2019-2020 eğitim öğretim yılından başlamak üzere ilkokula başlama yaşı ile ilgili olarak: İlgi (a) kanunun 3 üncü maddesinde ''(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) Mecburi ilköğrğetim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar, ilkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

İlgi (a) Kanunun 3 üncü maddesi hükmü gereğince ilgi (b) yönetmeliğin ''Kayıt zamanı ve kayıt yaşı'' başlıklı 11 inci maadesinde değişikliğe gidilmiş olup 10.7.2019 tarihli ve 30827 sayılı resmi gazete'de yayınlanmıştır.

İlgi (b) yönetmeliğin 11 inci maddesinin altıncı fıkrasının (a) bendinde ''ilkokulların birinci sınıfına,kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66,67,68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.'' hükmü yer almaktadır.

Yukarıda açık bir şekilde ifade edilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak eylül ayı sonu itibarıyla 66 ay öncesi çocukların okula kayıtlarının yapıldığı tespit edilmiştir.

Îlinizce mevzuata aykırı olarak kayıt işlemi gerçekleştiren okulların ve bu okullarda kayıtlı öğrencilerin bilgileri ekte gönderilmiştir.

Ekli listede gönderilen ve ilinizce tespit edilen benzer durumdaki öğrencilerin öncelikli olarak okul öncesi eğitime yönlendirilmeleri, okul öncesi eğitime yönlendirilemeyen öğrencilerle ilgili ise mağduriyete sebebiyet vermeden gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Ayrıca yukarıda bahsi geçen durumlara sebebiyet veren okul yönetimleri ile ilgili gerekli soruşturmaların ivedilikle yapılarak sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.