Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Zeytinburnu Şehit İbrahim Yılmaz Anaokulunda düzenlenen "Erken Çocukluk Eğitimi Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, geçen hafta okul öncesi eğitim kurumlarının 5 gün olmak üzere açıldığını anımsatarak, çocukların okula rahatça gitmesi için her türlü ortamı sağladıklarını söyledi.
 
Okul öncesi eğitimi zenginleştirmek amacıyla TRT EBA televizyonunda 12 Ekim'den itibaren okul öncesi çocuklar için hazırladıkları program dizisinin günde 2 kere yayımlandığını aktaran Selçuk, çocukların her ortamda ve fırsatta, daha çok ve nitelikli eğitim alabilmesi için fırsat oluşturduklarını, "Ailece" adı altında bir kuşakla da bu programı desteklediklerini dile getirdi. 
 
2023 Eğitim Vizyonu'nda okul öncesi ve erken çocukluk eğitiminin vurgulandığını kaydeden Selçuk, vizyondaki hedeflere ne kadar ulaştıklarını defalarca gözden geçirdiklerini ve eksiklikleri kontrol ettiklerini, ciddi bir mesafe aldıklarını da kanıtlara dayalı olarak gösterebildiklerini ifade etti. Bakan Selçuk, 2019-2020 eğitim öğretim yılında yaklaşık yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencinin okul öncesi eğitime devam ettiğini hatırlattı. Öğretmenlere yönelik 450 etkinliğin yer aldığı öğretmen etkinlik kitabı çok sayıda destek materyalle çalışmaların daha da zenginleşmesine gayret gösterdiklerini belirten Selçuk, bunun çocuklar için olan 3 ciltlik içeriğinin de hem web ortamında hem de baskılı olarak sunulduğunu bildirdi. 
 
Çocukların ihtiyaç duydukları kırtasiye malzemelerin karşılanması ve belli durumlarda çocuklara ödenek gönderilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Selçuk, "Ancak Türkiye'de 14 bin civarında mezra ve köy var. Yani erişimde kısmen sorun yaşayan çocuklarımız için de özel çalışmalar yapıyoruz. Gezici öğretmen sınıfı, taşıma merkezi ana sınıfı, gezici sınıf ve yaz okulları, bu çalışmalardan bazıları. Bu dönemde 14 bin mezra ve köy halkı yerleşim yerindeki yaklaşık 20 bin civarında çocuk için, onların şartlarına uygun olarak da gezici öğretmen modeliyle bu desteğimizi sürdürmüş oluyoruz." diye konuştu.
 
"Çocuklarımız için Erken Çocukluk Eğitim Takvimi hazırladık"
Çocuklar ve öğretmenlerin desteklenmesi amacıyla yaptıkları daha birçok çalışma olduğuna ve bunların hayata geçtiğine işaret eden Selçuk, erken çocukluk dönemi eğitimine ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Çocuklarımız için Erken Çocukluk Eğitim Takvimi hazırladık. Bir velimiz veya öğretmenimiz, '365 gün boyunca bir çocukla ne yapılır, nasıl yapılır, hangi oyunlar oynanır, hangi bilimsel terimler gözden geçirilir, günün sözü nedir, o gün için değerlerimizle ilgili nasıl bir içerik vardır?', bütün bunları her gün takvim yaprağında bulma imkanına sahipler. 'Benim Oyun Sandığım' adı altında bir sandığımız var. Bu sandığımız bir çocuğun okul öncesinde ihtiyaç duyabileceği hemen her şeyi içinde barındırıyor. Bu sandıkta çocukların çok daha erken yaşlarda, okula, hatta ana sınıfına gelmeden önceki yıllarda neyi nasıl yapabileceği konusunda çok zengin materyaller var ve bunu çocuklarımıza ulaştırıyoruz. Konuşan duvarlarla ilgili bir çalışmamız var. 'Bir Şeyden Çok Şey' etkinlik setimiz var. 'İlk Arkadaşım' kitapçığı da bu çalışmalardan bir tanesi."
 
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bu çalışmaları erişemedikleri ve az eriştikleri hiçbir çocuğun kalmaması, öğretmenlerin yalnız hissetmemesi amacıyla yaptıklarını ifade ederek, "Her zaman onların yanındayız ve ihtiyaç duydukları her türlü materyali karşılamak için çalışıyoruz." dedi. 
 
