Her fırsatta, eğitimde dini değerler, dini vakıf, cemaat ve Stklardan duyduğu rahatsızlığı ve açtığı davalar ile bilinen Eğitim Sen Bu sefer de Kocaeli Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürünü hedef aldılar. TÜGVA ile Üniversiteye hazırlanan gençlere yönelik olarak online gerçekleştirilen etkinlikten rahatsız olan Eğitim Sen İlçe Müdürünü hedefe koydu. 

Eğitim Sen Gebze Şube temsilciliğinden yağılan açıklamada Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürünün TÜGVA Dilovası ilçe temsilciliği ile ortaklaşa yaptığı faliyet nedeniyle suç işlediği ve hukuka aykırı hareket ettiği için İstifa etmes gerektiği ifade edil.

 Seskocaeli adlı internet sitesinde yer alan haber ve Sendikadan yapılan  açıklama şöyle: 


Eğitim-Sen Gebze Şubesi Yürütme Kurulu Dilovası TÜGVA İlçe Temsilciliği tarafından Dilovası’ndaki öğrencilere yapılan seminerle ilgili olarak açıklamada bulunuldu. Yapılan açıklamada, “MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 25.08.2020 tarihli ve 11238870 sayılı yazısı dayanak gösterilerek, Dilovası TÜGVA İlçe Temsilcisi Halil Turgut'un Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazısı üzerine, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde 19 Şubat 2021 Cuma günü saat 20.00'de 12. sınıflara dönük Zoom dijital platformu üzerinden ‘Sınav Stresi ve Motivasyon’ konulu seminer faaliyeti planlanarak, gerekli duyuru yapılması yönünde okullara yazı gönderilmiştir.

DAVA AÇMIŞTI

Sendikamız, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan protokol doğrultusunda, ortaokul ve liselerde Medeniyet ve Düşünce Kulübü’nün kurulması ve danışman hoca atanmasına ilişkin, 26.03.2019 gün ve 6196306 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile TÜGVA arasında imzalanan protokol ile bu protokol kapsamındaki faaliyetler için MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 18.01.2018 gün ve 1285833 sayılı işlemiyle öngörülen Resmi/Özel Temel Eğitim ve Ortaöğretim Kurumları ‘Değerler Eğitimi ve Sosyal Etkinlikler’ Usul ve Uygulama Esaslarının iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı.
SUÇ İŞLEMİŞTİR

MEB ile TÜGVA arasında imzalanan protokole karşı sendikamızın açtığı dava sonucu ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilmiştir. Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün mahkeme kararını okullara gönderdiği yazı ile hiçe sayması üzerine, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Balay ile makamında yüz yüze görüşme yaparak yukarıda belirttiğimiz durumu paylaşmış, yapılması planlanan faaliyetin hukuka aykırı olduğunu belirtmiş, yazılı dilekçemizi sunmuş olmamıza rağmen etkinlik iptal edilmemiştir. Ayrıca, yapılan etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Balaya da katılmıştır. Yani mahkeme kararını tanımamıştır.  Mahkeme kararlarına uymamak da bir suçtur. Bu açıklamaya binaen Cumhuriyet Savcılığı’nın da gerekli işlemleri yapacağını düşünmek istiyoruz.

İSTİFA ETSİN

Burada önemli bir soru karşımızda durmaktadır: Kamu görevlileri görevlerini neye dayanarak yapacaktır? Kanunlara, Anayasa'ya göre mi? Siyasî yakınlık ya da ihtiyaçlarına göre mi?

Kamu görevlilerinin kendilerine verilmeyen yetkiyi kullanması, yürütülen görevi kamu görevinden uzaklaştırır. Yazılı ve sözlü uyarı yapılmasına rağmen etkinliğin yapılma sebebi, söz konusu vakıfla düşünsel ve siyasi yakınlıktır. Bu davranışıyla Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Balay kamu hizmeti görevi kabiliyetini kaybetmiştir. Kendisine önerimiz, kamu yöneticiliği görevinden istifa ederek siyasi ve düşünsel olarak yakın olduğu vakıf ya da siyasi partilerde çalışmasıdır.

KARARLIKLA SÜRDÜRECEĞİZ

Ayrıca, okullaşma politikasından, müfredat değişimine, sınav sistemi değişikliklerine, okul öncesi eğitim kurumlarından yükseköğretim kurumlarına imzalanan protokoller ve iş birlikleriyle eğitimi Ensar'lara, TÜGVA’lara devretmeye çalışan karanlığa teslim olmayacak, laik eğitim mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Mahkeme kararlarına rağmen yaşama geçirilmeye çalışılan TÜGVA protokolü; Dilovası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün eğitim ve öğretim hizmetini devlet adına yürütmesi, gözetim ve denetim sorumluğunu ortadan kaldırıcı niteliktedir ve değerler eğitimi adı altında eğitimi dinselleştirmeye yöneliktir. Eğitim-Sen olarak, eğitimi dinselleştirmeye ve kamusal eğitimi işlevsizleştirmeye dönük söz konusu protokoller sonlandırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğimizi, konu ile ilgili gerekli yasal işlemin başlatılacağını kamuoyu ile saygıyla paylaşırız” denildi.