İlgi (a)'da kayıtlı, Cumhurbaşkanlığımızın 13 Nisan 2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesinde: "Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç, 60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlarındakiler hariç), Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve alt çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.

Bu Genelge kapsamında çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli ve istihdamlarma esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılır. Söz konusu çalışanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları görev yerinde çalışanlar ile eşittir. Bu çalışanlar, amirlerinin izni dışında görev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar görevlerine dönecektir."

denilmektedir.

İlgi (b)'de kayıtlı olan Milli Eğitim Bakanlığı 2021/Covid-19 Kapsamında Esnek Çalışmaya Ilişkin Usul ve Esasların İdari izin başlıklı 7. Maddesinde:

"MADDE 7- (1)Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personelden; a) Yöneticiler hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde olanlar, b) Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı (e-nabizdan alınacak belge) bulunanlar,

c) Hamile personel, gebeliğinin yirmi dördüncü haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan süre içerisinde,

c) Süt izni kullananlar, d) On yaş altı çocuğu bulunan kadın personel, e) Engelli çalışanlar, idari izinli sayılacaktır." denilerek, hangi personelin idari izin kullanabileceği belirlenmiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Bakanlığımıza bağlı olarak çalışan personellerden idari izin kullanabilecekler için herhangi bir hizmet sinifi ayrımına gidilmemiştir. 11/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ile okul ve kurumlarımızda çalışan ve Milli Eğitim Bakanlığı 2021/Covid-19 Kapsamında Esnek Çalışmaya İlişkin Usul ve Esasların İdari izin başlıklı 7. maddesi kapsamına giren -uzaktan eğitim gören sınıflarda şubelerde ders görevi olan öğretmenler hariç, yüz yüze eğitim gören 

Diğer yandan ilgi (b) de kayıtlı usul ve esasların, uygulamaya ilişkin diğer hususlar başlıklı 8. maddesinin 9. bendinde "Idari izin verilenler ile uzaktan veya dönüşümlü çalışanlardan hizmetlerine ihtiyaç duyulanlar, çağrıldıkları anda görevlerine dönmek zorundadır." hükmü gereği okul ve kurum yöneticilerimiz tarafından hizmetlerin kesintiye uğratılmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Ilgi (a)'da kayıtlı, Cumhurbaşkanlığımızın 13 Nisan 2021 tarihli ve 2021/8 sayılı Genelgesi gereğince idari izinli sayılan personel, görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacağından söz konusu personelin mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olup hizmetin yürütülmesi açısından sorumlulukları, görev yerinde çalışanlar ile eşit olacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Ali YERLİKAYA

Vali