MEB Personel Genel Müdürlüğü 14 Kasım 2023 tarihli görüş yazısı ile haftada 30 saat üzerinde ders okutan branş öğretmenlerine ilişkin ek ders ücretlerine açıklık getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, bir branş öğretmenin haftada 30 saat üzeri ders okutması durumunda kaç saat ek ders ücreti ödeneceğine ilişkin resmi görüş yazısı yayımladı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı : E-28892082-869-89701923 14.11.2023
Konu : Ek Ders Ücreti
ADIYAMAN VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : 10.11.2023 tarihli ve E-89148175-841.02.17-89419502 sayılı yazınız.
İliniz Merkez ilçesi Kömür Anadolu Lisesinde beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Akif

AKTEPE'nin, kendi okulunda haftada 11 saat, aynı ilçede bulunan Yunus Emre Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinde ise haftada 26 saat olmak üzere haftada toplam 37 saat ders okuttuğundan bahisle; ilgiliye, bu ders görevlerine bağlı olarak haftada kaç saat ek ders ücreti ödeneceğine ilişkin ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 5'inci maddesinde, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin haftada 15 saat aylıkları karşılığında ders okutmakla yükümlü oldukları, 6'ncı maddesinde ise bu öğretmenlere 6 saati zorunlu olmak üzere haftada 15 saate kadar ek ders görevi verilebileceği hüküm altına alınmıştır. Aynı Kararın 8'inci maddesinde; bu Kararla belirlenen azamî ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere, maddede belirtilen eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmenlere, haftada 10 saate kadar daha ders görevi verilebileceği belirtilmiştir. Ancak, azami ek ders görevini dolduran öğretmenlere, Kararın 8'inci maddesinde belirtilen eğitim faaliyetlerinde, faaliyetin niteliği farklı da olsa haftada 10 saatten fazla
ek ders görevi verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Söz konusu Kararın 26'ncı maddesinde ise; "Bu Karar kapsamında bulunan yönetici ve öğretmenlere, aslî görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı ders görevlerini tamamlamak kaydıyla; Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda, diğer kurumlara bağlı okullar ile yüksek öğretim kurumlarında, ücretleri görev aldıkları okul veya kurumca ödenmek üzere ek ders görevi verilebilir. Ancak, bu tür görevlendirmelerde verilecek ek ders görevi, kendi okullarında veya dengi okullarda haftada aylık ve ücret karşılığı okuttukları ek ders saati sayısı toplamını dolduranlar bakımından haftada 10 saati geçemez…" hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kararın tümüne bakıldığında görüleceği üzere, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere hangi görevlerine bağlı olarak ne şekilde ek ders görevi verileceği Kararın 26'ncı maddesi dışındaki hükümlerinde düzenlenmiştir. Kararın 26'ncı maddesinde ise; Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlere, ücretleri görev aldıkları eğitim kurumlarınca ödenmek üzere
Bakanlığımıza bağlı özel okullar, diğer kurumlara bağlı okullar ve yüksek öğretim kurumlarında ne şekilde ek ders görevi verilebileceği düzenlenmiştir.
Bu çerçevede, rutin müfredat kapsamında ders bütünlüğü içerisinde haftada 30 saat ders okutmak durumunda olan ilgiliye, bunun üzerinde ders görevi verilerek karşılığında ek ders ücreti ödenmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir. Bilgilerini rica ederim.

O Milli Eğitim Müdürü Görevine Nasıl Devam Ediyor? O Milli Eğitim Müdürü Görevine Nasıl Devam Ediyor?

Bülent ÇİFTCİ
Bakan a.
Personel Genel Müdürü