Ajanskamu.Net-Sultan II. Abdülhamid Han tarafından açılan sekizinci lise olan Erzurum Lisesi, geçtiğimiz yıl nitelikli okullar kapsamından çıkarılmıştı. Tüm çabalara rağmen tarihi okul, puan sistemine tabi tutulmadı. Göreve geldiği günden beri tarihi lise için çalışma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, bakanlık ile dirsek temasına geçerek Erzurum Lisesi’nin itibarının tekrar iade edilmesini talep etti.

1889 yılından bu yana eğitim kalitesi ile adından söz ettiren Erzurum Lisesi’nin yüzlerce devlet adamı, akademisyen ve komutanı yetiştirdiğini ifade eden Erzurum İl Milli Eğitim müdürü Salih Kaygusuz, “Bir asır boyunca ülkemizin kalkınmasına faydası olmuş bir lisemiz. Tarihi okulumuz 1889 yılında kurulmuş ve Çanakkale Savaşı’na öğrenci göndermesi sebebiyle mezun veremeyen ender liselerden biridir. Erzurum Lisesi’nin tekrar marka haline gelmesi için her türlü çalışmayı yapacağız. Milli Eğitim Bakanımız da bu işi fazlasıyla önemsiyor” dedi.

Kaygusuz, “ Her şehrin bir marka okulu vardır. Erzurum’un marka okulu her daim Erzurum Lisesi olmuştur. Gerek eğitim kalitesi gerekse tarihi yapısıyla bu şehrin gururu olan bu okulu, eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak hayalim, hatta boynumun borcudur. İtibarının iadesi için ne yapılması gerekiyorsa yapacağım. Milli Eğitim Bakanımız ile bu konuyu görüştük. Sayın Valimize de  konuyu enine boyuna izah ettik. Kendileri yakından ilgilendiler bu konuyla, Allah izin verirse okulumuzu yeniden el birliği ile eski marka günlerine çevireceğiz” diye konuştu.

Erzurum Lisesi’nin tarihiyle ilgili bilgi veren Kaygusuz, okulun 1889 yılında kurulduğunu ve Çanakkale Savaşına öğrenci göndermesi sebebiyle mezun veremeyen ender liselerden biri olduğunu hatırlattı.  Kaygusuz, “Erzurum Lisesi öğrencileri olarak öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve bizler bu tarihi misyona uygun şekilde çalışmalıyız. Erzurum Lisesini Türkiye de marka bir lise haline getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Sevda Güneş İncesu / Pusula Gazetesi