Adana Seyhan ilçesinde bulunan Saniye-Hüsamettin Özaltın Ortaokulu'na Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) görev yapmak üzere gelen öğretmenler, bahçede veli ve öğrenci kalabalığı göremeyince, bina görevlisinin kapıları yarım saat erken açtığı anlaşıldı. Öğretmenler ayrıca Covid-19 hastalarının sınavının yapılacağı okulda görev yaptıklarını da okula gidince öğrendi.

'Sınıflarda dezenfektan yoktu, hasta öğrenciler bahçeye bırakıp gidildi'

Eğitim İş Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, sınıflarda dezenfektan bulunmadığı da beliritilirken, okulda sınava gireceklerin 11'inin Covid-19 hastası ve bunlardan da 7'sinin temaslı/karantinada hasta olduğu açıklandı. Ayrıca sınava girenler arasında bilgi verilmemesine rağmen mahkum bulunduğu, vücudunda kırıklar bulunan fiziki durumları nedeniyle özen gösterilmesi gereken adaylar yer aldığı da anlaşıldı.

Sendika tarafından okula gelen ambulansların ise Covid-19'lu öğrencileri okul bahçesine bırakıp ayrıldığı, veliler ve diğer öğrencilerle Covid-19'lu öğrencilerin yakın temasına da engel olunmadığı belirtildi.

'Bina sorumlusu öğretmenleri tehdit etti'

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım imzalı açıklama şöyle:

"Adana-Seyhan da bulunan Saniye Hüsamettin Özaltın Ortaokulunda sınav  görevi verilen öğretmenler görev yerlerine geldiklerinde büyük bir şok yaşamışlardır. Okulda öğrenci-veli kalabalığı olmadığını gören sınav görevlileri sınav binasına 8.15'te alınmaları gerekirken 8.45'e kadar alınmamıştır.

Tüm sınav görevlileri ,görevli oldukları okulun Adana’da Covid-19 hastalarının sınavının yapılacağı okul olduğunu da o sırada öğrenmiştir. Bunu öğrenen öğretmenlerin çoğunluğu kendilerine bu bilginin önceden verilmiş olması durumunda görev almayacaklarını belirtip, özellikle kronik rahatsızlığı olan öğretmenler görevlerinden vazgeçmek istediklerini ilgili sorumlulara iletince de, ÖSYM bina sorumlusu bu kez en az 1 yıl görev vermeme (standart ceza) dışında soruşturma açılacağı, eğitim hakkının engellendiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağını ve para cezası kesileceğini söyleyerek görevli öğretmenleri tehdit etmişlerdir."

'Klimalar kapatıldı, siperlikler geri toplandı'

Eğitim İş diğer usulsüzlükleri de şöyle sıraladı:

  • Bu kadar büyük sorumsuzluğun sahibi kimdir?
  • Sınav görevlilerine görev yapacakları okulun Covid-19 hastalarının okulu olduğu niçin saklanmıştır?
  • Durumu öğrenen sınav görevlilerini tehdit eden sorumlu bu hadsizliği kimden cesaret alarak yapmıştır?
  • Başta kronik rahatsızlığı olan sınav görevlileri olmak üzere hastalığın kapılması ve olası kötü sonuçlarından kim sorumludur?
  • İnsanların hayatlarını tehlikeye atma talimatını Adana‘daki hangi sorumlu vermiştir?
  • Sınıflarda dezenfektan niye yoktur?
  • Geri topladığınız siperlikleri yarın görevlilere nasıl dağıtacaksınız?
  • Covid-19 hastalarını getiren ambulansların tamamı niçin sınav boyunca orada bekletilmemiştir?
  • Bu büyük sorumsuzluğun sorumluluğunu kim üstlenecektir?
  • Sınav esnasında Covid-19'lu hastalarının salonundaki görevlilere eldiven ve siperlik verileceği, diğerlerine verilmeyeceği söylenmesine rağmen, görevlilere sadece 1 adet maske verilmesi üzerine itiraz edilince sınav başladıktan sonra birer tane mavi eldiven dağıtılmıştır. 
  • Az sayıda öğretmene dağırtılan ve yarın yapılacak sınavda yeniden kullanılmak üzere verilen siperliklerin geri toplanma rezaleti yaşanmıştır.
  • Yasak olmasına rağmen sınıflarda açık olan klimalar sınav görevlileri tarafından kapattırılmıştır. Hiçbir sınıfa dezenfektan konulmamıştır.

Sendika açıklamasında ayrıca şöyle denildi: "Haftalardır Eğitim İş Sendikası başta olmak üzere tüm kamuoyu salgın riskinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde milyonlarca öğrenci ve velinin bir araya getirilmesinin tehlikesi nedeniyle MEB , YÖK ve bu kararın alınmasında etkili olan Cumhurbaşkanlığı‘nı yaşanacak tehlike konusunda uyarmış olmamıza rağmen ne yazık ki iç turizm amaçlı olarak bu sınavın erkene alınmasının önüne geçilememiştir. Türkiye‘de uzun yıllardır yaşanan tekrar etmiş ve 'Rant mı, sağlık mı?' sorusunun cevabı, ne yazık ki rant olmuştur."

'Ortada bir suç var'

soL'a konuşan Orhan Yıldırım, okuldaki usulsüzlükleri değerlendirdi. Yıldırım, "Öğretmenler tehdit edildi, ortada bir suç var. Yetkilerinin ötesinde iş yapılımış" dedi.

Yıldırım şunları söyledi:

"İnsanların sınava alındığı ortamda yeterli önlem kesinlikle alınmadı. 11 hastaya rağmen yalnızca bir ambulans bekletiliyor. Temaslı kişiler var. Üstelik öğretmenler de bilgilendirilmemiş. Belli ki gizleyerek, 'Hiçbir risk yok' mesajı vermeye çalışıyorlar. Bakan, 'Gerekirse hapishanede, hastanede yaparız' demişti. Bunlar yapılmadı, sağlıklı koşullar da sağlanmadı. Burada Bakan'ın söyledikleriyle çelişen bir uygulama var. Üstelik bu bildiklerimiz. Bilmediğimiz nice okul vardır. Belki de öğretmenler oralarda da tehdit edildi, bilemiyoruz. Başka illerde de olduğuna eminiz. Bu olayı en azından 81'le çarpabiliriz. Çünkü her ilde hasta öğrenci vardır."

Kaynak: Sol.org.tr