Sosyal medyada geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönem de liseli gençler açtıkları etiketlerle her zaman olduğu gibi yine gündem oldular. 

"Z Kuşağı affetmez", "Z Kuşağı iptal istiyor" şeklinde bir çok kez Milli Eğitim Bakanına seslenen gençler karşılık buldular ve Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK onların çağrılarına cevap verdi. 

Korona tedbirleri kapsamında 29 Nisan Perşembe akşamı saat 19:00’dan 17 Mayıs sabah saat 05:00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçildi. Tam kapanma ile birlikte yüz yüze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime geçildi. Uzaktan eğitime geçen öğrenciler de sınavların iptal olup olmayacağını sorguluyor. peki Liselerde yüz yüze sınavlar iptal olacak mı? Sınav iptali haberlerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan açıklama geldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabı üzerinden öğrencilere seslendi. Bakan Selçuk yapmış olduğu paylaşımda: “Gençler, burada mısınız? Liselerle ilgili bir çalışma için soru ve önerilerinize ihtiyacımız var. #lisedebence etiketiyle soru ve önerilerinizi paylaşın. Cevapları buradan iletmeye gayret edeceğim. Lütfen paylaşımlarınız sınav iptalleri dışında olsun. Onu ayrıca görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Selçuk'un bu paylaşımına kısa süre içinde binlerce yorum ve beğeni geldi.

Lise sınavları ne zaman?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk "Liselerde ikinci dönemde tek sınav olacak" dedi. Sınav tarihleri henüz açıklanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı "Resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim kurumlarında 29 Nisan 2021 Perşembe saat 17.00’den itibaren uzaktan eğitime başlanacaktır. Okullarda 3 Mayıs sonrasında yapılması planlanan dönem sınavları, 17 Mayıs 2021 sonrasına ertelenmiştir." açıklamasında bulunmuştu. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK'un son açıklaması bu şekilde. 

Milli Eğitim Bakanlığı aldığı karar gereği ortaokul ve liselerde sınavları ertelemişti. Korona virüs nedeniyle alınan ertleme kararıının ardından 2. dönemde henüz hiç bir sınav yapılabilmiş değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açıkladığı üzere Tam kapanma süresi sonunda İlk kabine toplantısında gündemin birinci maddesinde Normalleşme takvimi yer alacak. Normalleşme takviminde kademeli olarak hayatın normale döndürülmesi ve bazı yerlerin açılıp bazı yerlerin açılmaması gündemde.

Normalleşme takviminin birinci sırasındaki madde ise Okulların açılması ve sınavların yapılması konusu gündemin ilk sırasında yer alıyor. 

Kafe ve restoranlardan önce öncelikle  okulların sınav grubu olan 8. ve 12. sınıflarının ve köy okullarının açılması, DYK'ların devam etmesi ve yüz yüze  sınavların bir an önce yapılması. 

Bu konuda en önemli veri ise 17 günlük tam kapanmanın ardından vaka sayılarındaki düşüş olacak. 

Bakanlığın sınavların yapılması konusunda geri adım atması söz konusu değil. Sınavlar iptal olmayacak. Bakanlığın açıklayacağı yeni takvime göre sınavlar korona virüs tedbirleri kapsamında birinci dönemde olduğu gibi yüz yüze,  okullarda yapılacak. 

Çünkü bir çok okulda öğrenciler uzaktan derslere katıldılar ve müfredatın tamamlanıp dönem sonu noıtu ile birlikte yıl sonu notlarının oluşması gerekmektedir. Hukuki açıdan doğabilecek sakıncalar da olayın farklı bir boyutunu oluşturuyor. 

Sınavların ardından  daha sonraki aşamada okulların diğer tüm kademelerde açılıp açılmayacağı ise sonraki aşamada virüs tablosuna göre gündeme gelecek. 

Ancak MEB'in dönemin uzaktan eğitim ile kapatılması yönündeki görüşü ağır basıyor. Burada mağdur olmak istemeyen öğrenciler için ise bakanlık birç ok paket program hazırladı. Onları da tam kapanmanın ardından önümüzdeki günlerde  kamuoyuyla paylaşacak. 

Okullar dİğer kademeler açılsa da açılmasa da MEB, öğrencilerin okula devam zorunluluğu olmadığı için okulları 2 temmuza kadar açık tutulması ve isteyen okullarda telafi programları uygulanabilmesi konusunu gündeme getirecek. 

Alınan kararlar Cumhurbaşkanı ERDOĞAN tarafaından kamuoyuna açıklanacak. 

Anlık Gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilir, konu ile ilgili görüş ve yorumlarınızı haberimizin altınaki yorumlar kısmından yazarak gündeme getirebilirsiniz.

Ajanskamu-Özel Haber