı da  eklenince ne oldu? Öğretmenin ruh hali olumsuz etkilendi. Ve bu da demek oluyor  ki öğretmenin  motivasyonu bozuldu, motivasyona ihtiyacı var.
    İhtiyaç olan motivasyonu sağlamak için belirsizlikler  giderilmeli, öğretmenlerin ücretleri ile ilgili kaygıları çözüme ulaşmalı.  Uzaktan Eğitimin tüm ağırlığını  Canlı Ders üzerine yoğunlaştırmaktan vazgeçilmeli. Canlı derslerin ön plana çıkarılmasıyla neredeyse atıl duruma düşürülen Eba Tv  yayınlarının da uzaktan eğitimin bir devamı olduğu unutulmamalı, haftalık ders saatleri hesaplanırken dikkate alınmalı. Öğretmen ve öğrencilerin  bilgisayar, tablet ve internet  ihtiyaçları çözüme kavuşmalı. 


    Şunu unutmayalım ki mutlu öğretmen başarılı öğretmendir. Mutlu öğretmenle uzağı yakın edebiliriz. Sanalı gerçek edebiliriz. Sayın Bakanı’mız göreve ilk başladığında  “Eğitimde kıyameti koparacağız” demişti.  Eğitimde kıyameti motivasyonu artırılmış  mutlu öğretmenlerle koparabiliriz.


Kadriye Demirel-Eğitimci