İl içi yer değişikliği isteğinde bulunacak olan ve haberde detaylarını verdiğimiz şartları taşıyan öğretmenler Mebbis üzerinden okul tercihlerini yapıyorlar. Başvurular, sırasıyla eğitim kurumu müdürlüğü, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylandıktan sonra geçerlilik kazanır ve bu birimlerin herhangi biri tarafından onaylanmayan başvurular geçersiz sayılıyor.

MEB'e bağlı Eğitim-Öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme atamaları her yıl belirli dönemlerde tekrarlanıyor. İl içi atama isteğinde bulunmak isteyen öğretmenler için 2021 yılı 'İl İçi Yer Değiştirme' takvimi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından henüz yayınlanmadı.

Öğretmenler il içi tercihlerini yaptıktan sonra, atanmak için istekte bulundukları okulların kontenjan durumuna ve tercih edenler arasındaki hizmet puanı üstünlüğüne göre atamalar sistem tarafından gerçekleştirilir.

Bulundukları ilde farklı bir okula geçiş yapmak isteyen öğretmenler o kurumda branşında açık bulunması halinde il içi isteğe bağlı yer değişikliği dönemlerinde müracaat edebiliyorlar. Hizmet puanının eşitliği hâlinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana, öğretmenliğe daha önce başlayana öncelik verilecek; eşitliğin devamı hâlinde ise atanacak öğretmen bilgisayar kurasıyla belirlenecektir. Öğretmenler, il içi yer değişikliği başvurularında en çok 40 eğitim kurumu tercih edebiliyorlar.

İsteğe bağlı yer değiştirmelerde aranan şartlar:

Öğretmenlerden yer değiştirme yapılacak yılın 30 Eylül tarihi itibarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Üç yıllık çalışma süresinin hesabında il içinde yer değiştirecekler bakımından kadrolarının bulunduğu eğitim kurumunda fiilen öğretmen veya ikinci görev kapsamında eğitim kurumu yöneticisi olarak geçirilen süreler dikkate alınır.

Sağlık ve aile birliği mazeretlerine bağlı olarak zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenen öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda en az üç yıl görev yapmaları şartıyla il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilir.

İkinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta iken öğretmenliğe atanmak isteyenler ile ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmelerinde süre şartı aranmaz.

Görev yerleri eğitim kurumunun kapanması, norm kadro değişikliği, hizmetin gereği ve benzeri çeşitli nedenlerle istekleri doğrultusunda veya resen değiştirilen öğretmenlerin bulundukları eğitim kurumunda veya ilde çalışılması gereken sürenin hesabında, daha önceki eğitim kurumlarında veya ilde geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilir.

Öğretmenlerin Geçtiğimiz Yıl Açıklanan İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Takvimi


MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