Kasım 2018’de yapılan atamadan önce yazılı sınavda sorulan 60 sorudan 3’ünün mahkeme kararıyla yanlış olduğu gerekçesiyle iptal edildiği, bu süreç içerisinde sayısı hiç de azımsanamayacak kadar adayın başvuruları sözlüye çağrılan aday sayısı dışında kalmış ve bu adayların başvuruları gerçekleşmemiş; yine 3 sorunun iptali ile az sayıda da olsa aday sözlüye çağrılmış ve bu adaylarla beraber 513 şube müdürü ataması gerçekleştirilmiştir.

 Kasım 2018’de gerçekleşen atamadan sonra 3 sorunun iptalini isteyen davacı mahkemeden feragat etmiş, yine soru iptali ile ilgili davalar devam etmiştir.

İşte bu soru iptali konulu davaların en nihayetinde istinafta sorun çözülmüş ve MEB’e Nisan 2020’de karar tebliğ edilmiştir. Bahsi geçen karar gereği, MEB Taşra Teşkilatı 513 Şube Müdürü atamasında atama puanının yüzde 50’sini oluşturan 60 soruluk testin 2 sorusu hatalı olduğu son ve kesin biçimde tescillenmiştir.

Bu son istinaf sürecinde MEB Personel Genel Müdürü Sayın Hamza AYDOĞDU tarafından, Sayın Bakan adına, mahkeme kararının gecikmeden uygulanacağı ile ilgili bir açıklama da yapılmıştır.

MEB’in şu aşamada, 513 şube müdürü atamasının yazılı sınav puanını 58 soru üzerinden tüm adaylarda yeniden hesaplaması, bu yeni hesaplamayı MEBBİS üzerinden ilgili adaylara güncelleyerek duyurması, oluşan yeni aritmetik ortalama (yazılı + sözlü) ile 513 şube müdürü atamasını en sağlıklı, en hukuki, yeni davalara meydan vermeden, en hakkaniyetli bir şekilde yeniden yapması tek ve kesin yoldur. Bakanlığımız için, hakkaniyeti herkesin mutmain olacağı bir şekilde sağlamak zor da, imkânsız da değildir. Çünkü biz, MEB olarak ülkenin aydınlık nesillerini yetiştiren bilgili, yetenekli, özverili ve adil kocaman bir aileyiz.

MEB’in mahkeme kararlarından özellikle şube müdürü atamalarında daha önceki 2014 yılı 1709 şube müdürü atamasındaki tutumunu unutmadık. 1709 şube müdürü atamasındaki gibi personelin Bakanlığa güveninde şüphe oluşturacak bir uygulamaya artık fırsat verilmemeli.

Artık milletin verdiği vergilerin MEB’in uygulamaları sonucunda mahkemelerde masraf olarak boş yere harcanmasına vicdanımız razı gelmemektedir.

Kısmî şekilde, atanmayan adaylara başvuru vererek ve bireysel davalarla ara ara atamalar yapılarak yeni oluşacak mahkeme kararlarına meydan verilmemeli.

Türkiye her alanda olduğu gibi eğitim ve öğretim alanında da dünyayla yarışır, hatta güçlü rakiplerinden daha iyi konuma geldiği 2020’li yıllarda, MEB teşkilatlarında artık Bakanlığımızın şube müdürü atamasını sorunsuz gerçekleştirdiğini görmemiz gerekiyor.

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un ve kıymetli ekibinin, tüm paydaşlarıyla yaptığı büyük atılımlar yaşadığımız şu güzel ve başarılı günlerde, MEB’in 513 şube müdürü atamasını bir türlü hukuka uygun gerçekleştiremediğini ne duymaya, ne görmeye artık tahammülümüz yoktur.

Zararın neresinden dönülürse kârdır. Yapılan hatalara yenilerini eklememek, hatayı hatayla kapatmamaya çalışmak aklı, vicdanı olan her yetkilinin bu millete karşı sorumluluğudur.

Hülasa, 2018 MEB Taşra Teşkilatı Şube Müdürlüğü atamalarının verilen son ve kesin mahkeme kararı doğrultusunda, sürecin başa alınıp tüm adaylar için yeni puanlamayla yapılması şarttır.

513 ŞUBE MÜDÜRÜ ATAMASI İLE İLGİLİ Taleplerinizi ve sesinizi Bakanlık yetkililerine duyurmak için haberin altındaki yorum kısmından görüş ve önerilerinizi yazarak iletebilirsniz.