"Erken çocukluk eğitimindeki çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz"
Akademisyen ve öğretmenlerin bu çalışmaları yaparken büyük bir gayret gösterdiklerine dikkati çeken Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmaları yaparken sanırsınız bilimsel çalışma yapmıyorlar, bir şekilde resmi bir görevle meşgul değiller, sadece oyun oynuyorlar. Oyun oynar gibi yapılan bu çalışmaların bereketi ve eğlencesi çok daha yüksek. Çocuklar için bir şey yapıyor olmanın hazzı gerçekten inanılmaz. Bu hazzı hep birlikte paylaşma fırsatı veren emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu işler el birliği, iş birliği ve gönülle olur. Eğer bunu sadece resmi görev çerçevesinde yapmaya çalışırsak emin olun eksik, zayıf ve kimsesiz kalır. Bunun önüne geçebilmek için de hep birlikte çocukların gözündeki pırıltıyı artırmak, ışıklarını yükseltmek ve yüceltmek için daha çok çalışmamız lazım, çok ödevimiz var. Bu ödevlerimizi yapmak için de erken çocukluk eğitimindeki tüm çalışmalarımıza daha büyük bir hızla devam edeceğiz. Çocuklarımızın okula geliyor olmasıyla yetinmiyoruz, aynı zamanda EBA TV'deki içeriklerle desteklenmesini, burada ismini saydığım eğitim paketleri ve destek materyalleriyle de zenginleşmelerini sağlamaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalarımız daha da artacak."
 
Bakan Selçuk, "Benim Oyun Sandığım" setinin ulaştığı öğrencilerle görüştü
Bakan Selçuk, konuşmasının ardından "Benim Oyun Sandığım" setinin ulaştırıldığı Elazığ Merkez Yukarı Çakmak Köyünde yaşayan okul öncesi eğitimi alamayan Elif Barunduk ve öğretmen Nihan Karabulut'la canlı bağlantıyla görüştü. Selçuk, Karabulut ile Barunduk ve ailesini selamlayarak, İstanbul'dan sesleniyor olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi. 
 
Öğretmen Karabulut, yaptıkları çalışmalar doğrultusunda il merkezine bağlı 45 öğrencinin okul öncesi eğitim alamadığını, bulundukları yerde okul olmadığını, bu öğrencilerin taşımalı sistemle kilometrelerce uzaklıktaki başka okullara gidemeyecek kadar küçük olduğunu, Barunduk'un da bu öğrencilerden biri olduğunu ve "Benim Oyun Sandığım" projesi sayesinde artık öğretmenlerin öğrencilerin yanına gittiğini anlattı. Karabulut, Barunduk'un sandıktan çıkan materyalleri çok beğendiğini aktararak, buradan çıkan resim defterine çizdiği resmi gösterdi. 
 
Bakan Selçuk, resmi çok beğendiğini dile getirerek, Karabulut'un sözlerine üzerine şöyle konuştu: "Öylesine içtenlikle, sevgiyle, sadakatle bağlanmışsınız ki bu mesleğe, anlatırken sanki çok büyük bir heyecanın, müthiş bir mutluluğun içerisinde bir dil kullanıyorsunuz. Burada imkan var, sandıklar, kitaplar, araçlar, gereçler gibi, bunlar bizim vazifemiz, bunlar için teşekkür etmeniz gerekmiyor. Bunun daha fazlasını yapmak bir ülke ödevi, bunu hep beraber yapacağız. Bütün bu materyalleri oluşturmak nispeten kolay ama sizin yüreğiniz olmazsa biz bunu işi başaramayız. O yüreğin dolu dolu olduğunu şu anda görüyorum. Milletim ve meslektaşlarım adına size teşekkür ediyorum."
 
Bakan Selçuk'tan minik Kezban'a resim sözü
Bakan Selçuk, Afyonkarahisar Sinanpaşa ilçesi Balmahmut Köyünde yaşayan okul öncesi eğitim alamayan Kezban Öztürk ve öğretmen Meryem Eksen'le de görüntülü görüştü. Oyun sandığını alarak "öğretmen ve okul olmak" için Öztürk'ün evine gittiklerini belirten Eksen, Kezban'ın sandığın içindeki materyalleri çok beğendiğini aktardı. Kezban Öztürk de Bakan Selçuk'a halini hatırını sordu, sandıktan çıkan hediyelerden duyduğu mutluluğu ifade etti.
 
