Bankaların geçmiş yıllarda imzaladığı promosyon ödemelerini, günümüz ekonomik koşullarına uyarlanarak yeniden güncellenmesi gerektiğini ifade eden Eğitim Sen yetkilileri, konuyla ilgili yapmış oldukları girişimler hakkında yazılı bir açıklamayla bilgilendirme yaptı. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından bankalarla yapılan maaş ödemesi kapsamında öğretmenlere ödenen promosyon ödemelerinde geçmiş yıllar baz alınarak belirlenen ödeme planlarının günümüze göre değerlenmesi gerektiğine yönelik öğretmenlerden gelen talepler devam ediyor.

‘YAZILI BAŞVURU YAPTIK’

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Eğitim Sen yetkilileri hukuki yollara başvuracaklarını da belirterek şu ifadelere yer verdi;

“Bildiğiniz gibi Eğitim Sen olarak daha önce Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve bağlı tüm ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri’ne ve Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne, Promosyon miktarlarının güncellenmesi talebimizi içeren yazılar yazmıştık. Böylelikle geçtiğimiz yıldan bu yana kurumlarla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde hem sözlü olarak hem de yazılı olarak ilettiğimiz taleplerimizi bu kez hukuki yolları da işaret ederek yazılı başvurularımızı yapmıştık.

‘BANKALAR TARAFINDAN RET EDİLMİŞ’
Şu ana kadar sadece KOÜ Rektörlüğü, Kartepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü başvurularımıza dönüş yapmıştır. KOÜ Rektörlüğü ve Kartepe ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü cevap yazılarında, promosyon güncelleme taleplerinin ilgili bankalar tarafından reddedildiğini belirtmekle yetinmiş ve sürece dair başka bir bilgi vermemiştir.

‘DİĞER SENDİKALAR DA HAREKETE GEÇTİ’
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise hafta başında sendikamıza ulaştırdığı cevap yazısıyla, promosyon gündemiyle ilgili kendilerine yazı yazan sendikaları dün (8 Eylül 2022) saat:15.00’da sendika temsilcileriyle bir toplantı çağrısı yapmıştır. Ekte ilettiğimiz ilgili yazıda da görüleceği üzere, Eğitim Sen olarak kamuoyuna duyurumuzu da yaparak promosyon güncellemeleriyle ilgili tüm kurumlara başvurularımızı tamladığımız 9 Ağustos tarihinden sonra diğer sendikaların da bizden sonra aynı gündemle peş peşe başvuru yapmaları bizleri sevindirmiştir. Tüm eğitim emekçilerini ilgilendiren bir konuda diğer sendikaları da harekete geçirebilmemiz tüm üyelerimizin ve şubemizin konuyu ısrarla gündem yapmamız ve fiili girişimlerimizi istikrarlı olarak sürdürmemizin neticesinde gerçekleşmiştir. Sürecin devamında ortak hareket edebilme arzumuzu da korumaktayız.

‘HUKUKİ VE MALİ BOYUTLARINA DAİR’
Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve diğer sendika temsilcilerinin konuya yeterince vakıf olamamaları, hukuki bilgiden yoksunlukları ve sürece dair ivedilikle yapılması gerekenler konusunda somut önerilerinin olmaması her ne kadar bizi üzse de Eğitim Sen olarak konunun hukuki ve mali tüm boyutlarına dair hem İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine hem de diğer sendika temsilcilerine ayrıntılı bir sunum yapmış bulunuyoruz.

‘MEVCUT SÖZLEŞMELER REVİZE EDİLMELİ’
Bu çerçevede, öncelikle sendikamızın ilk önerisi olarak mevcut sözleşmelerin promosyon hükümlerinin revize edilmesi gerektiğini, bu konuda sadece bankalara yazı yazılmasıyla yetinilmemesi gerektiğini, sözleşmelerde cayma bedeli vs. belirtilse bile 6098 Sayılı Borçlar Kanunu 138. Md. uyarınca ekonomideki olağanüstü gelişmeler, enflasyon ve TL değer kaybı gerekçeleriyle "Uyarlama" talep edilebileceğini, bankaların bu çağrıya uymaması durumunda gerek Borçlar Kanunu gerekse de İhale Kanunu çerçevesinde kamu idaresinin dava yolu dahil bir çok adım atabileceğini belirttik. Bu yöntemde ısrarcı olunması gerektiğini ifade etmemiz neticesinde diğer sendika temsilcileri de bu önerimize ikna olarak desteklemişlerdir. Kendilerine talepleri üzerine ayrıca hukuki bilgilendirmemizi de yaptık.

