13 Ekim 2016'dan itibaren göreve başlayan yeni sözleşmeli öğretmenlerle ilgili birçok bilgi 

Yeni 'sözleşmeli' modelde, atanan öğretmenler 4 yıl sözleşmeli, 2 yıl da kadrolu çalıştıktan sonra tayin isteyebilecekler.

Sözleşmeli öğretmen adaylık süresince (4 yıl) özür grubundan yer değiştiremeyecek.

Sözleşmeli öğretmen maaşı diğer adıyla sözleşme ücreti olarak ifade edileceğe benziyor. Sözleşmeli öğretmen ek ders hesaplama kuralları kadrolu öğretmen ek ders hesabı ile aynı olacak.

Sözleşmeli öğretmen ek dersi kadrolu öğretmen ek dersi ile aynı olacak. Sözleşmeli öğretmen aile yardımı alacak, sözleşmeli öğretmene kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi aile yardımı ödenecek.

Sözleşmeli öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecek.

Kadrolu öğretmenlere ödenen kırtasiye ücreti sözleşmeli öğretmenler içinde ödenecek. Sözleşmeli öğretmenler başka okullara görevlendirilebilir. İhtiyaç durumuna, ders saati durumuna bağlı olarak sözleşmeli öğretmenler görevlendirme olarak çalışabilirler.

Sözleşmeli öğretmenin sigorta prim kesintileri 30 gün üzerinden yapılacak olup, sözleşmeli öğretmenler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alacaklar.

Yetiştirme programı kapsamında, öğretmenlerimiz günde 8 saat görev yapacak, ders ve diğer görevleri dışındaki sürelerde adaylık eğitimiyle ilgili faaliyetlerini sürdürülecek.

Aday öğretmenler, 384 saat okul ve sınıf içi, 90 saat okul dışı faaliyet, 168 saat hizmet içi eğitim faaliyetleri olmak üzere toplam 642 saatlik eğitimden geçirilecekler.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü (İKGM) tarafından Hizmet Sözleşmesi konulu resmi yazı tüm milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Sözleşmeli öğretmen olarak atanan personel ile MEB arasında hizmet sözleşmesi imzalanacak.

Sözleşmeli öğretmenler hizmet sözleşmesi kapsamında belirtilen öğretmenlik görevi dışında başka bir işte, görevde çalıştırılamazlar.

 

Sözleşmeli öğretmenler diğerleri gibi ticaret yapamazlar.

Sözleşmeli öğretmenler diğer öğretmenlerde olduğu gibi dışarıda kazanç getirici bir işte çalışamazlar.

Sözleşmeli öğretmenler yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacak olup sözleşmeli öğretmenlere yıllık izin verilmeyecek

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMI

MEB personel alımı artık sözleşmeli olarak yapılacak. MEB’in aldığı karar ve yapılan düzenleme ile öğretmen atamaları artık kadrolu olarak yapılmayacak ve öğretmenler sözleşmeli olarak istihdam edilecek. Atanan sözleşmeli öğretmenin adaylık süresi dört yıl olacak ve toplamda atandığı yerde altı yıl çalışacak. Sözleşmeli öğretmen adaylık süresince (4 yıl) özür grubundan yer değiştiremeyecek. Ataması yapılan sözleşmeli öğretmenler ile il/ilçe milli eğitim müdürlükleri arasında sözleşme imzalanacak. Sözleşmeli öğretmen hizmet sözleşmesi ile sözleşmeli öğretmenin hakları, uygulanacak yaptırımlar, sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasındaki uygulamalar sözleşme metninde belirtilecek. Sözleşmeli öğretmen ile sözleşme yenileme her yıl yapılacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN HAKLARI

