Ücretli öğretmenlere kadro verilmesine ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin 7 Kasım 2019 tarihinde Meclis Başkanlığın yazılı soru önergesi verildi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki soruların Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yaxili olarak cevaplandırılmasını arz ederim.7/11/2019
Dursun ATAŞ /Kayseri Milletvekili

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığını, ücretli öğretmenlik adı altında üniversiteli işsizlerimizin emeklerini sömürerek kapatmaya çalışmaktadır. 2019-2020 Eğitim ve Öğretim dönemine yeni başladığımız bu günlerde ücretli öğretmenlerimizin ücretlerine yansıyacağı açıklanan artışlar bir türlü yapılmamıştır. Tüm geçimlerini ücretli öğretmenlikten sağlayan ücretli öğretmenlerimiz, ekonomik krizin hat safhaya ulaştığı bugünlerde geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalmışlardır.
İkinci yüz günlük eylen planına “Ek Ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretleri %100 arttırılacak” maddesi eklenmiş olsa da, bu yönde bir adım henüz atılmamıştır. Bu eylem planına göre ek ders ücreti 2 kat arttırılacak ve yeni dönem itibariyle ayda 120 saat derse giren ve bekâr olan ücretli öğretmenler aylık 3000 TL'nin üzerinde maaş alabilecekti.

Sayın Bakanımız ücretli öğretmenlerimizle ilgili “iki aşamalı bir çalışma yürütüldüğünü, ders ücretlerindeki düzenlemelerin ekonomideki gelişmelere bağlı olarak yapılacağını' belirtmiştir. Ekonomi Bakanlığından ve ilgili kurumlarından, ekonomik göstergelerin iyiye gittiği ile ilgili açıklamalar peşi sıra gelmektedir. Yani iktidara göre ekonomik olarak iyiye durumdayız. Söz verilen ücret zamlarının yapılmasında iktidarın önünde bir engel bulunmamaktadır.

Bu bilgiler ışığında;

1-2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde bakanlığınız bünyesinde çalıştırılan ücretli öğretmen sayısı nedir?

2-Ücretli öğretmenlerimizin ücretlerine ve özlük haklarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

3-Ücretli öğretmenler ve kadrolu öğretmenlerin yaptıkları iş bakımından herhangi bir fark bulunmakta mıdır?

4-Ücretli Öğretmenlik sistemi ile ilgili uzun vadede bir çalışmanız var mıdır? Bu öğretmenlerimizi kadroya almayı düşünüyor musunuz?

5- Ülkemizin birçok bölgesinde öğretmen açığı bulunaktadır? Bu açığı kapatmaya yönelik ücretli öğretmenlik sistemi dışında başka bir çalışmanız var mıdır?