Bakan Selçuk, resim yaptığını dile getiren Öztürk'e, "Çok güzel olmuş, harika olmuş. Bir kalbin içerisine çiçek konulmuş. Çok beğendim." yanıtını verdi. Selçuk'un "Resmi bana hediye edecek misin?" sorusunu Öztürk, "Tabii ki de." diye cevapladı. Selçuk da Öztürk için bir resim yaparak göndereceği sözünü verdi.
 
MEB'DEN ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ SEFERBERLİĞİ
 
Çocuklarımız hayata daha güçlü başlıyorlar
Erken çocukluk eğitiminde çocuklar yaşıtları ile sosyalleşir, oynayarak öğrenir, düşünür, araştırır ve keşfeder... 2023 Eğitim Vizyonu'muz ile her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitim alarak ilkokula başlamasını hedefliyoruz. Her çocuğun nitelikli eğitim hakkı için çocukların ihtiyaçlarına uygun eğitime erişim modelleri geliştirdik. Erken çocukluk eğitiminde bize ulaşamayan çocuklarımıza "Benim Oyun Sandığım" setiyle biz ulaşıyoruz. Sayı çubukları, bloklar, kuklalar, yap-bozlar ve hikâye setleriyle evleri adeta anasınıfına dönüştüren setlerimizi binlerce ailemize ulaştırmaya devam ediyoruz. 
 
Aileler çocuklarıyla daha nitelikli zaman geçiriyor
"Benim Oyun Sandığım" setinin içinde aile oyunları, bilmeceler, sanat etkinlikleri, kelime hazinesini geliştirici oyunlar ve deneyler gibi eğitici içeriklerle dolu 365 günlük Erken Çocukluk Eğitim Takvimi de yer alıyor. Takvimimizi internet ortamında herkesin kullanımına açıyoruz. 
 
Çocukta var olan potansiyeli harekete geçiriyoruz
Taş, toprak, yaprak, dal, kâğıt, kutu, geri dönüşüm malzemeleri gibi her ailenin kolayca temin edebileceği malzemelerle yaratıcı fikirlerin buluştuğu, ilham verici bir etkinlik kitabı ile çocukların gelişimini ev ortamında da destekliyoruz. Onların her gün baktıkları şeylerde neler gördüklerini merak ediyoruz.
 
Çocuklarımızın "İLK ARKADAŞ"ını onlarla buluşturuyoruz
Çocukların düşünme, hayal etme, merak, yaratıcılık, problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik "Hisset, Düşün, Anlat, Yap" temalı bir materyal olan "İlk Arkadaşım" kitabının ailelere rehber, çocuğa ise arkadaş olmasını hedefliyoruz.
 
Evde etkinlikler yapmak için her şeyimiz hazır
Çocuklarımızın "Bir Şeyden Çok Şey" ve "İlk Arkadaşım" kitaplarında yer alan etkinlikleri malzeme eksikliği yaşamadan uygulayabilmesi için gerekli olan kalem ve boya setini de bu kitaplar ile birlikte okula erişimi en zor olan köylerimizdeki çocuklarımızla buluşturuyoruz.
 
Konuşan duvarlarımızla öğrenme sürecini zenginleştiriyoruz
Bizim sınıflarımızın duvarları adeta çocuklarımızla konuşur ve onların öğrenme sürecini destekler. Salgın dönemindeki hassasiyetler de dikkate alınarak hazırlanan eğitici posterlerimiz, sınıflardan koridorlara, tuvaletlerden, bahçelere her yerde... 
 
Dünyanın En Büyük Duvarsız Anaokulu her gün saat 08.00'de TRT EBA İlkokul kanalında
Mezra, köy, kasaba, şehir... Nerede çocuk varsa okul orada. Her gün sabah ve akşam saatlerinde ülkemizdeki 3, 4 ve 5 yaşlarındaki yaklaşık 4 milyon çocuk ile yurt dışındaki binlerce çocuğumuzun gelişimini nitelikli içeriklerle destekliyoruz. Ailenin çocuğuyla daha nitelikli bir zaman geçirmesini destekleyen AİLECE kuşağımızı da her gün TRT EBA Anaokulunda ailelerle buluşturuyoruz.