Sözleşmeli öğretmen hizmet sözleşmesi içerisinde yer alan maddeleri Öğretmenler İçin olarak özetleyelim. Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenler için öngörülen görevleri ve işlemleri yapacaklar. Sözleşmeli öğretmen görev yaptığı sürede edindiği gizli bilgileri açıklayamaz, sözleşmeli öğretmenin özleşmesi sona erdiğinde MEB’e ait tüm araç ve gereçleri teslim etmek zorundadır. Sözleşmeli öğretmenler ile emsal kadrolu öğretmenlerin çalışma süreleri ve çalışma saatleri aynıdır. Sözleşmeli öğretmene sözleşmede belirtilen miktar kadar sözleşme ücreti ödenecek. Sözleşme ücreti yarı yıl tatilinde ve yaz tatilinde de ödenecek. Sözleşmeli öğretmen maaşı diğer adıyla sözleşme ücreti olarak ifade edileceğe benziyor. Sözleşmeli öğretmen ek ders hesaplama kuralları kadrolu öğretmen ek ders hesabı ile aynı olacak. Sözleşmeli öğretmen ek dersi kadrolu öğretmen ek dersi ile aynı olacak. Sözleşmeli öğretmen aile yardımı alacak, sözleşmeli öğretmene kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi aile yardımı ödenecek. Sözleşmeli öğretmenlere öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecek. Kadrolu öğretmenlere ödenen kırtasiye ücreti sözleşmeli öğretmenler içinde ödenecek. Sözleşmeli öğretmenler başka okullara görevlendirilebilir. İhtiyaç durumuna, ders saati durumuna bağlı olarak sözleşmeli öğretmenler görevlendirme olarak çalışabilirler. Sözleşmeli öğretmenin sigorta prim kesintileri 30 gün üzerinden yapılacak olup, sözleşmeli öğretmenler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alacaklar. Sözleşmeli öğretmenler hizmet sözleşmesi kapsamında belirtilen öğretmenlik görevi dışında başka bir işte, görevde çalıştırılamazlar. Sözleşmeli öğretmenler ticaret yapamazlar. Sözleşmeli öğretmenler diğer öğretmenlerde odluğu gibi dışarıda kazanç getirici bir işte çalışamazlar. Sözleşmeli öğretmenler yarıyıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacak olup sözleşmeli öğretmenlere yıllık izin verilmeyecek. Sözleşmeli öğretmen sözleşme imzaladıktan sonra en az dört yıl aynı eğitim kurumda görev yapacak.

SÖZLEŞME FESHİ

Sözleşmeli öğretmenin sözleşmesinin hangi hallerde feshedileceği de sözleşme metni içerisinde yer almaktadır. Sözleşmeli öğretmen olarak atanacaklarda aranan şartları taşımadığı sonradan tespit edilen sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri anında sona erecek. Sözleşmeli öğretmenler yapılacak performans değerlendirmesinde başarılı olamadığında sözleşmesi sona erecek. Sözleşmeli öğretmenler her eğitim öğretim yılı sonunda yapılacak öğretmen performans değerlendirme işleminde başarılı olmak zorundalar. Sözleşmeli öğretmen norm fazlası olur ve çalıştığı ilde branşından ihtiyaç kalmazsa sözleşmesi sona erer. Sözleşmesi öğretmenin 65 yaşını doldurması halinde sözleşme sona erer.

MAAŞ VE ÜCRETLER

Eğitim Öğretime hazırlık ödeneğinin bu yıl için belirlenen rakamı net olarak 992,00 TL'dir. Ancak yeni atanan öğretmenler bu ücretin %75'ini alabilecekler. Çünkü ödenek yönetmeliğinde ''öğretim yılının başladığı aydan sonra ve 1. dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i oranında yapılır''. Bu yüzden yeni atanan sözleşmeli öğretmenler net 744 tl ödeneceği belirtiliyor.

2 bin 635 TL ücret alacakları, ek ders ücretlerininde hafta içi ders başına 11 TL hafta sonu ek derslere yani yetiştirme kurslarına girerlerse 22 tl olacağı belirtiliyor.