2019-2020 eğitim yılı için ilk dönem sınavı geçtiğimiz yılın sonunda uygulanmıştı. Adaylar 2.dönem sınavlarına hazırlanırken ortaya çıkan koronavirüs sebebiyle sınavlar ileri bir tarihe ertelenmek zorunda kalmıştı. Her ne kadar ileri tarihe alınsada virüsün iniş ve çıkışına göre tarihlerin tekrar güncellenip güncellenmeyeceği belli olacak. Ayrıca bir çok sınav uzaktan online yürütülürken açıköğretim lisesi sınavlarınında uzaktan yapılması ihtimalleri üzerinde duruluyor.

Lise eğitimine dışarıdan devam eden öğrencilerin tercih ettiği açıköğretim lisesinden sınavlar sonucunda her yıl binlerce öğrenci mezun olmaktadır. İlkokul mezunu olmanın faydası olmadığı dönemde minimum okuma seviyesi olarak lise görülmektedir. Lise öğrenimi de okulda ya da açık öğretim lisesi sayesinde tamamlanabilmektedir.

Açıköğretim lisesine başvuran öğrenciler her her dönem sınavı için maksimum 30 kredilik ders seçimi yaparak bu derslerden toplayabildikleri kadar kredi toplayarak toplamda 192 krediye ulaştıklarında ve zorunlu dersleri kalmadığı takdirde açıköğretim lisesinden mezun olma hakkı elde etmektedir. Çoğu iş ilanında artık ilkokul mezunu ibaresi yer almazken bu ibarenin yerini en az lise mezunu ibaresi yer almaya başladı.

Durum böyle olunca bir çok kişi yarım kalan eğitimlerini en azından liseye kadar tamamlayıp düzgün bir işe girmek için açıköğretim liselerinin yolunu tutuyor. Okula gidip gelme gibi bir engeli olmadığı için tercih edilen açıköğretim liseleri yılda 3 dönemden oluşan sınavlarla kredi toplayarak mezun olmak sistemiyle yürütülmektedir.