Son 10 yıldır bu konuda bir adım atılmaması nedeniyle mağduriyet ve birikme oluştu. Eşinden ayrıldığı, anne babası veya eşi vefat ettiği için özrü ortadan kalkan öğretmenler, yeniden zorunlu hizmet bölgesine tayin istemek mecburiyetinde kaldılar.

Vefat veya boşanma nedeni ile büyük bir üzüntü ve yalnızlık içinde kalan öğretmenler, mevcut düzenini bozarak farklı il ve ilçeye taşınması nedeniyle maddi-manevi zorluk yaşamakta ve gelecek kaygısı ile mesleki konsantrasyon ve performanslarında olumsuzlar yaşamaktadır.

Kurumlar arası geçiş yapan öğretmenler ikinci kez zorunlu hizmete tabi olduğu için veya görev yaptığı okul sonradan zorunlu hizmet kapsamına alındığıdan ve önceki çalıştığı yıllar zorunlu hizmetten sayılmadığı için, zorunlu hizmetini bir türlü tamamlayamama sorunu yaşıyor.

Zorunlu hizmet muafiyeti konusunda yaşadıkları problemleri sosyal mecrada ve internet platformlarında sıkça dile getiren öğretmenler; (MEB) Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce konu ile ilgili teknik çalışmanın olduğunu belirtmesine rağmen herhangi bir adım atılmadığını belirtiyorlar. 

Bakanlığa seslerini duyurmaya çalışan mağdur öğretmenler "Muafiyet Talebimiz Keyfi Değil Zaruridir." diyerek sosyal medyada seslerini yükseltiyorlar.