1936 Yılında doğmuş bir bilgisayar bilimcisi olan Margaret Hamilton isimli bayan, Apollo Projesinin kodlamasını yazmıştır. Üstelik o zaman bilgisayar olmadığı için bu kodları sayfalarca elle yazıp, 1969 senesinde apollo 11 ile insanları ilk defa aya götürmeyi başarmıştır. Sormamız gereken şudur bu teknoloji çağında bizde kodlama yapabilen kaç tane kadın vardır?

Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin Mektubu Şöyle: Bilişim Öğretmenleri olarak, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü ile Talim ve Terbiye Kurulu Başkanına sesimizi duyurmak istiyoruz.

Nasıl 1960’lı yıllardan gelen abilerimiz, ablalarımız teknolojiye biraz yabancı olduğu için şimdi bilgisayarda oyun oynayan çocuğu bilgisayar kurdu olarak tanımlıyorsa günümüzde yurtdışindan bazı uygulamardaki algoritmaları ezberleyip ülkemizde o kodları kopyalayıp robotik örnekleri verenler bazı çevrelerce teknoloji dehası olarak görülebilmektedir.

Anlaşılması gereken şudur ki bilgisayar bilimleri ile ilgili bilgisi yetersiz veya alt seviyede olanlar esasında bilgisayarda basit uygulamalar yapanları teknoloji dehası olarak görmektedir. Biz ise bu farkı sadece her kademede bilgisayar bilimleri eğitimi ile kapatabiliriz. Her kademede bilgisayar bilimleri eğitimi olduğunda artık herkes gerçeklerin farkında olup temelden donanımlı özgün projeler yürüten bir neslin önü açılacak…

Bu yüzden atılması gereken adımlar biran önce atılmalıdır. Milli işletim sistemimiz pardus bir linux tabanlı işletim sistemidir. Bilgisayar Bilimleri eğitimi için donanım, yazılım ve dijital okuryazarlığı temele alan ilkokuldan üniversiteye zorunlu olacak müfredat acilen açıklanmalıdır.

Bunun temel nedeni, ilkokul eğitiminden başlayarak verilecek olan “Bilişim” eğitiminin bu ülke için kurtarıcı olduğunun farkında olmamızdır. Gelen geçen bakanlar buna dair bir takım cümleler kullanıyorlar “ilkokullara kodlama dersleri” diyorlar ama hala bir hareket görülmüyor.

Bilişim öğretmenlerinin bir kaç sene önce geri alan, azaltılan dersleri bir yana, artık bu konuda daha fazla geç kalmadan bir hamle yapılmalı ve ilkokuldan başlayarak “Bilişim Teknolojileri” dersleri müfredata konulmalı ve bir an önce Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin atamaları gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde bir ders yılı daha kaçırılmış oluyor.