Atama kararının duyulması üzerine iktidar partisine mensup yerel siyasiler tarafından hedef tahtasına konan ve hakkında algı operasyonları düzenlenen yeni Çorum İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz makamına oturdu ve ilk iş olarak yayınladığı duyuru ile “kutlama amacıyla çiçek ve benzeri hediyeler göndermek yerine, kahraman şehitlerimizin ailelerine ve dünyanın dört bir yanında mazlumların yanında olan Türk Kızılayı’na bağış yapılmasını” istedi.

ATAMA KARARINA KARŞI OPERASYONA GİRİŞİLDİ
Hatırlanacağı üzere vekaletle yürütülen Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un imzasıyla 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu olup Bozok Üniversitesi’nde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak çalışmakta olan Ömer Yılmaz atandı.


Atama kararının duyulması üzerine AKP Çorum milletvekilleri ve il yöneticileri, kararnamenin iptali ve birkaç aydır Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne vekalet eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yahya Çoban’ın İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanması için MEB’e baskıya girişti. Bu gelişmeler yaşanırken, yeni görevine başlamak üzere Çorum’a giden Ömer Yılmaz’a İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yönetici ünvanlı bazı memurlar zorluk çıkardı, makam odasına girmesi engellenmeye çalışıldı. Bunun üzerine Çorum İl Mem çevresine polis ekibi gönderildi. Aynı saatlerde Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ile görüşen AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Erol Kavuncu ve Oğuzhan Kaya’nın atamayı durdurduğu da iddia edildi ancak bu bilgiyi teyit eden resmi bir yazışma olmadı.


Çorum Valiliği ile bazı bakanlıklar arasında telefon trafiğine de yol açan ve günün konusu haline gelen atamada yaşanan son gelişme İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz’ın makamında çekilmiş fotoğrafı ve “görevine başlamıştır” notunun İL MEM’in resmi sitesinde yayınlanması oldu. Yılmaz’ın göreve başladığını duyuran fotoğraftan önce ise kutlama için çiçek gönderilmemesi talebi web sitesine yansıdı.

“MEB İLE İŞBİRLİĞİ PROJELERİNİ DURDURURUZ”
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat yazılı açıklamayla atamayı eleştirdi. İkilinin açıklamasında, “…Yaptığı çalışmalar ile takdiri hak eden değerli bir bürokratımızın görevden alınma kararından ve hatasından vazgeçilmelidir. İş dünyası olarak, Milli Eğitim ile yaptığı tüm iş birliklerinden imtina edeceğimizi ve yürütmekte olduğumuz proje okulu faaliyetlerinden de feragat edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” değerlendirmesi de vardı.

BÜROKRATİK ALOGARŞİ(!) SAPTAMASI
Kamuoyu yaşanan gelişmeleri şaşkınlıkla izlerken, Çorum İnsani Değerler Platformu ve Eğitim Bir Sen üyeleri de Milli Eğitim İl Müdürü Yahya Çoban’ın görevden alınmasını protesto etmek için Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Çorum Hakimiyet Gazetesi’nde yer alan habere göre, Çorum İnsani Değerler Platformu (İDP) Sözcüsü Zekeriya Işık, yeni atamayı “bürokratik alogarşi maharetiyle yapılan operasyon” diye niteledi ve kınadı.

ŞİMDİ MERAK EDİLEN BAZI KÜÇÜK HUSUSLAR VAR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un atama kararnamesindeki imzasına ve Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu’nun net ifadelerine rağmen, yeni Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Yılmaz’ın makamına girmesini engelleyen (idareci) memurların durumu ne olacak?
Konuya neden müdahil oldukları net anlaşılamayan Eğitim-Bir-Sen ve İnsani Değerler Platformu’nun bundan sonraki yaklaşımları ne olacak? Eğitim-Bir-Sen’in göreve vekalet eden eski il müdürüne bu denli sahip çıkması, kimi söylenti ve değerlendirmelere yol açmayacak mı?


Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal ve Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, MEB koridorlarında en basit tanımla “şantaj ve/veya tehdit” olarak algılanması muhtemel sözlerinin arkasında durabilecekler mi? ÇTSO ve ÇTB’nin, Milli Eğitim Bakanlığı (ve İL-MEM) nezdinde yaptığı tüm işbirliklerinden ve yürütülen proje okulu faaliyetinden çekile(bile)cekler mi?


Bir bakanlığa bağlı il müdürlüğüne yapılan atamanın, hiç ilgisi olmadığı halde Çorum-Yozgat komşu çekişmesi haline dönüştürülmesinin, ülkeye ve Çorum’a ne tür katkısı oldu ya da olacak?


ŞEHİT VE GAZİ AİLELERİ DERNEĞİ’NE BAĞIŞ TALEBİ


Öte yandan, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü sayfasında yer alan duyurunun tam metni şöyleydi:
“İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ömer Yılmaz’ın göreve başlaması nedeniyle kutlama amacıyla çiçek ve benzeri hediyeler göndermek yerine, kahraman şehitlerimizin ailelerine ve dünyanın dört bir yanında mazlumların yanında olan Türk Kızılay’a bağış yapılmasının daha uygun olacağı düşünülmüştür.
Bu çerçevede bağış yapmak isteyenler, isim ve kurumlarını da belirterek aşağıda belirtilen hesap numaralarına bağış yapabilirler.
Bu konuda göstereceğiniz anlayış ve hassasiyet için teşekkür ederiz.”

ÇORUM ŞEHİT AİLELERİ ve GAZİLER DERNEĞİ
Ziraat Bankası- Çorum Şubesi-78 ( 5233 6760 5001 )
IBAN : TR 97 0001 0000 7852 3367 6050 01