‘BANKALARIN MANİPÜLE EDEN AÇIKLAMALARI’
Hali hazırda bankaların 2021 yılı bilançoları ve karlılık oranlarını da vurgulayarak kamu kaynaklarının yanı sıra maaşlarımızın da bu bankaların kar miktarlarına etkisini ayrıntılı olarak sunduk.  Bankaların birey olarak müşterilerini manipüle eden açıklamaları ve tutumlarının kurumları, devletin resmi kurumlarını ve bazı sendikaları da aynı şekilde nasıl manipüle ettiğini maalesef gözlemleme fırsatı bulduk ancak hukuki dayanakları ve izlenecek yolları ayrıntılı olarak toplantıya katılan herkese sabırla anlattık.

‘50 BİN LİRAYA KADAR ÇIKAN KURUM SÖZLEŞMELERİ VAR’
Sözleşmelerin revize edilmesine alternatif olarak ikinci olarak mevcut sözleşmelerin yine aynı kanuni dayanakla (sözleşmenin diğer tarafı olan bankanın uyarlama hakkımızı kullandırtmaması durumunda) feshedilip yeni ihaleye çıkılarak yeni yapılacak anlaşmanın tüm sendikaların onayını alması, yeni sözleşmeye, eski bankaya olan cayma bedellerinin ise aynı hukuki dayanakla iptal edilebileceğini ve halihazırda 50bin TL’ye kadar çıkan diğer kurumların sözleşmelerine benzer bir sözleşmenin yapılabileceğini de belirttik.

‘BANKALARIN ORGANİZE EDİLMESİNİ BELİRTTİK’
Son olarak bakanlık bünyesinde tüm illerdeki sözleşmelerin revize edilmesi için ilgili bankaların genel müdürlüklerine de ilk önerimizde belirttiğimiz hukuki yol izlenerek adımlar atılmasını, yereldeki girişimlerin merkezi olarak da tamamlanması gerektiğini belirttik. Hangi yöntem olursa olsun Kocaeli’de Milli Eğitim bünyesinde halihazırda sözleşmeler süren bankaların (Ziraat Bankası, Halkbank ve Yapı Kredi Bankası) yetkilerinin, İl MEM ve İlçe MEM yetkililerinin ve tüm sendika temsilcilerinin katılımıyla bir toplantının hızlıca organize edilmesini belirttik.

‘BİREYSEL DİLEKÇE YAZILMASI DİLE GETİRİLDİ’
İl MEM yetkilileri böyle bir toplantıyı en kısa sürede düzenleyeceklerini belirttiler. Ayrıca tüm sendikalardan bakanlığa da bu taleplerin iletilmesi için yeniden yazı yazılmasını istediler. Biz genel merkez düzeyinde de yazı yazdığımızı belirttik. Son olarak bankalara bireysel dilekçelerin yazılması önerisi de getirildi. İl MEM yetkililerine konunun birey banka arasında olmadığını kendilerinin yukarıda belirtiğimiz gibi bankalarla bizlerin de katılımıyla bir toplantıyı öncelikle organize etmeleri gerektiğini belirttik.

‘ÖĞRETMENLER YOKSULLAŞIRKEN BANKALAR KARINA KAR KATIYOR’
Sonuç olarak İl MEM, İlçe MEM ve banka yetkilileriyle acil bir toplantının tarih ve saatinin en kısa sürede bildirileceği belirtilmiştir. İlgili toplantıdaki duruma göre tüm sendikaların ortak hareket etme eğilimi öne çıkmıştır. Eğitim Sen olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. İlk olarak bankalarla yapılacak toplantıda yukarıda belirttiğimiz argümanlarımız ve taleplerimizde ısrarlı olacak, sözleşmelerin dolaylı tarafı olarak kendi ayrı dava hazırlıklarımızı da en kısa sürede tamamlayarak harekete geçeceğiz. Bizler her geçen gün yoksullaşırken bankaların karlarına kar katmasına, yetkililerin süreci ağırdan almalarına izin vermeyeceğiz.”
kocaelikoz.com